Problemen met Spaanse kroppers

Problemen met Spaanse kroppers

Veel Spaanse kropperrassen hebben moeite met het op een normale manier grootbrengen van hun jongen tegenwoordig . Ik hoop dat ik heel veel reactie’s krijg van liefhebbers om te zeggen dat het niet zo is. 😉

spaanse kroppersWaarom gaat het mis met kweken

Of ze kunnen het niet door te extreme afwijkingen zoals een te kleine snavel of een veel te grote krop. Maar ook te veel drive kan een oorzaak zijn. Uiteraard kun je voedsterduiven gebruiken. Mocht je al zeker weten dat je met dergelijk duiven door wilt kweken.  Meestal zijn het ook niet de beste diefkroppers waar vreemde duivinnen achteraan zouden lopen.

Meest voorkomende oorzaak

De grootste oorzaak is dat kwekers veel te snel willen kweken met hun Spaanse kroppers. Vaak zijn de kroppers nog geen jaar oud en moeten al volop in de kweek.
Jonge kroppers hebben teveel temperament, broeden en de eerste paar dagen pap voeren lukt nog wel maar zodra de jongen geringd zijn en de overgang naar vast voer komt is het vaak gedaan met de vaderliefde. De doffer begint al weer aan het volgende nest te denken gaat naast de schaal liggen roepen en de aandacht voor de jongen verdwijnt naar de achtergrond , de focus ligt op de duivin en het drijven of nest jagen begint . Waardoor de jongen slecht gevoed worden of door kou overlijden.

Ja maar, ik wil toch met jongen kroppers kweken

Soms kun je een hele goede reden hebben maar beter is om te wachten tot je Spaanse kroppers volgroeid zijn en zichzelf hebben bewezen als potentieel kweekdier.Wanneer ze een jaar of drie zijn kun je nog volop jongen trekken.

De goude tip

Eigenlijk moet ik het niet vertellen want wachten is voor iedereen beter. Maar stel dat je niet anders kan, kun je het volgende doen.
Op het moment dat de piepers oud genoeg zijn om te ringen kun je de ouders scheiden en de jongen door 1 van de ouders verder laten grootbrengen . De voorkeur gaat uit naar de duivin omdat een duivin niet drijft. Het is wel zo dat doffers over het algemeen beter hun jongen voeren. Om de ouder te helpen kun je zelf de jongen wat voer opsteken of de andere partner elke dag een halfuur bij de piepers zetten om bij te voeren. Na circa tien dagen beginnen de piepers zelf al te eten en is het bijvoeren niet meer nodig.

3 thoughts on “Problemen met Spaanse kroppers

  1. ik blijf mij verbazen (of juist niet) over de vele berichten over het slechte verloop van de kweek . wat bij postduivenliefhebbers als normaal wordt beschouwd lijkt bij veel kropperliefhebbers onbekend of ze doen niets met deze kennis ? de basis van de kweek goede gezonde vitale uitgeruide beesten die op het moment van koppelen in super conditie moeten zijn . uit duiven die hier niet aan voldoen kweek je weinig tot niets , zeker niet iets wat later bruikbaar is . weet ook zeker dat je beesten gezond zijn niet alleen op het oog maar ook echt gezond . nummer 1 van de “verborgen” ziektes is tot op vandaag nog steeds Paratypus , de grote spelbreker tijdens de kweek . bij veel van de problemen hier in de diverse artikelen beschreven is Paratypus de oorzaak . laat je beesten direct na de rui nakijken , indien nodig enten/kuren ruim voor de kweek .

    1. Wat mij blijft verbazen is dat liefhebbers van Spaanse kroppers altijd zo vroeg beginnen met kweken met vaak te jonge dieren of onervaren dieren.
      Half maart beginnen met koppelen is echt vroeg genoeg en het liefst met uitgegroeide dieren van minimaal een jaar oud maar beter twee of drie jaar oud.
      Veel liefhebbers hebben half maart al jongen leggen en klagen dat er veel jongen overlijden. Niet zozeer vanwege ziektes maar vanwege kou. Eigenlijk weet ieder Spaanse kropper kweker dat hun dieren vroeg van de jongen opstaan en daardoor de jongen niet warm blijven tijdens een nachtvorst, met sterfte als gevolg. De beste jonge kroppers worden in Mei geboren, je hebt dan ook geen verlies van jongen. De dieren ontwikkelen zich beter en zijn op tijd klaar om een gewone rui door te maken. Wat we straks gaan horen is dat de jongen zo slecht door de rui komen en dat komt weer omdat we aan 1 of 2 nesten niet genoeg hebben maar het liefst blijven doorgaan tot we ook nest drie en vier hebben. Ik denk dat Spaanse kropper liefhebbers dat wel weten maar gewoon veel eigenwijzer zijn als andere duivenmelkers. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik ook wel eens wat vroeger begin maar dan met ervaren dieren die al ervaring hebben en al wat ouder zijn. Nadeel van kweken met jonge doffers is ook het feit dat hun voortplantingsdrift nog veel te hoog en ongetemperd is. De kroppers willen zich dan al snel weer voortplanten en de volgende ronde eieren ligt na een week of tien dagen alweer in de volgende schaal. Je raad het al jongen van tien dagen oud hebben echt nog een beetje warmte van hun ouders nodig tijdens een koude nacht. Wat me ook opvalt is dat veel klagers van dode jongen vaak in dezelfde ruimte broeden als hun vliegduiven. Met als gevolg een hoop onrust tijdens het kweken wat er ook toe bijdraagt dat een temperamentvolle duif als een Spaanse kropper al gauw van de jongen of eieren afstapt om weer met een nieuwe ronde te beginnen. Het zal dan ook vast gebeuren dat jongen naast de schaal liggen te sterven omdat de ouders alweer druk met andere dingen bezig zijn. Dus wil je het goed doen zonder gezeur en teleurstellingen. Begin pas half Maart met volwassen dieren in een aparte kweekruimte en stop met kweken na 1 of 2 rondes. Je zult zien dat het dan veel beter gaat. Ben je eigenwijs, moet je gewoon niet zeuren en je verlies op de koop toenemen.

  2. voordeel van het wel een ronde laten grootbrengen door “jaarlingen” is het vergroten van de “bakvastheid” , hier zelden of nooit toegepast in de kropperwereld , in Spanje echter wel algemeen gebruikelijk . mijn ervaring dat de ergste drift van de jaarling doffers er hierna ook vanaf is .
    het niet meer kunnen leggen , onbevruchtte eieren , afsterven in het ei , niet op eigen kracht uitkippen , jongen dood binnen 6 dagen ? vaak het gevolg van paratyfus !
    zeer recent weer mee geconfronteerd door duiven afkomstig van derden .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *