Duif gevonden

Duif gevonden

Duif gevonden en geen flauw idee wat je met de duif moet doen. Hier vindt je alle informatie die je nodig hebt om de verdwaalde duif weer aan zijn eigenaar terug te geven.
Het vinden van de eigenaar is bij postduiven niet zo heel moeilijk. Bij sierduiven is het achterhalen van de eigenaar vaak een heel stuk lastiger maar zeker niet altijd onmogelijk.

Hoe kan een duif de weg kwijtraken

Er zijn verschillende oorzaken waardoor een duif de weg kan kwijtraken. Het kan zijn dat er een roofvogel achter de duif is aangegaan. Door paniek en angst is de duif dan ver uit de buurt van zijn hok geraakt in een poging zijn eigen leven te redden. Helaas gebeurt dit heel vaak omdat er veel teveel roofvogels in Nederland zijn die sterven van de honger.
In veel gevallen is de duif na een achtervolging van een roofvogel verzwakt en gestrest. De duif heeft dan nog maar weinig energie om naar huis te vliegen en kan zelfs een beetje bang zijn om nog te vliegen.

De duif kan ook gewond zijn geraakt. Vaak gebeurt dat door een roofvogel. De duif is dan net te snel maar de roofvogel kan dan toch net de duif verwonden. Maar ook de vele kabels van zendmasten kunnen een oorzaak zijn. Een duif schrikt dan zo erg van een roofvogel dat ie tegen een kabel aanvliegt of zelfs tegen een auto.

Je hebt een duif gevonden

Wanneer het een echte postduif is dan heeft de duif altijd een vaste voetring om.
Op de ring staat dan het land bv: NL gevolgd door het jaartal en het ringnummer.
De beste manier is om naar de site www.npoveenendaal.nl te gaan en toets bij “Meld je gevonden duif” het jaartal en ringnummer in van de duif. Er verschijnt dan gelijk het telefoon nummer van de eigenaar die je vervolgens kunt bellen.

Je belt en wat kan de eigenaar zeggen of vragen

Fijn dat U belt, ik kom de duif graag halen. Dit is dan of een hele goede duif of een keurige duivenmelker die ook werkelijk begaan is met zijn duiven.
Het kan ook zijn dat de eigenaar gaat vragen of U de duif een paar dagen wil verzorgen tot de duif is aangesterkt en tot rust is gekomen. Om dan de duif een paar kilometer van je eigen huis weer los te laten. Vooral postduiven zullen dan altijd weer terug naar huis vliegen.

Voor een gevonden duif zorgen

Niet iedereen heeft de mogelijkheid om een paar dagen voor een duif te zorgen. Maar het is een stuk makkelijker dan je denkt en de eigenaar van de duif zal je heel dankbaar zijn. Probeer het gewoon er kan niets fout gaan.

Zet de gevonden duif in een kooi, kattenmand, kartonnen doos of oud konijnenhok. Geef hem vers water en wat voer. Vanzelfsprekend heb je geen duivenvoer in huis. Maar met een beetje ongekookte rijst help je het duifje er al gauw bovenop.

Duivenkoeriers

Ook kan het voorkomen dat de eigenaar zegt het is te ver om te halen of wat je ook vaak hoort we hebben geen auto of we zijn op vakantie enz. Maar ook dan is er een oplossing.
De liefhebber kan dan zorgen dat de duif bij je gehaald gaat worden door een duiven koerierdienst deze zal dan een afspraak met je maken om de duif op te halen (nog steeds een keurige liefhebber dus).

Wat als dit allemaal niet wil lukken

Kijk of er een duivenvereniging of duivenliefhebber in de buurt zit. Neem daar contact mee op of geef de duif daar dan af dan komt het ook allemaal goed. Duivenmelkers helpen elkaar graag.

Centraal opvanghok

Een andere mogelijkheid is om de duif naar een centraalhok te brengen. Deze centrale opvang hokken zijn speciaal door de NPO opgezet, wanneer iemand een duif gevonden heeft. De duif terug te kunnen geven aan de eigenaar. In Nederland zijn er ongeveer 35 centraal opvang hokken verdeeld over heel Nederland. Deze opvangcentra’s zijn te vinden op de boven genoemde NPO website of via deze link.
De duiven die hier binnen gebracht zijn worden dan professioneel verder verzorgd en de eigenaar zal dan op de hoogte worden gesteld dat zijn duif gevonden is. Het centraal hok mag dan 5 euro rekenen aan de eigenaar van de duif als deze de duif komt halen. Het geld is dan bedoeld voor het verzorgen en huisvesten van de duif.

44 thoughts on “Duif gevonden

  1. Onze kat kwam een tijd geleden met een gewonde duif binnen gewandeld. Ik wist niet wat ik met het diertje aan moest. Idd via npo bij de eigenaar terecht gekomen. Duif bleek uit Friesland te komen. De eigenaar kwam de duif ophalen. Ik vroeg hem of het zo een dure duif was, maar dat bleek niet zo te zijn. Hij was van zijn kleinzoon, wie mij zo dankbaar was dat ik een mooie bos bloemen kreeg!

    Iedereen tevreden, duif weer op zijn plek

    Simon van de Hoek

  2. Vandaag een duif gevonden die erg verzwakt en mager is. Eigenaar achterhaald en die meldde dat ik het dier maar weer moet loslaten want “het kan niet dat hij mager en verzwakt is”. 50 km van de woonplaats…… ik laat het dier echt nog niet los. Laat hem eerst maar aansterken. Geen goed gevoel bij deze duivenmelker.
    Krachtvoer voor de duif gekocht en hem in een hokje op een beschut plekje gezet. Stiekem hoop ik dat hij blijft, want iemand die z’n dier niet eens wil ophalen of een bedankje kan geven voor het feit dat ik het dier heb opgevangen is geen echte dierenliefhebber

    1. Dat is inderdaad niet aardig van die duivenmelker en dat te bedenken dat er echt heel veel duivenmelkers honderden kilometers ervoor over hebben om hun duifje weer terug te krijgen. En stel je voor dat het niet mogelijk is om zelf te doen. Voor 2 euro kun je je duiven verzekeren of voor 25 euro laten ophalen. https://www.hdvkoerier.nl Niet elke duivenmelker weet dit dus is misschien een idee om als suggestie te geven.

      Maar deze duivenmelker heeft een zorgplicht en is eigenlijk wel verplicht om de duif op te halen.
      Doet hij dat niet zijn er twee optie’s. Of de duif door de dierenambulance op te laten halen of het NPO bellen. De Nederlandse postduiven organisatie.
      Zijn te bereiken op werkdagen van 9.00 uur tot 12.00 uur op telefoonnummer 026 – 48 34 150
      Maar u bent goed bezig en met wat duivenvoer en krachtvoer knapt het duifje zeker heel snel weer op.

  3. Hallo..
    T schijnt dat als ik eigenaar vind van m.n gevonden duif, dat ie waarschijnlijk z.n nek om draaid.
    Hij is erg mager.Ik geef hem vers water en duivenvoer.
    Toevallig wist ik ,dat als een duif niet eet ,je hem op z.n kop moet houden met snavel in t water.dan gaat hij drinken en eet daarna wel.
    Dus tja…dan houd ik hem wel . Tenzij er iemand is die er ook eentje heeft gevonden en gebleven is.deze is een vrouwtje..kan er misschien dan bij.want tja..alleen is ook zielig.maar eerst aansterken.

    1. Er zijn 20000 duivenmelkers in Nederland en ik kan je verzekeren dat niet elke duivenmelker de nek omdraait van zijn duiven.
      Ik durf te beweren dat het verreweg het grootste gedeelte van de duivenmelkers juist heel blij is wanneer zij hun duifje weer vast kunnen houden.
      Dus altijd even via het ringnummer de eigenaar achterhalen en opbellen of de duif naar een centraal hok brengen.

      1. Is zo maar deze duif is verzwakt en niet goed naar huis gevlogen dus zinloos voor de sport, met andere worden duivensoep voor de duivenmelker

        1. Ik ben zelf ook duivenmelker maar ik hoop nog altijd dat mijn witpennetje terug komt. Al is het jaren later het hok staat altijd voor hem open.
          En zeker niet om er duivensoep van te maken.

  4. Hallo, ik heb een duif in mijn tuin sinds vier dagen, een witte met bruine strepen op de vleugels, helaas heeft het geen ringetje. Wat moet ik doen?

    1. Breng hem maar naar de dierenambulance of een vogelopvang in de buurt.Zij kunnen er wel voor zorgen dat het diertje goed terecht komt.

  5. Je belt en wat kan een eigenaar zeggen of vragen….Jullie geven maar halve informatie. Ben inmiddels redelijk ervaren in het vinden van verdwaalde postduiven en veel duivenmelkers hoeven zo’n dier niet meer terug en zijn dan ook niet vriendelijk. Draai em de nek maar om, of anders doe ik het als ie nog thuis komt.

    Ja, erg liefdevol, na zoveel stomme kilometers vliegen voor meneer…BAH!

    1. Gelukkig ben ik na veertig jaar duiven houden ook redelijk ervaren. En ook met het opvangen van verdwaalde postduiven. Ik moet zeggen dat ik toch redelijk veel dankbare duivenmelkers over de vloer gehad heb. Niet elke duivenmelker is het zelfde en er zullen vast mensen tussen zitten die door persoonlijke omstandigheden hun duif niet kunnen halen of laten ophalen. Vaak breng ik ze dan zelf. even langs. Maar het grote deel is toch wel echt blij als zijn duif weer terug is. Draai em de nek maar om heb ik in die veertig jaar trouwens nog nooit gehoord.

  6. Goede middag
    2 weken geleden is er plots een duif in onze tuin terecht gekomen. Het beestje was niet gewond maar had grote honger. We hebben het eten gegeven. Ik heb het ook kunnen vangen en we hebben naar het telefoonnummer op de ring gebeld. Bleek een duivenmelker uit noord Nederland te zijn. Wij zelf wonen in de buurt van antwerpen (bornem) en de eigenaar wou er niet omkomen. Geef het een paar dagen eten en ze vliegt wel terug naar huis… we hebben dit gedaan en dz duif op enkele kilometer van onze tuin vrijgelaten maar ze vliegt terug naar ons thuis. Iemand een idee wat we nu het beste doen?

    1. In de meeste gevallen is dat ook wel zo. Ervaren duiven vliegen vanzelf weer naar huis. Zeker met een korte afstand zoals Antwerpen – Groningen bijvoorbeeld.
      Kan zijn dat de duif nog niet voldoende is aangesterkt maar u zult zien dat de duif vanzelf vertrekt op het moment dat de duif voldoende brandstof heeft opgebouwd.

      Fantastisch dat u de duif iedergeval heeft opgegeven.

  7. Afgelopen dinsdag 20 aug. viel er een postduivinnetje zo ongeveer letterlijk uit de lucht op mijn hoofd. Gelukkig in mijn tuin en ik kon haar makkelijk pakken. Hup in kattenmandje, altijd duivenvoer in huis en op een rustige plek in huis gezet. De volgende dag haar in de bench incl mandje buiten gezet.
    Contact gemaakt met eigenaar en zou haar gisteren weer loslaten. Zo gezegd zo gedaan. Op het dak gezet, maar een uur later dacht ik dat ze uitgevlogen was, maar vond haar weer in mn tuin, de arme ziel. Met het oog op mn drie katten haar rapjes weer in de bench gezet.
    Zag dat een vleugel niet strak langs har lijfje zat en foto naar eigenaar gestuurd. Hij gaf aan dat ze vleugellam was van de inspanning.
    Hij wil haar niet terug. Ineens heb ik een duif als huisdier. Hij stuurt mij haar paspoort en ik ga er alles aan doen om haar toch weer te laten vliegen. Eventuele tips zijn overigens welkom hieromtrent.
    Maar nu is ze wel alleen in haar nu nog bench-hok, maar is dat niet wat sneu? Geen idee of het roedeldiertjes zijn. Denk van wel.
    Ondertussen maar op zoek naar een hok en een vriendinnetje voor haar ….
    Groetjes Marion

  8. Ik heb een duif onder mijn carport zitten, hij zit er al ongeveer 3 maanden en komt iedere dag weer terug. De duif heeft een ringetje om zijn pootje, maar ik durf hem niet te vangen. Van mij mag hij daar blijven zitten, maar is dit een goede oplossing? Ik heb de duif niet gevoerd of drinken gegeven. Moet ik dit doen?

  9. Gister trof mijn man een tamme sierduif (we vermoeden een nonduif) aan op een industrieterrein in Heerle (NB).
    De duif heeft een gele ring om zijn (of haar) poot maar daar staat niks op. Geen afkorting en geen nummer.
    Hij heeft de duif mee naar huis genomen en we hebben ‘m water en eten gegeven. Ondanks meerdere pogingen om de eigenaar te achterhalen via verenigingen of sites voor vermiste huisdieren, nog steeds geen succes.
    Wat is nu wijsheid? Het lijkt me geen postduif die zelf z’n weg weer naar huis vindt en we kunnen hem helaas ook niet hier houden.

    1. U heeft echt uw best gedaan. Het is inderdaad geen postduif en de kans dat het de weg naar huis vindt is heel klein. De kans is groter dat een roofvogel hem grijpt. Het beste is om er 1 bij te kopen en dan een leuk hokje maken. Is reuze gezellig een paar non duifjes. Maar wilt u dat niet dan is er maar 1 oplossing en dat is een goed tehuis zoeken. Nu denk ik dat een kinderboerderij in de buurt er wel heel blij mee zal zijn of naar een vogelopvang in de buurt eventueel te achterhalen via de dierenambulance.

  10. Afgelopen januari landde bij ons een ongeringde doffer in de tuin. Ik heb hem laten aansterken en daarna met de dierenambulance meegegeven. Die zou hem in een parkje aan de stadsrand zetten. S middags was hij weer terug. Hij is gebleven en heeft zich 9 maanden lang wat autistisch gedragen: zocht geen contact met andere duiven, liep heen en weer over dak aan de overkant, kwam in de schemering altijd terug naar t hokje dat ik aan de schutting had gemaakt en at goed.
    Een paar weken geleden bracht hij opeens een vriend en een vriendin mee, allebei net als hij wit-grijs gemeleerd. De beide heren wonen sindsdien in het hokje, de duivin slaapt ernaast (daar heb ik ook maar een dakje boven gemaakt…) . De eerste duif was een stuk socialer en normaler ineens. Twee weken geleden kwam er een vierde (duivin) bij en sindsdien is het een stabiele, onafscheidelijke groep. Ik geef ze te eten en als ze niet gaan broeden, mogen ze blijven, ze zitten hier goed. Geen van allen ringen, prima conditie lijkt het, levendig en vliegen goed. Blijven in de buurt, vliegen soms met andere groep mee maar komen steeds gevieren terug.
    Wat kan hier aan de hand zijn? Is het familie die van elkaar gescheiden is geraakt? Herkennen ze elkaar aan de kleuren en tekening? Waarom vormen ze geen twee paren maar blijven mannen en vrouwen gescheiden? (Prima hoor, geen jongen svp!)
    Groet, E. Van Ginkel, Leiden

    1. Alles is mogelijk, belangrijkste is dat ze goed verzorgd worden. Geniet ervan en komt er een nestje. Gewoon de eitjes omruilen voor een paar kunsteitjes. Te koop bij de zwarte vogel in den Haag.

  11. Hallo duivenmelkers,ik woon in een flat 3 hoog en sinds kort zit er een duif met 2 eieren te broeden in me rozenstruik ik wil het niet verstoren ,maar kan ik wat voer geven ,maar ben bang dat er heel veel duiven op af komt water heb ik al gedaan.En wat kan ik doen als ze geboren zijn of wat moet ik doen .De duif heeft geen ring om ,hoop op antwoord wat het beste is m.v.g marja

    1. Beste Marja, Wat lief van je. In principe hoef je helemaal niets te doen maar wil je ze toch extra verwennen dan is het helemaal niet erg om in de buurt wat duivenvoer te strooien en zorgen voor water. Verder laat ze lekker met rust en de natuur doet de rest.

      1. Ook hier is vandaag een duif aan komen vliegen ,moe -honger en dorst ! Ik heb de duif eten en water gegeven en nu komt hij terug , wat kan ik het Beste doen ?? De duif heeft een ring om ! We wonen in Borne !

        1. In de meeste gevallen gaat de duif na 1 tot 2 weken zelf weg. Wanneer hij voldoende gerust heeft en is aangesterkt.
          Maar op de ring staat een nummer en afhankelijk van wat er op staat. Kun je aan de hand van het ringnummer de eigenaar achterhalen.
          Laat maar is weten wat er op staat.

  12. Ik heb een heel verzwakte duif van de autoweg afgehaald ,waar hij door mijn actie ternauwernood aan de dood is ontsnapt Heb hem thuis in een konijnenhok met vers drinken en duivenvoer gezet
    De eigenaar opgespoord
    Krijg ik dus als antwoord Geef je adres maar door dan stuur ik het eigendomsbewijs op Of trek hem maar de kop uit ,voor mij is deze duif waardeloos !!
    ?????????????????????? Heb ik dacht ik niet om gevraagd ,ik wil geen duiven !!! word als dierenvriend met andermans ‘probleem ‘ opgezadeld
    Ik vang ze niet meer op
    N

    1. Uit uw berichtje begrijp ik dat u vaker een duif heeft opgevangen en vaker een vervelende reactie heeft gehad.
      Maar ik verzeker u dat in veruit de meeste gevallen de duivenmelker zeer blij zou zijn als zijn duif wordt gemeld.
      Sommige duivenmelkers zijn al erg oud en kunnen niet altijd hun duif ophalen maar via FB zijn er heel veel behulpzame mensen waar zij geen weet van hebben. Wellicht is dat ook niet bij iedereen bekend. Ik hoop dat u ze blijft opvangen want vaak na een paar dagen voer en water kunnen ze hun weg weer vervolgen. Dar helpt u die duiven echt mee en voor wat het waard is. Ik waardeer enorm wat u voor deze duiven doet.

  13. Hallo ,

    Ik heb al een week of 2 een sierduif in mijn tuin met een ring om met picasport 1156.
    Kan iemand mij laten weten of ik ergens de eigenaar hiervan kan achterhalen ?

    Mvgr , Marjan Stolk

    1. Helaas is er al een aantal jaar geen club meer voor de Picasport. Het is dan ook lastig om te achterhalen.\Maar in welke woonplaats woont u. Wie weet kunnen we iemand vinden die de duif kan halen.

  14. Ik woon op de dertiende verdieping en heb al bijna 3 weken een mooie jonge en gezonde postduif als gast.
    hij komt per dag 3 tot 7 keer eten en drinken, zelfs relaxen op het voer raam wat er hangt. Eerst strooigoed voor vogels maar nu geef ik ook duivenvoer en grit.
    hij heeft 2 ringen, eentje blauwpaars en de ader oranje zalmkleur achtig.
    Me dunkt dat hij niet meer op huis aangaat.
    Mijn vraag: Hoe komt duif de winter door? gaat dat lukken?
    Er komen regelmatig bosduiven eten en drinken hier en op een keer na lijken ze elkaar te dogen.

    1. Denk dat die postduif het nog nooit zo goed heb gehad als op de dertiende verdieping.
      Wat betreft de kou daar heeft hij geen last van zolang er maar genoeg brandstof is.
      En zoals ik het lees wordt hij prima verzorgd dus dat gaat helemaal goed komen.
      Een vriend voor het leven wie wil dat nou niet. 😉

      Denk je van dat het beter is dat hij weer op huis aan gaat. Kun je met het ringnummer
      de eigenaar achterhalen. Maar als dat duifje echt naar huis wilt dan gaat ie ook wel
      vanzelf naverloop van tijd. En tot die tijd kun je jezelf een echte duivenmelker noemen.

      En vragen, stel ze gerust.

    1. Mooi verhaal en zo zie je maar weer. Dat een verdwaalde of vermoeide postduif met wat rust
      en goed voer uiteindelijk zelf toch weer terug gaat naar huis.

  15. Hoi hoi, wij hebben een mooie duif (mannetje) in onze tuin, sinds gisteren met een blauwe en rode ring. Ik kan niet zo goed zien wat er op de rode staat. Volgens mij BE en dan een 50….
    Geprobeerd foto’s te maken van de rode ring maar zijn niet scherp.
    Hoe kom ik toch achter het nummer zodat ik de eigenaar kan informeren ?

    1. Je kunt proberen om hem te vangen. Maar geef hem maar wat water en eten dan kan hij tot rust komen.
      En met enkele dagen gaat hij vanzelf weer terug naar huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *