Murciano is erkend, goed of slecht voor het ras

Murciano is erkend, goed of slecht voor het ras

Murciano kroppers zijn sinds dit jaar erkend als ras of we er blij mee moeten wezen weet ik nog niet. Veel vliegrassen die erkend zijn door de Nederlandse sierduiven bond zijn snel bergafwaarts gegaan. Maar ongetwijfeld zijn er veel liefhebbers het niet met mij eens. Laat het maar in een reactie hieronder weten.

Erkend ras dankzij

Geurt Speijkhoven, Alex Kok, Cees Schreuder en Jan van der Molen dit zijn de mannen die het mogelijk hebben gemaakt om nu je Murciano op schoonheid te laten keuren. Cees Schreuder heeft de eerste tentoonstelling met Murciano’s glansrijk gewonnen. Grappige is dat dit geen Murciano’s waren maar Quebrado Murciano’s.
Jan van der Molen uit Giethoorn is wel de man van het eerste uur hij heeft al vele jaren Quebrado Murciano’s en heeft nog steeds de eerste stamdoffer van de Nederlandse Quebrado Murciano’s in zijn hok. Jan heeft nog de echte Quebrado Murciano’s. Het wat kleinere type specifiek gefokt voor het karakter en postuur vliegen. Maar wij Nederlanders keuren dit ras gewoon als Murciano wat een heel ander ras is overigens.

Klein maar dapper

Bij de Quebrado Murciano zijn er verschillende types. Hoofdzakelijk het wat grotere type gelijkend op een Colliano en de Colguero Murciano die veel in Argentinië te zien is. Maar naar mijn mening is de echte Murciano het wat kleinere vliegtype ook wel Quebrado Murciano genoemd. Vooral herkenbaar aan het kleine voorkomen met een vierkante kop. Tijdens het baltsen springt hij naar de duivin toe.  Waarschijnlijk om zijn grote te compenseren.

Murciano’s zijn stront eigenwijs

En daar is niks aan gelogen. Een Murciano is een kropper met een murcianowel heel eigenwijs karakter. Iedereen die dit ras heeft kan wel enkele voorbeelden aanhalen. Grootste probleem is nog wel het overwennen naar een ander broedhok in hetzelfde duivenhok. In het meest uitzonderlijke geval ben je een jaar verder. Je hebt kans dat ze het nieuwe hok niet accepteren en weigeren om een nieuw broedhok in te gaan. Ze blijven nog liever op de grond rondlopen dan dat ze het nieuwe broedhok accepteren. Daarentegen zijn het weer fantastische ouders voor hun jonge.

Gehecht aan hun hok en hun baas

Een volwassen Murciano is lastig uit te wennen. Soms kan het wel maanden duren voordat ze op hun gemak zijn. Maar als je ze dan voor de eerste keer laat vliegen, heb je ze niet zomaar weer binnen. Het kan dagen duren voordat ze het hok weer in willen. Als je van een baas gerichte duif houd is dit je ras. Hij zal zich een stuk minder tonen als er onbekende mensen bij zijn. Maar voor zijn vaste verzorger is het een hele leuke duif om te hebben.

Een goeie Murciano kan zwemmen

MurcianoBehalve de eigenwijsheid van een Murciano is het een ras met een fantastisch mooie vliegstijl. Een goeie Murciano zoals je bij Jan van der Molen kunt zien. Is supersnel en wendbaar maar het spektakel begint pas als een doffer een duivin tegen komt. De doffer gooit zijn kop naar achteren, staart trekt hij hol en i.p.v. vliegen begint hij door de lucht te zwemmen. Er zijn meerdere rassen die dit doen maar de Murciano is hierin ongekend. Hou je van postuur vliegers zou je echt is moeten gaan kijken bij een goeie fokker zoals Cees Schreuder (Quebrado Murciano’s) in Amsterdam of Jan van der Molen in Giethoorn.

Wat denk jij, zal het ras blijven zoals die is

Wat zal het belangrijkste blijven de vlieg en karakter eigenschappen of zal het showen met deze duiven belangrijk worden. Wanneer er meer showliefhebbers zich gaan bezig houden met dit ras gaan de werkeigenschappen snel verloren. Eigenlijk zou er aan de showstandaard een vliegstandaard gekoppeld moeten zijn. En dat je alleen bij het voldoen aan de vliegstandaard je mee mag doen aan een show. Ben benieuwd naar jullie mening.
 
 

2 thoughts on “Murciano is erkend, goed of slecht voor het ras

  1. Mooi stuk over een in Nederland ondergewaardeerd ras,ik kweek op vlieg eigenschappen en natuurlijk het typische vliegen van de Quebrado murciano,
    Het zijn net klompjes met vleugels,gauw verpest je een doffer omdat je blijft gooien met een duivin achter een doffer om hem te zien stilstaan, malen en zich ongekend groot maken,om de duivin te verleiden,kortom een super ras

  2. leuk en goed om zo een “onbekend” ras bij de meute onder de aandacht te kunnen brengen . voor het ras zelf niet noodzakelijk een goede zaak . in een kooitje is het net als de meeste andere vliegrassen geen schoonheid en het voelt zich daar dan ook zeker niet in thuis . of het een succes gaat worden hangt van de kunde en kennis van de betreffende liefhebbers / fokkers af die zich ermee gaan bezig houden . bij alleen vermeerderen (winstbejag ?) zonder goede basis en zeer strenge selectie gedoemd te mislukken getuige alle eerder erkende Spaanse rassen ? met alleen een mooie buitenkant zonder inhoud is het ras snel om zeep . wat te denken van een keurmeester totaal onbekend met het ras , het rastypisch karakter en vliegvermogen is juist wat alles bepalend is bij dit (en alle andere) vlieg ras(sen) . mijns insziens is dat laatste niet te beoordelen aan de buitenkant en in een kooitje zittend ?
    er zijn meerdere rassen erkend waaronder ook de Balear , hier het zelfde verhaal . kan ook niet zeggen dat deze er in de laatste 6 jaar echt op vooruit gegaan zijn als ik zo op de SIS- en Championshow rond keek ?
    voor de echte liefhebbers van Spaanse “vlieg”kroppers een schone / moeilijke taak weggelegd lijkt mij zo .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *