Trainen van Moroncelo's

Trainen van Moroncelo’s

Net als de meeste Spaanse kroppers zijn de Moroncelo’s ontstaan om als diefkropper te fungeren. De Moroncelo had en heeft nog steeds als bijzondere eigenschap het postuur vliegen. Tijdens het vliegen houd de Moroncelo de kop wat hoger en de staart iets holler waardoor het lijkt alsof je een banaan ziet vliegen. Vanaf de jaren zestig tijdens het ontstaan van de Moroncelo is de focus van diefkropper naar postuurvlieger steeds meer komen liggen op het synhroon vliegen. Wat betekent dat de doffer heel dicht boven of naast de duivin moet vliegen. Om deze eigenschap in te brengen werd er de laatste jaren vooral Pica in gekruist omdat deze kropper het enige ras is wat hierin heel erg gedreven in is. Nadeel is wel dat de Moroncelo steeds minder geschikt is voor de diefkroppersport maar wel steeds interessanter word voor de liefhebbers die houden van een prachtig en goed viegend ras en graag iets bijzonders willen.

Pica versus Moroncelo

foto001 020Hoewel het bij de Pica haast vanzelfsprekend is dat de doffer heel dicht bij de duivin blijft is het bij de Moroncelo een eigenschap die alleen naar voren komt als je hem hiervoor traint. De truc is om de Moroncelo kleur ziek te maken op een duivin. Net als bij de Picasport waar de Suelta duivin vaak donkerkras of vetroek is of zoals in Nederland blauw is.  Waar de Pica doffers dan worden gefixeerd op een witte pen die in de staart word vastgezet van een Suelta blauwe of donker gekleurde duivin. Wordt een Moroncelo doffer altijd gevlogen met een Moroncelo duivin. Dit is waarschijnlijk gelijk de reden waarom je Moroncelo’s nagenoeg altijd in dezelfde kleur ziet. Moroncelo’s worden op enkele uitzonderingen na altijd in donkerbont gehouden.  Het kleur ziek maken op de kleur krasbont gaat dan ook ongemerkt vanzelf omdat er altijd gebruikt wordt gemaakt van een Moroncelo duivin.

Het trainen van Moroncelo’s

Nu je begrijpt waar het synchroon vliegen vandaan komt. Begrijp je ook dat het trainen van Moroncelo’s haast gelijk is aan het trainen van Pica’s. Nu is het bij de Pica de bedoeling om in groepen te presteren zal het bij de Moroncelo de bedoeling zijn om 1 koppel perfect synchroon te kunnen laten vliegen. Hoe je dat kunt trainen zal ik je hieronder uitleggen. Begin iedergeval met een groep Moroncelo’s van dezelfde leeftijd. Dit gaat het trainen een stuk eenvoudiger maken.

Jonge Moronelo’s trainen

Jonge Moroncelo’s kun je de eerste drie tot vier maanden het beste in een groep houden. In de eerste drie tot vier maanden moet je de Moroncelo’s zo vaak mogelijk laten vliegen. In dit stadium wordt de basis gelegd voor later goed vliegende Moroncelo’s . Heb je weinig tijd en laat je ze niet vaak vliegen zul je heel veel tijd kwijtraken om ze alsnog goed vliegend te krijgen.  Daarnaast is er nog een andere reden om ze als jong in een groep te houden. Jonge Moroncelo’s zijn vaak schuw wat snel verandert zodra ze geslachtsrijp worden. In een groep hebben ze meer zelfvertrouwen en steun aan elkaar. Ze voelen zich daardoor prettiger en ontwikkelen sneller en beter.

Tijd van ophokken

Na circa drie tot vier maanden kun je duidelijk zien wie de doffers of duivinnen zijn. Op het moment dat ze beginnen aan te lopen met elkaar is de tijd rijp om de Moroncelo’s op te hokken. Met name de doffers mogen vanaf dit stadium in hun eigen lichthok worden opgehokt. Duivinnen kun je nog even bij elkaar houden maar uiteindelijk is het de bedoeling dat je ze ook ophokt in ieder een eigen lichthok. Bij voorkeur ook in een ander deel van het duiven hok om de doffers en duivinnen werkelijk apart te houden.

Tussen de vier en zes maanden

Laten we ervan uitgaan dat je een gelijk aantal doffers en duivinnen hebt, bijvoorbeeld zes doffers en zes duivinnen. De Moroncelo’s laat je voorlopig gelijktijdig vliegen maar huisvest je apart in ieder zijn of haar eigen lichthok. Als het goed is zul je op een gegeven ogenblik zien dat de doffers gelijk beginnen met koeren en jagen zodra ze mogen vliegen . Soms zie je dat al na een paar dagen maar het kan ook wel een week duren voordat je ziet dat er opvallend veel meer actie is te zien. Zodra je dit waar neemt ga je in plaats van zes duivinnen met de doffers laten vliegen vijf duivinnen laten vliegen Let op na het vliegen altijd de doffers en duivinnen weer scheiden van elkaar. In deze periode zul je ook zien dat de Moroncelo’s veel wijzer worden, meer zelfvertrouwen of een veel tammer gedrag laten zien. Vervolgens laat je bijvoorbeeld elke week een duivin minder met de groep doffers vliegen. Tot je nog maar 1 duivin bij je zes doffers hebt vliegen. Zodra je in dit stadium bent gekomen zul je zien dat de doffers steeds dichter bij de duivin zijn gaan vliegen. Sommige doffers zullen de duivin proberen aan te tikken in de lucht. Om nu de druk voor de duivin  niet te hoog te laten oplopen is het van belang regelmatig de duivin te wisselen of gebruik te maken van Picaduivinnen omdat een Picaduivin veel beter bestand is tegen de druk van een groep doffers. Vaak zal een duivin zelf aangeven dat ze er genoeg van heeft door naar het hok vliegen, Je moet dan ook altijd bij je duiven blijven als ze vliegen en altijd je duivin binnen halen en wisselen voor een andere Moroncelo duivin. Wanneer ze aangeeft er genoeg van te hebben.

Nu moet het gaan gebeuren

De Moroncelo’s zijn nu circa zes of zeven maanden oud. Zijn al druk met het jagen achter de duivin. Wisselen van de duivinnen heeft geen effect meer op de doffers. De conditie van de doffers wordt steeds beter en 1 tot 2 uur vliegen is geen probleem meer. Als het goed is heb je al gezien dat sommige doffers de duivin steeds aanstoten tijdens het vliegen. Deze doffers zijn je synchroon vliegers. Je gaat nu je mindere doffers verwijderen uit de groep tot je alleen de beste overhoud. En hier ga je mee spelen. Je gaat uitvinden en testen wat je doffers nog beter doen presteren.

Het fingerspitz gevoel

Niet elke doffer is hetzelfde sommige reageren weer anders als andere, Het belangrijkste is dat je nu een goede band hebt met je Moroncelo’s dat je ze goed hebt geobserveerd en dat je weet wat ze nodig hebben om goed te presteren. Zo zal een slechte duif een topper kunnen worden in de handen van iemand die er gevoel voor heeft. En de beste Moroncelo’s zullen niks presteren in de handen van iemand die er geen fingerspitz gevoel voor heeft, één ding weet je zeker als je ze er niet voor traint krijg je ook geen synchroon vliegende Moroncelo’s. Wat eigenlijk ook de oorzaak is dat je niet op ras typische eigenschappen kan selecteren tijdens het fokken en uiteindelijk niet meer als een tentoonstellings duif over houd.

Tips en trucs

Soms helpt het om je doffer eerst aan te laten lopen met een duivin om ze vervolgens samen te laten vliegen. Andere doffers moet je eerst een beetje jaloers maken of presteren weer beter als ze in een trio vliegen. Weer andere doffers gaan het spel pas goed laten zien als ze na tien dagen broeden verder moeten gaan als weduwnaar. Zo heb je veel verschillende trucs om een uitstekende synhroon vlieger te krijgen.

Andere trainingmethodes

Deze training methode is niet zalig makend, je zult na verloop van tijd wat aanpassingen doen en je eigen training stijl ontwikkelen die voor jou duiven het meest geschikt is. Maar het geeft je wel een goed idee hoe je kunt beginnen met het trainen en ontwikkelen van het synchroon vliegen met Moroncelo’s. Begin je pas, ga dan kijken bij liefhebbers die vooral kunnen laten zien hoe het synchroon vliegen gedaan wordt. Praat met ervaren mensen die je verder tips kunnen geven. Het is waarschijnlijk een hele andere manier van met je Moroncelo’s om gaan als je gewend bent. Maar wel de enige manier om goed synchroon vliegende Moroncelo’s te krijgen en de belangrijkste ras typische eigenschappen in stand te kunnen houden.

Valkuil

Helaas kom ik het veel tegen en wil je graag hiervoor behoeden. Liefhebbers die Moroncelo’s fokken selecteren driftige en temperamentvolle dieren vaak uit hun fokprogramma. Om vaak een onduidelijke reden zoals , te druk, te fel. Omdat ze niet geschikt zijn voor de diefkropper sport?.  Juist deze dieren zijn belangrijk voor het synchroon vliegen. Je zult zien dat naarmate Moroncelo’s ouder worden ze deze eigenschappen steeds beter gaan controleren en je na drie jaar een fantastisch goed ontwikkeld dier hebt met alle rastypische eigenschappen van de Moroncelo. Een geschikt fokdier kun je ook pas op zijn ware aard beoordelen als deze circa drie jaar oud is wanneer je de ras typische eigenschappen volledig ontwikkeld hebt door bijvoorbeeld te trainen op het synchroon vliegen.  Het heeft absoluut geen zin om hokken vol Moroncelo’s te kweken uit ongetrainde, niets presterende dieren en daardoor ook niet voldoen aan de ras typische eigenschappen. Waarvan je de meeste dieren toch weer van weg doet naar vaak beginnende liefhebbers die dan uit teleurstelling weer stoppen. Wil je een goede bijdrage geven aan het verder perfectioneren van dit ras. Kun je dat alleen doen door met je beste dieren verder te kweken en te selecteren op de rastypische eigenschappen waarom de Moroncelo bekend staat namelijk het synchroon vliegen.
 

8 thoughts on “Trainen van Moroncelo’s

  1. tot op heden is er in NL niemand geweest die de hier aanwezige Moroncelo ooit puur en alleen als Synchroon vlieger heeft gehouden de vraag is dan ook wil de liefhebber dat dan ook ? de manier waarop ik en enkele met mij deze duiven heeft gehouden beviel uitstekend en de duiven kwamen hierbij goed tot hun recht dus ook als “Diefkropper” , het synchroon vliegen deden ze hier ook zonder enige training (aanleg) ?
    de reden waarom veel mensen voorheen het ras heel snel beu waren was juist vaak het extreme gedrag (net als de Pica ) .
    zonder al deze ophitsende kunstgrepen is een Moroncelo gewoon een prettige en sociale duif op het hok in plaats van een onruststoker , veel aantrekkelijker dus voor de liefhebber .
    het is in Spanje een spelletje hier is daar geen sprake van , de draagkracht ontbreekt en de omstandigheden (cultuur) zijn totaal anders , is daar ook een lokale aangelegenheid .
    ook de volgorde van inbreng kan wel eens anders zijn , de Moroncelo is gebruikt bij de vorming van de Pica , dit volgens mijn Spaanse bronnen ?

    1. Dat is interessant omdat de Moroncelo volgens de colombicultura in Spanje rond 1960 is ontstaan. De Pica was ruim 25 jaar eerder ontstaan toen er nog geen Moroncelo’s waren. Hoe zie je dan dat het ontstaan van de Pica beinvloed is door de Moroncelo.

  2. met een zeer eenzijdige selectie alleen gericht op het resultaat (doel) simpelweg door het conditioneren van een duif zegt niets over de verdere kwaliteit(en) en kweekwaarde . zelfs of misschien wel de meest domme duif zal zich het makkelijkst laten conditioneren / trainen (karakter of juist het ontbreken ervan ?) het zegt alleen wat of een duif in een systeem past door ons verzonnen . het Pica gebeuren draait maar om 1 ding , het nestjagen , door meerdere doffers (jaloezie) versterkt . het synchroon vliegen in principe hetzelfde laken een pak alleen vliegen ze dan niet met meerdere doffers te gelijk maar 1 op 1 . persoonlijk vind ik doe je het soort veel tekort door de bekrompen / eenzijdige manier van duiven houden . geef ze de kans en geniet van hun aangeboren veelzijdigheid , ze verbazen je iedere dag weer . liefhebbers hebben hun (vlieg)duiven ter ontspanning de wil en tijd ontbreekt vaak om “er meer uit te halen” bij enige inspanning / moeite haken ze af . het zijn niet de makkelijkste rassen maar met veel geduld lukt het wel en is de voldoening groot weet ik uit ervaring .

  3. Moroncelo ontstaan uit / staat in het rijtje van de Tiro / de Clase en soortgelijke , de kruisingen met Pica zijn recenter zelfs tot op heden , niets vreemds aan lijkt mij ? net als de toevoeging van de “kleurtjes” kijk bijvoorbeeld op You tube het kanaal van Buchonero ( nu 7 jaar terug ? ) of Cucos Lorquinos Colorados. veel Pica verraden hun Moroncelo bloed ook nu nog door de rastypische tekening . een Moroncelo liefhebber zal een Pica niet snel gebruiken omdat deze naast de extreme gedrevenheid veel voor een echt goede Moroncelo ongewenste eigenschappen meebrengt bv. het pikken van de duivin . drijven mag / tegen de duivin opkomen ook nog net , maar dan stopt het wel .

    1. Dus door de rastypische tekening van de Moroncelo. Denk jij dat je kunt aannemen dat er Moroncelo door Pica heen is gekruist. Omdat je dus ook bonte Pica’s hebt. Maar wat zou een Moroncelo dan voor extra waarde kunnen toevoegen voor een Pica. Waarom zou een Pica liefhebber een Moroncelo willen inkruisen denk jij?

  4. weet ik niet dat zou je aan de Spaanse liefhebbers moeten vragen die dit toegepast hebben in het verleden en of nog steeds doen ?
    antwoord en uitleg (?) die ik erbij gekregen heb van de Spaanse / Spaanstalige liefhebbers waar ik contact mee heb , heb ik proberen te verwoorden .
    persoonlijk ben geen voorstander van kruisen omdat ik van beide kanten geen toegevoegde waarde zie ? van de Pica die ik hier in NL heb bewonderd ben ik nog het meest verbaasd over het ontbreken van een model / type , een zeer grote verscheidenheid onder 1 noemer . enige overeenkomst (eigenschap) zou dan het karakter moeten zijn ?
    de liefhebbers blijven altijd zoeken naar “beter” bv. dmv. kruisen maar of het altijd even goed uitpakt , er is helaas vaak gebleken van niet .

    1. Dat is het juist ik ken geen spaanse liefhebbers die jou verhaal kunnen bevestigen. Ik ben ruim 35 jaar bezig met Spaanse kroppers. En ruim 35 jaar bezig met Pica’s in het bijzonder. Het verhaal wat jij vertelt heb ik nog nooit gehoord in die 35 jaar en dan ben ik echt geen kluizenaar. En ik ken toch al aardig wat Pica liefhebbers in Spanje. Laten we eerlijk zijn het is natuurlijk ook onzin om te zeggen dat als er bonte Pica’s zijn met de tekening van een Moroncelo om dan aan te nemen dat ze hiermee gekruist zijn. Als jou bronnen dat zeggen had ik van jou wel verwacht dat je hun verhaal in twijfel zou trekken. Wil niet zeggen dat het niet individueel gebeurt maar jij zegt ook, ik citeer “de Moroncelo is gebruikt bij de vorming van de Pica , dit volgens mijn Spaanse bronnen “. Ik zou anders graag is met deze bronnen contact opnemen want zelfs bij het ontstaan van de Moroncelo is geen Pica gebruikt. Pas veel later toen het synchroon vliegen met Moroncelo’s populairder werd. Kun je eventueel na vragen bij Dimitri de Jong de Moroncelo fokker van Nederland, die in Spanje bij diverse Spaanse Moroncelo fokkers op bezoek is geweest en bevestigde dat er tegenwoordig Pica in gekruist wordt in de Moroncelo vanwege het synchroon vliegen. Zelfs als jij het er niet mee eens bent.
      Het ontbreken van een uniform type bij de Pica is niet zo vreemd als dat je denkt. Omdat de Pica eigenlijk de enige kropper is wat door duizenden liefhebbers alleen op karakter en eigenschappen ,nodig voor de Picasport’ wordt gekweekt. Misschien wel een beetje vergelijkbaar met postduiven, waar je ook een grote verscheidenheid aan types terug ziet. En ook maar voor 1 doel worden gefokt. Zo snel mogelijk naar huis vliegen.

  5. ik ben volledig op de hoogte van de laatste ontwikkelingen ook (maar niet alleen) via Dimitri . dit baart mij als zeer betrokken ex- Moroncelo liefhebber juist grote zorgen . ga hier verder NIETS meer over zeggen daar is dit de plaats niet voor maar hoop alleen dat er in de toekomst nog genoeg echt serieuze liefhebbers / fokkers met enig gezond (en kritisch) inzicht overblijven om dit mooie ras(zuiver) te behouden . dus zeker niet alleen als synchroonvlieger maar ook als zeer veelzijdige duif aantrekkelijk voor een veel grotere groep liefhebbers , dit verdient dit “ras “.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by CleanTalk Anti-Spam