Duiven overwennen

Duiven overwennen

Duiven overwennen valt niet altijd mee. Vandaar dat veel liefhebbers er ook niet aan beginnen. Toch is het niet onmogelijk.

Duiven overwennen, niet zo makkelijk

Overwennen van postduiven is niet zo makkelijk als menig sierduiven ras. Toch is het niet onmogelijk. Hoe jonger de duiven zijn des te makkelijk gaat het overwennen. Er zijn een aantal dingen belangrijk bij het overwennen van oudere duiven, rust, honger en dorst.

1 dag of 1 jaar laten wennen

Uiteraard is het belangrijk dat je duiven op hun nieuwe onderkomen de omgeving goed hebben kunnen zien. Of een postduif nu een jaar heeft vast gezeten of een dag op het nieuwe adres is niet zo heel erg van belang. Voelt een duif zich thuis, blijft ie gewoon. Zelfs al na een dag.
Belangrijk is dan ook dat je duiven zich op hun gemak voelen op hun nieuwe onderkomen. De ene postduif is de andere postduif niet. Je moet je duiven dan ook goed kunnen lezen en zien of ze het naar hun zin hebben op hun nieuwe hok.

Wat helpt

Wat helpt is je duiven eerst te laten broeden op hun nieuwe duivenhok. Dat helpt om ervoor te zorgen dat je duiven zich prettig gaan voelen op het nieuwe hok. Wil je gaan beginnen met het uitwennen is het goed om te onthouden dat duivinnen makkelijker uitgewent kunnen worden wanneer de eieren op uitkomen staan en/of de jongen nog pap eten. Doffers zijn makkelijker uit te wennen wanneer de jongen wat ouder zijn tussen de twee en vier weken oud.

Voer en water

Behalve een prettig onderkomen is voer en water belangrijk om binding met het hok te krijgen. Niet teveel voeren helpt om je duiven makkelijker uit te wennen. Ze mogen best wat mager aanvoelen. Zodra de duiven je zien moeten ze direct op je afkomen. Op je hoofd of schouders gaan zitten en totaal geen angst vertonen. Het beste is om je duiven over een periode van enkele weken steeds iets minder voer te geven. Tot je gaat proberen je duiven over te wennen.

Niet alles tegelijk

Duiven trekken andere duiven aan. Dus als je begint met duiven overwennen. Laat dan niet alle duiven in 1 keer los. Je hebt dan grote kans dat je ook al je duiven in 1 keer kwijt bent. Beter is het om je duiven elk afzonderlijk uit te wennen. Duiven blijven het liefst bij elkaar. Dus mocht de betreffende duif wegvliegen, heb je hele grote kans dat ie toch weer terugkomt. Ervan uitgaande dat er op het oude adres geen duiven meer zijn. Een goede postduif kan best even gaan buurten bij zijn oude duivenhok maar als er niemand is gaat die duif direct weer terug naar het nieuwe hok.

Heb je toevallig al een paar duiven vliegen dan gaat het overwennen van de andere duiven steeds makkelijker. Je kunt de reeds overgewende duiven gebruiken om deserteurs weer terug naar het nieuwe hok te halen.

Dorst helpt ook

Dorst is ook belangrijk bij het overwennen. Omdat je je duiven 1 per keer overwent kun je de betreffende duif pakken en op de klep van de spoetnik zetten. Om nu te voorkomen dat de duif direct wegvliegt. Zet je eerst een drinkpot op de klep. Het eerste wat de duif gaat doen is drinken i.p.v. direct wegvliegen. Wanneer je dan de duif direct het hok inroept waar die voer krijgt. Heb je de eerste slag gewonnen. Zo werk je al je duiven af die over gewent moeten worden.

Klaar om wedstrijden te doen

Als je duiven eenmaal zijn overgewent kun je er gerust wedstrijden mee vliegen. Misschien dat ze zich een keer vergissen maar over het algemeen vliegen de duiven gewoon weer naar hun nieuwe huis.

3 thoughts on “Duiven overwennen

  1. Leuke informatieve site met veel informatie die mist op andere sites. Als hobby duiven gehad, helaas mee moeten stoppen wegens ruimtegebrek. Toch nog altijd interesse in laatste nieuws en weetjes rondom deze sport.

  2. Hallo heb duiven Overgewent 10 dagen voor de eerste vlucht overgewent 4 jaar oud 3 jaar 2 jaar en jaar lingen 7 jongen afgelopen week de 7 jongen mee vliegt gelijk een 2de in vereniging 86 in afdeling van bijna 2300 duiven dus het kan in de 90 jaren hok vol overgewent gelijk dat jaar kampioen alles is mogelijk succes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *