Waar is de oude Valenciano

Waar is de oude Valenciano?

De Valenciano Antiguo, de oude Valenciano is de diefkropper die het meest tot de verbeelding spreekt. Bijna elke rasbeschrijving van willekeurige Spaanse kropper rassen vermelden trots dat het betreffende ras afstamt van de oude Valencia gekruist met plaatselijke postduif rassen en andere kropper rassen.

Wat ik mij afvraag

Waar is die oude Valenciano. De stamvader van bijna alle Spaanse kroppers. Neem de Granadino, de Jiennense, de Pica, de laudino en noem maar op allemaal afstammelingen van de Valenciano Antiguo. Als de oude Valenciano zo goed was als elke Spanjaard zegt. Waarom bestaan er dan zoveel verschillende rassen. Was het dan niet beter om de oude Valenciano te behouden ipv allerlei variatie’s te fokken van de meest legendarische  diefkropper aller tijden.
De eigenschappen van de oude Valenciano zijn onbeschrijfelijk. De oudere liefhebbers kunnen de mooiste verhalen vertellen over de Valenciano.  Het was een kropper die dagenlang kon rondzwerven op zoek naar wilde of verdwaalde duiven. Met ongekende Don Juan eigenschappen trok hij de ene na de andere vreemde duif mee naar zijn hok. Nog maar te zwijgen over het imposante voorkomen van deze kropper.

Waar is die oude Valenciano

De wat oudere liefhebbers claimen nog steeds afstammelingen van de oude Valenciano in hun stam te hebben. Oude foto’s worden voor de dag gehaald en wat dan opvalt is de enorme diversiteit. Natuurlijk ook logisch want er werd toen niet op het uiterlijk gefokt maar op karakter geselecteerd.

Ik denk het te weten

oude valenciano
de Valenciano Antiguo zoals hij nu nog gevonden kan worden bij een kleine groep liefhebbers

De belangrijkste eigenschap van een diefkropper is vitaliteit.  Om die reden zou een Spaanse liefhebber van diefkroppers niet oneindig door gaan met inteelt. Maar zonder schroom een passende kropper van een ander ras inkruisen. In oude verhalen werd er ook verteld dat vaak de echte rotsduif werd ingekruist om de kropper vitaal en gezond te houden om de vier/vijf generaties. Waardoor je kunt zeggen dat het fenotype is veranderd door omgevingsfactoren. Zoals benodigde eigenschappen maar ook de beschikbare en geschikte rassen om een outcross mee te maken.

Is deze veronderstelling juist

Zou het dan niet zo kunnen zijn dat inderdaad de oude Valenciano meegenomen door de Arabisch overheersers van Spanje. Populair is geworden door heel Spanje en omstreken om vervolgens afhankelijk van omgevingsinvloeden bepaalde fenotypes zijn ontstaan.
Zoals vroeger gebruikelijk was werd een duivenras vernoemd naar de plaats waar ze veel voorkwamen of naar een belangrijk persoon die de betere duiven had.  Dit wetende zou elke Spaanse kropper eigenlijk een oude Valenciano zijn gevormd door de omgeving waar hij vandaan is gekomen. Geselecteerd op de eigenschappen die in een bepaalde streek van belang zijn geweest.

Waarom doen wij dan moeilijk

Waarom blijven wij dan de grote diversiteit aan Spaanse kropper rassen intelen. Tot ze niet meer vliegen, tot ze niet meer hun jongen groot brengen, tot ze eigenlijk veranderen tot kasplantjes en alleen maar blijven bestaan door de vele kunstgrepen die worden uitgehaald. Bang om de vliegeigenschappen te verliezen. Bang om het fenotype te verliezen. Bang om de reactie’s van doorgewinterde showkwekers. Is het niet beter om dan maar wat verlies te leiden op het fenotype. Of de specifieke vliegeigenschappen en dan deze weer terug te fokken maar wel een  ras verkrijgen dat vitaal is met een grotere genen diversiteit.
Ik ben benieuwd naar uw mening hierover
 
 

5 thoughts on “Waar is de oude Valenciano?

  1. ik denk / weet in sommige gevallen zeker , dat er hier ook al volop gekruist is en wordt . in veel gevallen zelfs geshowd waarbij de grote verschillen binnen 1 “ras” ? bijvoorbeeld de Jiennense enorm zijn . aan een leek niet uit te leggen als je voor de kooitjes staat . het kruisen van Spaanse rassen onderling zou ik nog kunnen begrijpen dan zit er in ieder geval nog iets van karakter in , het kruisen met bv. showposten / showracers oid alleen voor het kleurtje of de neus- en kopvorm snap ik niet al zijn de duiven an sich soms schitterend . nog beroerder is het als er zo extreem gekruist is dat zelfs het vliegen een probleem is geworden dan zijn we namelijk alweer op het punt “Valenciaan” beland . mijn idee kruisen alleen als het nodig is en weloverwogen .

  2. De Valenciano Antigua is volgens mij een prachtig ras,en het is zeker een waarheid dat vele en dan met name oudere spaanse rassen hun ontwikkeling mede als basis de Valenciano hebben benut.De Valenciano is zeer zeker nog aanwezig in Spanje,weliswaar in andere vormen wat uiterlijk betreft.Je hebt ook de Laudino Murciano een vorm/uiterlijk en het doen en laten van de Antigua.
    In Spanje is het streek gebonden en wij kunnen dit land niet vergelijken met een moeras wat afmeting betreft.De lage landen en Spanje is een zeer groot verschil.Gaan wij terug naar hier,en dan met name Den Haag,een stad die echt bepalend is geweest voor de Tilsport dan is het zo plaats/wijk gebonden.Kortom geen Spanje.Hier in Holland is alles wat afstand betreft veel meer kleinschalig;Den Haag was en is het centrum,het ging naar naburige plaatsen zoals Delft,Gouda en vul het in,het blijft in een bepaald gebied.Het valt niet te vergelijken met een land als Spanje.Wat ik tracht duidelijk te maken betreffende de Valenciano Antigua is het feit dat men in Spanje veel meer voor handen heeft wat duiven/rassen,men is minder beperkt.De Valenciano heb ik al zeer lang sinds de tijd als kleine jongen van een jaar of negen.In de jaren 80 kwam ik in aanraking met de werkelijke Valenciano,door mijn goede vriend en ,,leermeester op duivengebied” Juan Aznar.
    Van Juan heb ik vele duiven gekregen met name de Valenciano
    en ik koester dit ras.Keer op keer leer ik van zijn uitspraken en bevindingen over de spaanse rassen en ja volgens zijn ervaring gebruikt men in Spanje regelmatig de rotsduif om het het ras nieuw leven in te blazen.Als het kan en mag kom ik graag nog eens terug op het onderwerp.
    Verder wens ik alle liefhebbers veel plezier met onze fijne hobby.
    Vriendelijke groeten,
    Eric

  3. Goedenavond ik heb een vraagje
    Waar kan ik zwarte valencio kroppers kopen het liefs een koppel het is voor mijn man hij wil ze al jaren maar ik weet niet waar ik dan moet wezen
    Het is een verassing voor zijn verjaardag
    Ik hoop dat u me kan helpen
    Groetjes Sophia Kuyt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *