Duiven houden

Denk dat het houden van duiven toch wel als één van de oudste hobby’s bestempeld kan worden. Eerst ontdekt als een welkome aanvulling op de dagelijkse maaltijd maar ook als strontfabriek om moestuinen te bemesten. Toen al snel werd een duif ontdekt als wel een heel bijzonder dier. Een duif die tuimelde, ontzettend hoog of lang kan vliegen. Naar beneden kan duiken als een slechtvalk. Berichten kan versturen. Een eigen duif die vreemde duiven kan vangen. Als sierduif waar veel verschillende mutatie’s in voortkomen. Door selectief te fokken kun je met duiven ongekende en bijzondere resultaten en prestaties behalen. Kortom duiven houden is een hobby die nooit verveeld.

Zo zijn er door de eeuwen heen heel veel verschillende rassen ontstaan. Elk land, streek of dorp bracht wel een aparte duif op. Met een bijzondere verschijning, een apart gedrag of eigenaardig karakter. En in de loop van honderden jaren en ontzettend veel toewijding van duivenhouders ontstonden honderden rassen waarvan vele nog onbekend zijn en wachten om ontdekt te worden.

Waarom zou je duiven houden? Er zijn mensen die niets met duiven hebben en er zijn mensen die zelfs niet zonder hun duiven kunnen leven. Vaak wordt een duivenmelker besmet met het duivenvirus door vader of opa. Is het niet door een vader of opa dan zeker wel door een oom of buurman of vriend. Meeste duivenmelker beginnen met hun liefhebberij op zeer jonge leeftijd. Zo kan ik mij herinneren dat ik als achtjarig jochie al mijn eerste duiven had en tot de dag van vandaag niet zonder duiven zou kunnen leven. 

Het eerste wat een duivenmelker mist is het gekoer. De rust in het duivenhok maar ook de regelmaat in het verzorgen van de duiven. Het genieten van de interactie met je dieren, het laten vliegen maar zeker ook de verwondering wanneer er weer nieuw leven ontstaat en er jongen worden geboren. Nieuwsgierigheid naar nieuwe kleuren, verschijningen en  gedragingen. Dat gevoel hebben de duivenmelkers al eeuwenlang en zal hopelijk nog eeuwenlang na mijn dood blijven bestaan. 

Soms is het houden van duiven nog belangrijker dan het hebben van een partner. Een echte duivenmelker kan niet kiezen tussen gezin en het duivenhok. Er zijn maar weinige die dat begrijpen behalve duivenmelkers onder elkaar. Zelfs het houden van vakantie wordt alleen gedaan voor de familie. Een duivenmelker is het liefst in zijn duivenhok dan heeft ie vakantie, spanning, rust en alles wat die maar wenst. Die passie heeft er voor gezorgd dat we heden ten dage ons kunnen verwonderen aan de veelheid van kleuren, vormen, vliegstijlen en karakters die de duivensport ons biedt.

Negen rasgroepen zijn er: kipduiven, kleurduiven, kroppers, meeuwen, structuurduiven, trommelduiven, tuimelaars, vormduiven en wratduiven maar de oplettende lezer zal zien dat ik er nog een aantal rasgroepen heb bij bedacht. En dan hebben we het nog niet over de wilde duiven want dat is ook een heel aparte tak in de duivensport.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *