Duiven eieren overleggen

Duiven eieren overleggen, hoe gaat dat

Eieren overleggen is natuurlijk heel simpel. Twee koppels gelijk laten broeden. En van het ene koppel de eieren wegdoen en de eieren van het andere koppel leg je ervoor in de plaats. Kort artikel maar zo werkt het. Toch gaat het niet altijd zo makkelijk. Dus lees even verder en maak gebruik van alle tips in dit artikel..

Duiven eieren overleggen

Wanneer alles voorspoedig gaat leggen de beide koppels gelijktijdig eieren. Maar vaak gebeurt dat ook niet en wat moet je dan doen. Geen paniek want er mag hooguit vier dagen verschil zijn zonder dat het direct tot problemen leidt. Als je dan slim bent zorg je ervoor dat de koppels waarvan je de eieren gebruiken wilt, een dag of vier eerder gekoppeld zijn. Ennnn, wordt het helemaal niks. Zelfs na twee weken kun je de eieren nog gewoon laten bebroeden en komen ze nog gewoon uit.

Volgend probleem

Volgend probleem is dat je niet meer weet van wie de eieren zijn. Van 1 koppel duiven eieren overleggen zal nog wel gaan maar wat als je 10 koppels eieren moet over gaan leggen.
Wat je iedergeval niet moet doen is op de eieren zelf gaan schrijven. Potlood tekens vervagen en stift zorgt ervoor dat het ongeboren vruchtje afsterft.
Wees slim en gebruik van die tubberware bakjes of van die plastic weggooi bakjes die je in een toko kan kopen. Deksel erop en je kunt erop schrijven wat je wilt zonder het risico dat je je gaat vergissen.

Winter eieren zijn onbevrucht

In de winter kun je weer tegen andere problemen aanlopen. Niet elk ei is altijd bevrucht.Dus controleer de overgelegde eieren na een dag of vijf broeden. Maar wat helpt om te voorkomen dat de eieren onbevrucht zijn. Is ervoor te zorgen dat er minstens 16 uur licht is. Uiteraard doe je dat met daglicht lampen en verleng je de dagen enkele weken voordat je je duiven gaat koppelen. Je zult zien dat het bevruchting percentage een stuk beter is.

Eieren bewaren

Je kunt duiven eieren maximaal twee weken bewaren. Optimaal is vijf dagen en na acht dagen wordt de kans snel kleiner dat de eieren nog uitkomen.
Ik ga er dan wel van uit dat je de eieren op de juiste manier bewaart in een bakje met een handvol duivenvoer en zo donker mogelijk wegzetten. Verder moet je de eieren twee keer per dag even omkeren om te voorkomen dat het embryo zich aan de eiwand kleeft. Beste bewaar temperatuur is tussen de 12 en 15 graden.

Transporteren van de eitjes

Heb je een ronde eieren gekregen van een duivenmelker en moet je een aardig eindje reizen. Vervoer ze dan altijd liggend in wat duivenvoer. Kun je wat bebroede eieren krijgen vraag dan of je ze mag laten liggen tot een paar dagen voordat ze uitkomen. Je hebt dan de meeste kans dat het goed gaat. Kan dat niet, onthou dan dat de eieren rond de vierde dag niet vervoerd mogen worden omdat ze dan zeker afsterven.

Over duiven eieren is nog heel wat te schrijven. Dus hou deze website in de gaten en binnenkort gaan we het weer over duiveneieren hebben. O ja, voordat je het vraagt. Duiveneieren kun je gewoon eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *