Ruien is een periode waarin de duiven bijna al hun veren gaan wisselen voor een nieuw verenpak. Voor het meedoen aan de wedstrijden is het van belang dat onze duiven zo een compleet mogelijk verenpak hebben.
Om die reden dat de fanatiekelingen onder de postduivenmelkers er alles aan doen om de rui zolang mogelijk uit te stellen.
Ruien, wat moet je weten
Elke volwassen duif heeft 160 tot 170 dagen nodig om compleet te kunnen ruien. De rui begint zodra de eerste pen wordt gestoten. Bij jonge duiven is dat al op een leeftijd van zeven weken oud en duurt to de laatste staartpen gevallen is. De rui kun je nooit versnellen en zal altijd minimaal 160 dagen duren maar de rui vertragen is wel mogelijk.
Waarom heeft ruien zo een grote impact op onze duiven
Tijdens de rui worden er veel mineralen, vetten en sporenelementen ontrokken uit het lichaam. Om de nieuwe veren bestaande uit keratine en zwavelhoudende eiwitten te kunnen ontwikkelen. Wat extra eiwithoudende zaden is in deze periode dan ook een welkome ondersteuning van het rumproces. De rest aan extra supplementen is pure geldverspilling. Een gezonde volwassen duif zal niet sneller of langzamer ruien dan 160 tot 170 dagen.
Grote rui
De grote rui begint normaliter in Augustus en eindigt circa half November. In de periode van de grote rui worden alle veren gewisseld. Broekpennen, startpennen en het donsdek wordt vervangen. Wil je de rui vroeg van start laten gaan kun je de laatste week van Juli al je duiven een week lang zuivering te eten geven. Eventueel nog een paratyfus kuurtje en de veren stuiven om je oren. Maar de meeste duivenmelkers willen liever dat de rui wat later inzet omdat er in Julie nog duivenvluchten zijn.
Invloed uitoefenen op de rui
Er zijn drie factoren die invloed hebben op de rui. Dat is de temperatuur, het aantal lichturen en de hormonen. Met deze gegevens kunnen we de rui zolang mogelijk vertragen. Uitstellen is niet mogelijk want het is de natuur en tegen de natuur kunnen we niet ingaan zonder problemen te veroorzaken.
Vertragen van de rui
Wanneer je duiven ziek worden zullen ze niet of nauwelijks ruien. Het kan dan tot December duren voordat er geruid wordt. Bij heel ernstige ziektes kan het zelfs zijn dat je duiven de rui pas in Mei het jaar erop verder zullen voortzetten wat een totale ontregeling veroorzaakt van het ruiproces.
Verduisteren gebeurt meestal vanaf Februari tot circa 21 Juli. Beste is om iedergeval niet eerder beginnen met verduisteren tot de jonge duiven circa 4 weken rond het hok vliegen. Normaal gesproken is dat ongeveer half Maart. Verduisteren betekent niet dat we de duiven in het donker gaan zetten maar het daglicht beperken tot circa 9 uur per dag.
Het kunstmatig bijlichten van je duiven kan de rui uitstellen tot half September. je moet je duiven dan na de langste dag gaan bijlichten zodanig dat je duiven ongeveer 18 uur licht per dag hebben. Sommige wachten tot een week na de langste dag en lichten de duiven dan bij tot de laatste vlucht is geweest.
Kweken met je duiven zorgt er ook voor dat de rui wordt vertraagd. Maar het nadeel is wel dat het natuurlijk afweersysteem wordt verzwakt. Wat een reden is dat je duiven extra ontvankelijk zijn voor ziektes.
Zolang er gekweekt wordt zal de rui worden vertraagd. Het kweken en ruien zorgt ervoor dat het natuurlijke afweersysteem van je duiven erg zwak wordt. Waardoor het risico op infectie’s etc toeneemt.
Jonge duiven die vroeg in het jaar of in de winter geboren zijn. Ruien doorgaans langzamer dan duiven die in April en Mei zijn geboren. Het jaar daarop is dat voordeel weer verdwenen.
Nog een vraagje mijn jong van mijn sierduiven is nu 5 weken oud moet ik die ontwormen of is dat niet nodig?Ouders zijn ontwormt zegt handelaar waar ik ze gekocht heb! en moet jaarlijks herhaald worden beweert hij!is dat normaal dat jong scherp aanvoeld? Eet goed! grts.
Nee, is niet nodig. Je geeft pas medicijnen als ze ziek zijn. Wanneer een duif voldoende voedsel heeft moet ie lekker rond aanvoelen. Je mag best het borstbeen voelen maar moet niet ingevallen zijn. Als je denkt dat het diertje ziek is. Naar de dierenarts ermee.