Horseman diefkropper de trots van Schotland

Horseman diefkropper de trots van Schotland

horsemanDe Horseman kropper is de diefkropper van Schotland. Hij werd al beschreven in 17de eeuw door John Moore als een bastaard kropper gefokt voor het vangen van duiven. Feitelijk was de echte Horseman diefkropper een bastaard van diverse andere rassen te vergelijken met  de Haagse tilduiven.
Het is aannemelijk dat tijdens de toenmalige Sherrytransporten uit Jerez Cadiz in zuid Spanje. Spaanse kroppers meekwamen naar Groot Brittannië. In Jerez Cadiz kennen we de Jerezano kropper. Het is dan ook logisch te veronderstellen dat onderandere de Jerazano kropper werd gekruist met de toenmalige Horseman diefkroppers om een betere diefkropper te kunnen fokken.
Zoals vaker gebeurt, rassen komen en gaan. Op het moment dat een bepaald ras nagenoeg is uitgestorven is er wel iemand die het ras overnieuw op de kaart wil zetten zoals Jimmy Dolier. Na nieuwe interesse voor de Horseman kropper werd de oorspronkelijke Horseman diefkropper terug gefokt uit een kwart postduif en driekwart staande kropper. De Horseman kropper van nu heeft eigenlijk niets meer te maken met de Horseman diefkropper van de 17de en 18de eeuw. De meeste Horseman kroppers die je nu tegen komt zijn hele mooie kroppers om deel te nemen aan tentoonstellingen.
De vliegeigenschappen  van de Horseman kropper zijn redelijk te noemen. Afhankelijk van de fokker waar ze vandaan komen. Niet elke fokker let op deze eigenschappen om een Horseman te fokken. Reden is natuurlijk dat een ZG op een tentoonstelling vaak belangrijker is. Het hokwerk is lang niet bij alle horseman kroppers nog aanwezig maar in Schotland zijn er vast nog goede Horseman kroppers te vinden.

Schotse vangmethode

horsemanIn Schotland word er vaak gebruik gemaakt van een hood. Een opgevouwen net dat door de duivenmelker omhoog wordt getrokken als er een vreemde duif op de aanvlieg plank zit. Links op de foto zie je een foto van Dick Hamer een kleine uitvoering van de beter bekende vangtorens waar vroeger veel gebruik van werd gemaakt. Deze duiventorens stonden vaak  bij elkaar in de buurt opgesteld. Aan de rechterkant zie je een voorbeeld van een duiventoren. Duivenmelkers konden vanuit een duiventorenhorseman hun duiven laten vliegen. De kroppers werden dan na het vliegen weer mee naar huis genomen. Op die manier konden ze altijd tegen iemand anders vliegen om hun duiven te testen.
De manier waarop horseman kroppers worden gebruikt om andere duiven te vangen is best wel bijzonder te noemen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Haagse variant van het duiven vangen. Werd een doffer en een duivin van Maandag tot en met Donderdag samen gehouden. In het weekend werd het koppel apart gezet en gebruikt om de duiven van de buren te vangen.

Vliegeigenschappen en gedragskenmerken van de Horseman kroppers

Zoals je begrijpt uit de manier waarop Horseman kroppers worden gebruikt om duiven te vangen. Is het vlieg vermogen en lok vermogen niet heel sterk ontwikkeld. Ten eerste stonden de duiven torens vaak dicht in elkaars buurt op een veldje of in een park. Ver vliegen was dan ook niet zo belangrijk. Daarnaast werden de Horseman kroppers niet gehuisvest op de duiventorens. Ze werden alleen van deze torens gevlogen. Het kan dan ook niet anders dan dat het hokwerk minder sterk is ontwikkeld. Het was de bedoeling van de Horseman kropper om een andere duif zover te krijgen dat hij op de aanvlieg plank neer strijkt. De doffer gaat dan naar binnen om de vreemde duif te roepen. De hood (vangnet) werd over de aanvliegplank getrokken door de duivenmelker en de vreemde duif was gevangen.
 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *