Voedsterduiven gebruiken om jongen te laten uitbroeden en groot brengen wordt bij veel rassen toegepast. Voor kroppers met een te grote krop maar ook bij tal van andere rassen zoals kortsnavelige rassen. Om te weten welke keuze je het beste kunt maken is nodig om je eerst wat uit te leggen over de krop.
Krop om jongen te voeren
Een krop is in eerste instantie bedoeld om voer te bewaren om later aan de jongen te kunnen geven. Tijdens het pronken en baltsen laat de doffer zijn opgeblazen krop zien aan de duivin. Op die manier kan hij laten zien dat hij veel voer kan meenemen om aan de jongen te kunnen geven. Waarmee de doffer hoopt dat de duivin op zijn avances ingaat en hem als partner neemt.
Wat is een krop nu eigenlijk
De krop is een holte die voor de spiermaag ligt en onderdeel van het spijsverteringsstelsel. In de spiermaag wordt het voedsel voorbereid en week gemaakt om verder te kunnen verteren in de darm die aan de spiermaag vastzit. Daarnaast wordt in de krop de kropmelk aangemaakt, om de jongen de eerste tien dagen te voeden.
De krop is een spier
De krop is een spier die het voer en water naar de spiermaag moet brengen om te worden doorgeslikt. Wanneer er teveel voer en water in de krop bevind. Kan de kropspier het voer niet meer verder slikken naar de spiermaag. Gevolg is dat het voer gaat verteren in de kropholte en de bekende kropverzuring veroorzaakt. Te laat in grijpen heeft dan de dood tot gevolg.
Sterke kropspieren
Vooral Machernero’s, Gaditano’s en Nederlandse Valenciana’s hebben vaak last van kropverzuring wat overigens ook bij andere kropperrassen voorkomt dan de drie die ik genoemd heb. Hiervoor zijn verschillende oorzaken.:
- te grote krop
- te slappe krop
- te grote kropholte
Tijdens het uitzoeken van kweekdieren kunnen we deze oorzaken zoveel mogelijk vermijden. Te grote krop is herkenbaar als de krop of op de grond hangt of de duif nauwelijks over de krop kan heenkijken. Een te slappe krop herken je als de krop tijdens het vliegen zijwaarts schommelt. En een te grote kropholte kun je voelen aan de onderkant van de krop na het voederen. Kun je het voer voelen hangen in de krop is de krop holte te groot.
Nieuwe trend
Jarenlang maakte veel liefhebbers gebruik van voedsterduiven bij het fokken van kroppers. Nu hoor je steeds vaker dat fokkers hierin verandering willen aanbrengen en vinden dat kroppers hun eigen jongen moeten kunnen grootbrengen. Maar willen we niet teveel en een grote krop en de jongen zelf kunnen grootbrengen.
Is dat wel verstandig
Vreemd om deze op zich goede ontwikkeling in twijfel te trekken. Voor de groep liefhebbers die liever opscheppen over hoe goed hun duiven vliegen en werken. Zal het fokken met dieren die hun eigen jongen groot kunnen brengen een goede richtlijn zijn en is gebruik van voedsterduiven niet nodig. De groep fokkers die ook graag willen opscheppen als ze een plastic vaantje hebben gewonnen of een mooi predikaat. Blijven vaak op het randje balanceren en is het de vraag of ze toch niet beter voedsterduiven kunnen gebruiken.
Toch maar voedsterduiven gebruiken
Kroppers die op het randje balanceren waar je ook graag tentoonstellingen mee doet. Kun je beter niet zelf hun jongen laten grootbrengen. Omdat door het ontstaan van kropmelk de kropwand veranderd van structuur en niet meer hersteld. Daarnaast zal een azende duif teveel voer opnemen om zijn jongen te kunnen voeren. Hierdoor wordt de kropholte opgerekt. De krop wordt te slap en de kropholte te groot. Wat je terug kunt zien in de showresultaten omdat de vorm van de krop veranderd en niet meer hersteld.
Voordelen voedsterduiven
Na het fokken hebben je kroppers meer kans op kropverzuring omdat de kropholte groter word en de kropspier niet meer hersteld. Komt nog bij als je gewend bent met dieren te fokken jonger als drie jaar, een kropper lichamelijk niet volledig is ontwikkeld. Wil je met dieren fokken jonger als drie jaar en toch goed presteren op een show. Moet je altijd voedsters gebruiken en niet je fokdieren zelf laten broeden en jongen groot brengen.
Wat vind jij ervan?
persoonlijk ben ik tegen het gebruik van voedster duiven . uitzondering ; bij het overleggen van eieren van één bepaald (beste) koppel om er zo extra jongen er van te kunnen kweken . diersoorten die zich niet normaal (zonder onze hulp) kunnen voortplanten zijn excessen (kasplantjes) , deze horen dan ook zeker niet beloont te worden op shows etc. wat tot op heden helaas NOG wel gebeurt . ik selecteer zeer streng , dit begint dus al direct bij de natuurlijke kweek noodzakelijk om je bestand vitaal en gezond te kunnen houden . er zijn (en waren) genoeg Spaanse rassen die wel zelf hun jongen goed groot brengen , waarom moeten het altijd van die rare gedrochten worden ? ik zie ze liever goed en graag vliegend , atletisch , met een top karakter , dan maar met net iets minder krop of een iets langer snaveltje !
het niet (nodig) hebben van voedsters scheelt tijd = aandacht , ruimte , voer = geld wat direct weer ten goede komt aan eigen beesten , juist ook voor de kleine en beginnende liefhebber .