Hoe fok je een goede OLR-duif?

Een kwaliteitsvolle OLR-duif vertoont verschillende kenmerken die hem of haar geschikt maken voor deelname aan OLR-races. Hier zijn enkele eigenschappen waarop je kunt letten:

Uithoudingsvermogen:
Een goede OLR-duif moet uitstekend uithoudingsvermogen hebben, waardoor de duif lange afstanden kan vliegen zonder snel vermoeid te raken. Hierbij is het gebruikelijk om te kruisen met fondduiven die moeiteloos afstanden van 800 tot 1200 km kunnen overbruggen en toch fris thuiskomen.

Orientatievermogen:
Duiven met een sterk ontwikkeld orientatie vermogen zijn waardevol. Ze moeten in staat zijn om hun weg naar huis te vinden, zelfs over grote afstanden, onbekend terrein en in diverse weersomstandigheden. Excuses zoals wind, warmte, kou, regen en ligging gelden niet voor een OLR-duif.

Gezondheid:
Gezonde duiven hebben een betere kans op succes in OLR-wedstrijden. Duiven met een hoge natuurlijke weerstand hebben zeker een voorsprong op een OLR. Als je moeite moet doen om je kweekduiven gezond te houden, is de kans groot dat je de jonge duiven op een OLR zult verliezen.

Snelheid:
Hoewel uithoudingsvermogen belangrijk is, is snelheid ook een factor. Een duif die een goede snelheid kan behouden, vooral op cruciale momenten tijdens de race, heeft een voordeel. Het is dan ook niet toevallig dat vaak kruisingen worden gemaakt tussen snelheids- en fond-duiven om in te zetten op een OLR.

Exterieur:
Duiven met een gezond en goed verzorgd verenkleed zijn beter bestand tegen de weersomstandigheden tijdens races. Dit geldt ook voor de bouw van een duif. Een goede OLR-duif is niet te groot maar eerder klein tot medium van formaat. Goed in balans met een sterke rug en schoudergewrichten. Je zou voor de aardigheid eens een topduif in je handen moeten houden. En je zult voor altijd weten hoe een goede OLR duif aan moet voelen.

Natuurlijk vlieggewicht:
Een uitgebalanceerd dieet is essentieel voor de prestaties van de duif. Het is belangrijk ervan uit te kunnen gaan dat de duif de juiste voedingsstoffen krijgt om energie op te bouwen en te behouden. Duiven die van nature niet snel te veel eten of makkelijk vervetten, zijn ideaal. Ook gezien het feit dat dit type duiven vaker gezonder blijven en vitaler zijn dan te zware duiven.

Trainbaarheid:
Duiven die gemakkelijk te trainen zijn en geen motivatietechnieken nodig hebben om thuis te komen, zijn perfect voor een OLR. Ze hoeven niet extra opgevoerd te worden met verschillende soorten voer en supplementen om te kunnen winnen. Winnen zit in hun genen wat het racen een stuk makkelijker maakt.

Belangrijk is dat geen enkele duif al deze eigenschappen in de hoogste mate hoeft te bezitten, en het kan variëren afhankelijk van de specifieke race en omstandigheden. Het is ook nuttig om de afstamming van de duif te onderzoeken, aangezien goede genetica een rol kan spelen in het voorspellen van de prestaties. Kweek jongen uit bewezen ouders op de betreffende race waar je aan mee wilt doen.

Het fokken van goede OLR-duiven vereist het maken van diverse koppelingen en het testen van de jongen op de betreffende OLR. Samenwerken met een collega OLR-speler om kweekduiven uit te wisselen kan de variatie vergroten zonder grote financiële investeringen. Grote namen in de duivensport doen niet anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by CleanTalk Anti-Spam