Duiven houden

Denk dat het houden van duiven toch wel als één van de oudste hobby’s bestempeld kan worden. Eerst ontdekt als een welkome aanvulling op de dagelijkse maaltijd maar ook als strontfabriek om moestuinen te bemesten. Toen al snel werd een duif ontdekt als wel een heel bijzonder dier. Een duif die tuimelde, ontzettend hoog of lang kan vliegen. Naar beneden kan duiken als een slechtvalk. Berichten kan versturen. Een eigen duif die vreemde duiven kan vangen. Als sierduif waar veel verschillende mutatie’s in voortkomen. Door selectief te fokken kun je met duiven ongekende en bijzondere resultaten en prestaties behalen. Kortom duiven houden is een hobby die nooit verveeld.

Zo zijn er door de eeuwen heen heel veel verschillende rassen ontstaan. Elk land, streek of dorp bracht wel een aparte duif op. Met een bijzondere verschijning, een apart gedrag of eigenaardig karakter. En in de loop van honderden jaren en ontzettend veel toewijding van duivenhouders ontstonden honderden rassen waarvan vele nog onbekend zijn en wachten om ontdekt te worden.

Waarom zou je duiven houden? Er zijn mensen die niets met duiven hebben en er zijn mensen die zelfs niet zonder hun duiven kunnen leven. Vaak wordt een duivenmelker besmet met het duivenvirus door vader of opa. Is het niet door een vader of opa dan zeker wel door een oom of buurman of vriend. Meeste duivenmelker beginnen met hun liefhebberij op zeer jonge leeftijd. Zo kan ik mij herinneren dat ik als achtjarig jochie al mijn eerste duiven had en tot de dag van vandaag niet zonder duiven zou kunnen leven. 

Het eerste wat een duivenmelker mist is het gekoer. De rust in het duivenhok maar ook de regelmaat in het verzorgen van de duiven. Het genieten van de interactie met je dieren, het laten vliegen maar zeker ook de verwondering wanneer er weer nieuw leven ontstaat en er jongen worden geboren. Nieuwsgierigheid naar nieuwe kleuren, verschijningen en  gedragingen. Dat gevoel hebben de duivenmelkers al eeuwenlang en zal hopelijk nog eeuwenlang na mijn dood blijven bestaan. 

Soms is het houden van duiven nog belangrijker dan het hebben van een partner. Een echte duivenmelker kan niet kiezen tussen gezin en het duivenhok. Er zijn maar weinige die dat begrijpen behalve duivenmelkers onder elkaar. Zelfs het houden van vakantie wordt alleen gedaan voor de familie. Een duivenmelker is het liefst in zijn duivenhok dan heeft ie vakantie, spanning, rust en alles wat die maar wenst. Die passie heeft er voor gezorgd dat we heden ten dage ons kunnen verwonderen aan de veelheid van kleuren, vormen, vliegstijlen en karakters die de duivensport ons biedt.

Negen rasgroepen zijn er: kipduiven, kleurduiven, kroppers, meeuwen, structuurduiven, trommelduiven, tuimelaars, vormduiven en wratduiven maar de oplettende lezer zal zien dat ik er nog een aantal rasgroepen heb bij bedacht. En dan hebben we het nog niet over de wilde duiven want dat is ook een heel aparte tak in de duivensport.

10 thoughts on “Duiven houden

  1. Beste lezer(es),

    Via een advertentie op marktplaats werd mijn belangstelling gewekt naar een beschrijving van de Birmingham roller. Bij navraag naar degene die deze duiven te koop aanbood kreeg ik te horen dat hij de beschrijving van internet had gekopieerd. Mijn vraag was namelijk of ik het stuk mocht gebruiken voor het clubblad van de VDS (vrienden van de VliegDuivenSport). Na enig zoeken kwam ik op uw (jullie) website terecht.
    Ik moet zeggen die ziet er geweldig uit zowel qua uiterlijk als inhoud. Mijn vraag aan U of jullie is zou ik het artikel wat daar staat over de Birmingham roller mogen gebruiken voor het komende clubblad van de VDS. Uiteraard met de bronvermelding.

    Met vriendelijke groet,

    Sijmen van Mourik (redacteur en bestuurslid VDS)

  2. Beste Willem
    Hier mijn bijdrage over de Holquero

    HOLQUERO MURCIANO

    El Buchon Murciano ook wel Holquero Sevilliano genoemd om de verwarring met de Quebrado murciano te voorkomen is een Ras/creatie die in de basis is ontstaan uit 3 rassen
    Quebrado Murciano,
    Coliteja en de Gorguero waarvan de Quebrado murciano het meest vertegenwoordigt is in dit ras edoch de tijdsgeest en trends heeft fokkers doen bewegen om zijdelings ook jiennense in te kruisen .
    Het is een grote duif met het een ronde kop tegenstelling tot de Quebrado murciano die een afgeplatte kop heeft verder is het karakteristieke vliegen vermenigvuldigd met 2
    Door de jaren heen zijn er door fokkers in Nederland ook Spaanse duiven naar Nederland gehaald als Quebrado murciano waar zeker een percentage Buchon Murciano of enkele eerste kruisingen uit deze 2 rassen/types tussen zaten.
    Zelf Heb ik bij een fokker(Miguel Andrade) uit Barcelona enkele koppels weten te bemachtigen .
    Na een matige eerste kweek heb ik een mooi stel Holquero gekweekt die spectaculair vliegen maar tocht te zwaar zijn voor het roofvogel klimaat wat er heerst in Nederland.
    Dit kweekseizoen heb ik mij toegelegd op eerste kruisingen uit Quebrados Murcianos x Holquero wat mij goed bevalt, het zijn rappe duiven met iets minder staart actie maar wel het typische harken of roeien in vlucht waar het ras/type om bekend staat.
    De diversiteit aan kleuren uit deze 2 rassen is geweldig en Telkens weer is het een verassing wat er weer in de pan ligt.
    Het is de bedoeling dat je als fokker je eigen type kweekt maar wel de basis respecteert
    Het showen van dit ras zal niet ten goede komen voor de standaard zoals dat voor zoveel rassen funest is geweest, ik hoop niet dat de Quebrado Murciano ook dit lot ten deel zal vallen daar er nu steeds meer gefokt wordt voor nog kleinere types
    De Quebrado Murciano zal altijd op mijn hok blijven maar de Holquero en de variaties zijn een welkome aanvulling op m’n hok.

    Foto’s Volgen

    CEES SCHREUDER

    P.s
    Natuurlijk zijn er in Spanje en in Nederland mensen met een andere Mening en visie,dit is mijn visie en kijk op het geheel.

  3. In de Haagsche (ea)tilduivensport/duivenliefhebberij/houderij worden veelal hokken gebruikt van 40x40x40 waar de duiven in opgehokt zitten voor ze eruit mogen vrije uitvlucht? of los in een voilere ,nu zegt de LID en dierenpolitie/dierenbescherming dat de hokken te klein zijn te kleine huisvesting? deze hokken worden denk al 100 jaar gebruikt en ze mogen niet opgehokt worden en moeten vrije uitvlucht hebben ze zouden niet kunnen fladderen hun vleugels uitslaan ze kunnen zich verwonden aan hun vleugels dit is bij mij nog nooit gebeurt in de 52jaar dat ik duiven heb.In een voilere los laten om te vliegen is ook beperkt ze kunnen dan een beetje heen en weer tikken en is mijns inzien geen vrije uitvlucht welles waar hebben ze meer bewegingsruimte maar de vangsport gaat er zo aan duiven en doffers moeten apart en opgehokt zitten en horen er met regelmaat uit te komen dat ze mogen vliegen.Duiven die je niet heb vliegen en voor de kweek wil gebruiken ga je niet los laten want dan ben je ze kwijt of je moet ze eerst uitwennen op je hok dus gepaard aan een duivin of de duivin aan een doffer en samen uitlaten en maar hopen dat ze beiden binnen komen na een aantal maal te hebben gevlogen samen en je ziet dat de te uitwennen duivin of doffer de weg weet heb je ze vliegen de kans bestaat dat ze zonder partner weer naar hun oude huis gaan zoeken of bij een ander naar binnen gaan omdat ze het toch niet helemaal naar hun zin hebben niet thuis zijn op jouw hok.Ze geven de maten van 1m3 per koppel duiven aan en vrije uitvlucht ik heb hier geen voorstelling bij een open kist van 1m breed/1m hoog en 1m lang met of zonder afsluit gedeelte voorfront met gaas of spijlen en klein deurtje erin om ze op te sluiten wat wel of niet mag vw vrije uitvlucht dit hok met maten in een afdeling geplaatst met meerdere? naast elkaar en op elkaar.Ik heb zelf een Dumohok vd Zwarte vogel van 3 afdelingen vloeroppervlak is 10m2 hoogte in de nok 2,70m.Normaal konden er volgens dr vd Sluis 100 duiven in dat hok een aantal jaren geleden met deze bepalingen 1m3 per 2 duiven kan dat niet meer? hoe zit het met wetgeving hoor dat er veel veranderingen aan zitten te komen omtrent het houden van duiven.

    1. Geniet van de duivensport zolang het kan en onthoud kennis is een last. Over 100 jaar is het hobbymatig houden van dieren iets uit geschiedenisboekjes van vroeger. Honden, katten, vissen, knaagdieren en duiven, alles zal uiteindelijk verdwijnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *