Duif gevonden

Duif gevonden

Duif gevonden en geen flauw idee wat je met de duif moet doen. Hier vindt je alle informatie die je nodig hebt om de verdwaalde duif weer aan zijn eigenaar terug te geven.
Het vinden van de eigenaar is bij postduiven niet zo heel moeilijk. Bij sierduiven is het achterhalen van de eigenaar vaak een heel stuk lastiger maar zeker niet altijd onmogelijk.

Hoe kan een duif de weg kwijtraken

Er zijn verschillende oorzaken waardoor een duif de weg kan kwijtraken. Het kan zijn dat er een roofvogel achter de duif is aangegaan. Door paniek en angst is de duif dan ver uit de buurt van zijn hok geraakt in een poging zijn eigen leven te redden. Helaas gebeurt dit heel vaak omdat er veel teveel roofvogels in Nederland zijn die sterven van de honger.
In veel gevallen is de duif na een achtervolging van een roofvogel verzwakt en gestrest. De duif heeft dan nog maar weinig energie om naar huis te vliegen en kan zelfs een beetje bang zijn om nog te vliegen.

De duif kan ook gewond zijn geraakt. Vaak gebeurt dat door een roofvogel. De duif is dan net te snel maar de roofvogel kan dan toch net de duif verwonden. Maar ook de vele kabels van zendmasten kunnen een oorzaak zijn. Een duif schrikt dan zo erg van een roofvogel dat ie tegen een kabel aanvliegt of zelfs tegen een auto.

Je hebt een duif gevonden

Wanneer het een echte postduif is dan heeft de duif altijd een vaste voetring om.
Op de ring staat dan het land bv: NL gevolgd door het jaartal en het ringnummer.
De beste manier is om naar de site www.npoveenendaal.nl te gaan en toets bij “Meld je gevonden duif” het jaartal en ringnummer in van de duif. Er verschijnt dan gelijk het telefoon nummer van de eigenaar die je vervolgens kunt bellen.

Je belt en wat kan de eigenaar zeggen of vragen

Fijn dat U belt, ik kom de duif graag halen. Dit is dan of een hele goede duif of een keurige duivenmelker die ook werkelijk begaan is met zijn duiven.
Het kan ook zijn dat de eigenaar gaat vragen of U de duif een paar dagen wil verzorgen tot de duif is aangesterkt en tot rust is gekomen. Om dan de duif een paar kilometer van je eigen huis weer los te laten. Vooral postduiven zullen dan altijd weer terug naar huis vliegen.

Voor een gevonden duif zorgen

Niet iedereen heeft de mogelijkheid om een paar dagen voor een duif te zorgen. Maar het is een stuk makkelijker dan je denkt en de eigenaar van de duif zal je heel dankbaar zijn. Probeer het gewoon er kan niets fout gaan.

Zet de gevonden duif in een kooi, kattenmand, kartonnen doos of oud konijnenhok. Geef hem vers water en wat voer. Vanzelfsprekend heb je geen duivenvoer in huis. Maar met een beetje ongekookte rijst help je het duifje er al gauw bovenop.

Duivenkoeriers

Ook kan het voorkomen dat de eigenaar zegt het is te ver om te halen of wat je ook vaak hoort we hebben geen auto of we zijn op vakantie enz. Maar ook dan is er een oplossing.
De liefhebber kan dan zorgen dat de duif bij je gehaald gaat worden door een duiven koerierdienst deze zal dan een afspraak met je maken om de duif op te halen (nog steeds een keurige liefhebber dus).

Wat als dit allemaal niet wil lukken

Kijk of er een duivenvereniging of duivenliefhebber in de buurt zit. Neem daar contact mee op of geef de duif daar dan af dan komt het ook allemaal goed. Duivenmelkers helpen elkaar graag.

Centraal opvanghok

Een andere mogelijkheid is om de duif naar een centraalhok te brengen. Deze centrale opvang hokken zijn speciaal door de NPO opgezet, wanneer iemand een duif gevonden heeft. De duif terug te kunnen geven aan de eigenaar. In Nederland zijn er ongeveer 35 centraal opvang hokken verdeeld over heel Nederland. Deze opvangcentra’s zijn te vinden op de boven genoemde NPO website of via deze link.
De duiven die hier binnen gebracht zijn worden dan professioneel verder verzorgd en de eigenaar zal dan op de hoogte worden gesteld dat zijn duif gevonden is. Het centraal hok mag dan 5 euro rekenen aan de eigenaar van de duif als deze de duif komt halen. Het geld is dan bedoeld voor het verzorgen en huisvesten van de duif.

11 thoughts on “Duif gevonden

 1. Onze kat kwam een tijd geleden met een gewonde duif binnen gewandeld. Ik wist niet wat ik met het diertje aan moest. Idd via npo bij de eigenaar terecht gekomen. Duif bleek uit Friesland te komen. De eigenaar kwam de duif ophalen. Ik vroeg hem of het zo een dure duif was, maar dat bleek niet zo te zijn. Hij was van zijn kleinzoon, wie mij zo dankbaar was dat ik een mooie bos bloemen kreeg!

  Iedereen tevreden, duif weer op zijn plek

  Simon van de Hoek

 2. Vandaag een duif gevonden die erg verzwakt en mager is. Eigenaar achterhaald en die meldde dat ik het dier maar weer moet loslaten want “het kan niet dat hij mager en verzwakt is”. 50 km van de woonplaats…… ik laat het dier echt nog niet los. Laat hem eerst maar aansterken. Geen goed gevoel bij deze duivenmelker.
  Krachtvoer voor de duif gekocht en hem in een hokje op een beschut plekje gezet. Stiekem hoop ik dat hij blijft, want iemand die z’n dier niet eens wil ophalen of een bedankje kan geven voor het feit dat ik het dier heb opgevangen is geen echte dierenliefhebber

  1. Dat is inderdaad niet aardig van die duivenmelker en dat te bedenken dat er echt heel veel duivenmelkers honderden kilometers ervoor over hebben om hun duifje weer terug te krijgen. En stel je voor dat het niet mogelijk is om zelf te doen. Voor 2 euro kun je je duiven verzekeren of voor 25 euro laten ophalen. https://www.hdvkoerier.nl Niet elke duivenmelker weet dit dus is misschien een idee om als suggestie te geven.

   Maar deze duivenmelker heeft een zorgplicht en is eigenlijk wel verplicht om de duif op te halen.
   Doet hij dat niet zijn er twee optie’s. Of de duif door de dierenambulance op te laten halen of het NPO bellen. De Nederlandse postduiven organisatie.
   Zijn te bereiken op werkdagen van 9.00 uur tot 12.00 uur op telefoonnummer 026 – 48 34 150
   Maar u bent goed bezig en met wat duivenvoer en krachtvoer knapt het duifje zeker heel snel weer op.

 3. Hallo..
  T schijnt dat als ik eigenaar vind van m.n gevonden duif, dat ie waarschijnlijk z.n nek om draaid.
  Hij is erg mager.Ik geef hem vers water en duivenvoer.
  Toevallig wist ik ,dat als een duif niet eet ,je hem op z.n kop moet houden met snavel in t water.dan gaat hij drinken en eet daarna wel.
  Dus tja…dan houd ik hem wel . Tenzij er iemand is die er ook eentje heeft gevonden en gebleven is.deze is een vrouwtje..kan er misschien dan bij.want tja..alleen is ook zielig.maar eerst aansterken.

  1. Er zijn 20000 duivenmelkers in Nederland en ik kan je verzekeren dat niet elke duivenmelker de nek omdraait van zijn duiven.
   Ik durf te beweren dat het verreweg het grootste gedeelte van de duivenmelkers juist heel blij is wanneer zij hun duifje weer vast kunnen houden.
   Dus altijd even via het ringnummer de eigenaar achterhalen en opbellen of de duif naar een centraal hok brengen.

 4. Hallo, ik heb een duif in mijn tuin sinds vier dagen, een witte met bruine strepen op de vleugels, helaas heeft het geen ringetje. Wat moet ik doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *