Duiven trainen voor tentoonstelling

Duiven trainen voor tentoonstelling

Duiven trainen voor tentoonstellingen lijkt een beetje overdreven maar wil je winnen kun je niets aan het toeval overlaten.

Temperatuur gewenning

De meeste duiven tentoonstellingen beginnen direct na de rui in Oktober of November. De buitentemperatuur zakt al aardig dus ook de temperatuur in onze duiven hokken. De meeste tentoonstelling ruimtes is de temperatuur een stuk warmer als in onze hokken. Onze kroppers komen dan van een koud hok in een warme tentoonstelling ruimte en dat meestal voor een aantal dagen. Dit veroorzaakt een verhoging van stress en dat in een al stressvolle omgeving voor een duif. Duiven die zich goed laten zien in het eigen hok worden dan angsthazen in een tentoonstellingskooi. Wil je dit voorkomen wen je duiven dan tijdig aan een temperatuur van circa 20 graden.

Wen je kroppers aan een tentoonstelling kooi

Buiten de temperatuur verandering moet je je kroppers ook wennen aan een tentoonstellingskooi. Er zijn al genoeg andere factoren waar je je kroppers niet aan kan laten wennen zoals de grote aantallen bezoekers en de drukte die dat meebrengt.. Probeer om die reden dan ook iedergeval je kroppers aan hun nieuwe verblijf te wennen. Je kunt dat het beste doen om je duiven mee te nemen naar bijvoorbeeld een bevriende duivenmelker of een voor je duiven onbekende ruimte. Om ze daar een paar uur in een tentoonstellingskooi te plaatsen.

Zorg dat je duiven er top uitzien

tentoonstellingenKlinkt logisch en eigenlijk moeten ze na de rui al op hun mooist zijn. Toch moet je soms even de pintjes op i zetten. Te lange nagels moet je even knippen. Zorg ervoor dat je niet in het leven knipt.
Voordat je  je duiven inkooit. Smeer met een heel klein beetje vaseline of slaolie de poten in. Zo gaan de poten mooi glimmen en krijgen ze een diepe heldere kleur.
Stel je kropper heeft een gebroken pen. Je kunt dan die gebroken of beschadigde pen voorzichtig verwijderen. Het liefste zes tot 8 weken voordat je mee doet met een tentoonstelling.
Twee tot drie weken voor de tentoonstelling kun je wat vetter gaan voeren. Met zonnepitten,  lijnzaad en hennep. Hier worden ze bijzonder mooi van, ze glimmen je tegemoet.
Niets zo erg als een tentoonstellingskooi vol met natte stront. Laten we ervan uit gaan dat het door de stress komt. Om te zorgen voor een mooie droge mest. Geef je ze de laatste dagen wat appelazijn door het water.

Duiven baden

Duiven houden van baden maar laten we eerlijk zijn niet iedereen zorgt ervoor dat ze duiven elke dag een bad kunnen nemen. Wat je vedergeval wel kunt doen is je duiven sproeien.
Ongeveer drie weken voor dat de tentoonstelling gehouden wordt. Kun je met een plantensproeier elke dag je duiven licht nat sproeien. Aan het water voeg je wat druppels babyshampoo toe. Drie dagen voordat de tentoonstelling gehouden wordt alleen nog met schoon water sproeien.
Maak niet de fout om een dag voor de tentoonstelling gehouden wordt nog te sproeien. Omdat de duiven een natuurlijke vetlaag verspreiden over hun veren wat ervoor zorgt dat de veren er prachtig glanzend en gezond uitzien. Neemt de keurmeester de duiven in zijn hand voelt hij een zachte soepele pluim zoals we graag willen zien op een tentoonstelling.

Heb jij nog tips, laat dan een reactie achter

3 thoughts on “Duiven trainen voor tentoonstelling

  1. kijk wel uit met je duiven warmer en lichter zetten , dit kan er voor zorgen dat ze opnieuw in de rui vallen en zo voor het erop volgend seizoen uitgeschakeld voor de kweek / vliegen , ook met het na de TT weer terug zetten op het hok kunnen ze een terugval krijgen en vatbaar zijn voor …………..

  2. Heel leuke site, ik heb zelf wat laudino'”s heb hoofdzakelijk hagenaars,ned; hoogvliegers om mee te vliegen,ben ook lid geweest van de SIS maar de afstand was voor mij te ver. ga zo door, groet Dick.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *