Wintervorm

Pas op voor wintervorm en scheefvliegers

Wintervorm of scheefvliegers beide wil je niet hebben bij je postduiven. Wintervorm ontstaat door het trainen tijdens de winter en scheefvliegen ontstaat door niet te trainen tijdens de winter. Zoals altijd is de gulden middenweg het beste.

Wanneer het mogelijk is. Hou je duiven aan de gang tijdens de winter maar laat de teugels wel los. Sla gerust een paar dagen over en nog belangrijker voer niet te zwaar en niet teveel tijdens de winter. De duiven mogen best hongerig zijn en terug vallen op hun reserves.

Duiven die dit niet aan kunnen kun je ook niet gebruiken om mee te doen aan wedstrijden. Zo zie je maar dat je het hele jaar door moet blijven selecteren om bij de wedstrijd top te kunnen behoren.

Scheefvliegers

Met scheefvliegers bedoelen we niet de duiven die scheef vliegen omdat ze zijn aangetast door paratyfus. Het scheefvliegen waar we het hier over hebben. Ontstaat door overbelasting na een lange rustperiode of zwaar wedstrijd seizoen. Een postduif kan dan werkelijk scheefvliegen.

Winterrust

Na het ruien van de duiven worden de duiven tot het voorjaar op rust gezet. Niet omdat het verstandig is maar om te voorkomen dat je duiven worden opgevreten door roofvogels.
Veel duivenmelkers laten hun duiven dan pas in Maart weer vliegen.

Gelukkig zijn de duivenmelkers die niet of weinig last hebben van roofvogels want dat op rust zetten kan de nodige problemen veroorzaken. Wat is dan nog wijsheid om te doen. Welke keuze moet je dan maken een paar duiven opofferen aan de roofvogels of toch maar vasthouden en in Maart het beste ervan hopen.

Problemen:

  • Baggervet
  • Slechte conditie
  • Traag reactie vermogen
  • Roofvogels
  • Stress
Slechte conditie

De eerste rondjes na de winterrust gaan moeizaam en is vaak niet meer dan wat gefladder rond het hok. Duiven vliegen met een korte slag en soms zelfs met de bek open. Je postduiven zijn dan ook nog net klaar met het grootbrengen van jongen en de eerste wedstrijden beginnen komende maand.

Roofvogels

Het is nou net de maand Maart dat de roofvogels volop aan het jagen zijn.
De duiven die nu worden aangevallen door roofvogels. Zijn na een periode van rust en het voeren van zwaar kweek en eivoer lang niet snel genoeg meer en moeten bij een aanval vliegen voor hun leven wat niet te vergelijken is met het rondje om het hok. Zelfs niet te vergelijken met het vliegen van een wedstrijd.

Stress

Vaak gebeurt het dat wanneer de duif niet gepakt is door de roofvogel. De duif pas de volgende dag weer terug op het hok is. Niet alleen zwaar gestrest maar ook helemaal leeg gevlogen.
De spieren van de duif (die toch al niet soepel zijn van ongetrainde duiven) worden zwaar geforceerd waardoor ze last krijgen van spierletsel.

Duiven geven licht

Wat er helaas in deze periode ook veel gebeurd. Is dat de liefhebbers (die elkaar ook stapel gek maken) zenuwachtig beginnen te worden. Zenuwachtig voor het nieuwe wedstrijdseizoen wat voor de deur staat en in een veel te kort tijdsbestek nog van alles willen regelen.

Denk aan een Geelkuur-Wormenkuur-Paratyfuskuur en of enting-Coccidiose -Paramixo enting enz. De duiven geven bijna licht na al dit vergif. Of dat niet genoeg is moeten duiven ook nog in een record tempo met de africhtingen mee doen. Vaak met veel te koude temperaturen en te vochtig weer.

Niet zo gek toch dat we scheefvliegers hebben. Sterker nog je raakt ze gegarandeerd kwijt aan de roofvogels.

Tip
Als er duiven met spierblessures op het hok zitten en je bent van plan om hier een gel voor te gebruiken die geschikt is voor vermoeide en vastzittende spieren. Kijk dan altijd eerst goed op de dopinglijst van de N.P.O .

Dus wat moet je doen
Ben je in de gelegenheid om de duiven in de wintermaanden te laten trainen. Doe dit dan alleen om ze in beweging te houden maar kijk ook uit dat ze niet in de zogenaamde wintervorm komen. Gebeurt dit wel zorg dan dat de regelmaat eruit gaat en pas de voeding aan. Vorm willen we alleen tijdens de wedstrijden hebben. Voordeel van regelmatig even laten vliegen in de winter is dat je bovenstaande problemen allemaal vermijd.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by CleanTalk Anti-Spam