Zurita de wilde rotsduif

Zurita de wilde rotsduif

Alle gedomesticeerde duiven hebben één gemeenschappelijke voorvader de wilde rotsduif niet te verwarren met de verwilderde stadsduiven.. Als echte duivenmelker wist je dat natuurlijk al.
Maar wist je ook dat de rotsduif wordt gebruikt om ingeteelde stammen weer nieuwe vitaliteit en kracht te geven. Resistentie tegen ziektes en snelheid en wendbaarheid om niet als prooi te dienen voor roofvogels. De rotsduif is een duif in zijn meest oorspronkelijke vorm. Eeuwenlang streng geselecteerd door natuurlijke selectie. Elke rotsduif die niet aan deze strenge selectie eisen kan voldoen word zonder pardon uit de groep verwijderd door roofvogels, ziekte of andere elementen.

Leefplaats

Deze rotsduiven vind je in de buurt van grotten en kliffen. Voornamelijk rond het midden zee gebied die vaak ontoegankelijk zijn voor de mens. Ze zijn makkelijk te kruisen met onze gedomesticeerde duiven en de nazaten zijn ook gewoon vruchtbaar. Sommige liefhebbers slagen erin om de rotsduif als een sierduif te houden en zelfs rond het hok te laten vliegen. Maar vaak zal het instinct van de rotsduif na verloop sterker zijn en is het verlangen naar de vrijheid groter.

Broed gedrag

Een doffer en duivin zijn redelijk monogaam en ze zullen normaal gesproken hun levenlang bij elkaar blijven. Al kan een doffer wel eens een tweede duivin erop naast houden. Een rotsduif broed vaak op een beschutte rand van een klif of in een holte van een rots.

Eet gedrag

In de ochtend verzamelen de rotsduiven zich en vliegen in grote groepen naar hun voedselgebieden die op vele kilometers afstand kunnen leggen. In de namiddag verzamelen ze zich weer om terug te keren naar hun broed en verblijfplaatsen. Door dit gedrag zijn wij ze gaan houden als huisdier.  Een duif zal altijd weer terugkeren naar zijn broed of verblijfplaats.

Vlieg gedrag

Hun vlieggedrag is heel afwisselend te noemen. Gekenmerkt door snelheid en wendbaarheid. Om aanvallen van roofvogels te kunnen ontvluchten. Waarbij ze dagelijks weer op de proef worden gesteld.

Natuurlijke selectie

De rotsduif wordt door vele duivenmelkers als minderwaardig beschouwd maar is eigenlijk een wonder van natuurlijke selectie. Zo kunnen rotsduiven overleven in de meest erbarmelijke omstandigheden. Zijn bestand tegen vele ziekten door hun hoge weerstand en zijn ontzettend vitaal, slim en intelligent.
Rotsduiven worden al eeuwenlang door de natuur zelf geselecteerd op het leven in het wild met al zijn gevaren. Alleen de rotsduiven die zich het beste aanpassen aan hun omgeving blijven leven en kunnen zich voortplanten. Elke rotsduif die zich niet aanpast wordt zonder pardon uit de groep gehaald door roofvogels of ziektes. Alleen de meest gezondste en vitale dieren blijven leven.

Kunstmatige selectie

Mensen hebben de vele duiven rassen gevormd door kunstmatige selectie. De meest bijzondere creaties zijn ontstaan. Niet altijd in het voordeel van de duif. Problemen door onnatuurlijk ingeteelde rassen. Verlies aan vitaliteit en weerstand tegen ziektes, onvruchtbaarheid en het slecht opgroeien van jongen als gevolg. Elke fokker van rasdieren weet dat er vele tegenslagen zijn te verwachten.

Uitkruisen om inteeltproblemen op te lossen

Fokkers van rasdieren zullen het uitkruisen van rasduiven vaak negatief veroordelen. Maar deed de ontdekker van de Laudino Seviliano niet precies hetzelfde door de Valenciano te kruisen met een wratachtige postduif om zodoende één van meest bekende Spaanse kroppers te ontwikkelen.
Elk ras is ontstaan uit een kruising van verschillende rassen en jarenlange selectie op gewenste eigenschappen. Ook de Pica een ras ontstaan uit de Valenciano is gekruist met de rotsduif. Waar de Picaliefhebber vooral een gezond en sterk ras aan hebben overgehouden.

Kruisingen zijn sterker als de rassen waar ze uit zijn voortgekomen

Een kruising is vaak sterker en vitaler als de rassen waar ze uit zijn voortgekomen. Duivenliefhebbers rond het middellandse zee gebied gebruiken om die reden vaak de rotsduif om in hun stammen in te kruisen. Om degeneratie verschijnselen tegen te gaan en weer een sterke vitale stam kroppers te verkrijgen. Uiteraard gaat dit ten koste van het fenotpe maar na enkele generaties is dat probleem weer opgelost. Wanneer er dan goed geselecteerd word blijven de positieve kenmerken bewaard en heb je weer een vitale en een gezonde stam duiven om mee door te gaan.

Waarom zou je een rotsduif inkruisen

Kijk naar het gedrag en kenmerken van een rotsduif

  • snel, wendbaar en geen makkelijke prooi voor roofvogels
  • hoge weerstand tegen ziektes
  • uiterst vitaal
  • maakt gebruik van een groot leefgebied

Voor de diefkropper liefhebber in het bijzonder is het inkruisen van een rotsduif een overweging die je moet maken. Vooral als je een kropper wilt die ver uit de omgeving trekt op zoek naar een partner.
Voor liefhebbers van rasduiven geeft het inkruisen van een rotsduif vernieuwde levenskracht en maakt degeneratie problemen ongedaan.rotsduif

Geschreven door Luis Montiel Bueno 
Vrij vertaald door diefkroppers.nl

2 thoughts on “Zurita de wilde rotsduif

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *