Gedrag begrijpen

Gedrag begrijpen

Door je postduiven beter te begrijpen wordt je een betere duivenmelker. Om je te helpen zal ik regelmatig een leuk artikel plaatsen. Dus hou de website goed in de gaten.

Gedrag van een postduif

Het gedrag van een postduif komt heel dicht in de buurt van een rotsduif. Reden is dat de postduif ook afstamt van de rotsduif. Maar ondanks dat het verband tussen postduif en rotsduif wetenschappelijk bewezen is zijn er wel verschillen te benoemen. Het grootste verschil zit in de voortplanting onder invloed van milieu invloeden. Hiermee bedoel ik de overdaad aan voer, water en goede huisvesting waardoor onze duiven seksueel actiever zijn dan rotsduiven. Een ander bijzonder verschil is dat de inprentingsperiode bij een rotsduif voltrekt tussen de 7de en 9de dag en bij onze postduiven tot vijf maanden duurt.

Verder heb je veel gedragingen die bij de rotsduif aanwezig zijn maar door de mens en eeuwenlange selectie zijn ontwikkeld. Ook het spontaan muteren van erfelijke eigenschappen heeft daartoe bijgedragen waardoor er opeens een heel ander gedrag kan ontstaan. Denk aan tuimelaars, kroppers, hoogvliegers of bijvoorbeeld ringslagers. Door verder te selecteren op een plotselinge mutatie ontstaat er dan een nieuwe rasgroep.

Wat zijn aangeboren gedragingen

Aangeboren gedrag kenmerken zijn bijvoorbeeld poets en baltsgedrag. De erfelijke aanleg hiervoor bepaald de manier van reageren op prikkels van buitenaf. Denk aan honger, regen of terugkerende partner.

Aanpassingsvermogen van de postduif

Duiven kunnen zich heel makkelijk en snel aanpassen aan de meest verschillende omstandigheden. Om die reden kun je ook overal verwilderde duiven tegen komen. En maakt het niet zo heel veel uit hoe je je postduiven huisvest. Ruimte, frisse lucht en eten en drinken is al voldoende. Heb je niet meer dan een sinaasappelkist ook dan kun je prima duiven houden. Heb je geld voor een super de luxe duivenhok zal een postduif niet door worden geïmponeerd.

Aangepaste zintuigen

Zintuigen van onze duiven zijn aangepast aan de omgeving en manier van leven. Een goed voorbeeld is de roofvogel problematiek. Onze tamme duiven worden makkelijker opgevreten dan de wilde rotsduiven. Verschil is dat wilde duiven altijd buiten zijn en continue op hun hoede moeten blijven. I.p.v. je duiven opgesloten te houden is het te overwegen om ze juist meer buiten te laten. Uiteindelijk hou je de duiven over die alert en snel genoeg zijn om roofvogels te slim af te wezen. Kijk maar naar de Escampadissa’s een duivenras geselecteerd om roofvogels te vangen. Deze kleine behendige en super snelle duiven. Zijn sneller dan een slechtvalk en slimmer dan een sperwer.

Goed ontwikkelde zintuigen

Hun gezichtsvermogen is bijzonder goed ontwikkeld. Een postduif kan twee keer zo goed zien dan een mens. Daarnaast hebben duiven een veel breder gezichtsveld wat een extra voordeel geeft om bijvoorbeeld roofdieren op tijd te kunnen ontdekken. Helaas zijn postduiven weer slechter in het zien van snelle bewegingen waardoor een roofvogel meer kans maakt een duif te vangen. Kleuren kunnen duiven des te beter onderscheiden om roofdieren in schattingskleuren eerder te ontdekken.. Evenwicht en bewegingsgevoel zijn bij duiven ook heel goed ontwikkeld om bijna dezelfde rede, het vliegend kunnen ontwijken van roofvogel aanvallen.

Slecht ontwikkelde zintuigen

Andere zintuigen zoals de smaak pupillen zijn bij duiven ronduit slecht ontwikkeld. Vooral als we het hebben over smaken zoals zout, bitter, zoet en zuur. Om die reden kunnen dorstige duiven dan ook zonder aarzeling zeewater drinken wat uiteindelijk de dood tot gevolg heeft.

Duiven kunnen klok kijken

Een duif kan geen klok kijken maar heeft wel een goed werkende inwendige klok. Waardoor een dag verdeeld wordt in verschillende delen. Denk aan eten, drinken, jongen voeren, broeden en lichaamsverzorging. Een onderbreking in de verschillende delen kan tot stress lijden waardoor postduiven minder goed presteren. Een postduif is dan ook een gewoonte dier en houd ervan als er regelmaat is.

Leren en onthouden

Het bijzondere aanpassingsvermogen van postduiven komt uit het vermogen snel te kunnen leren en goed te kunnen onthouden.
Duiven kunnen bijvoorbeeld een volgorde van 5 verschillende kleuren onthouden. Maar ook een bepaalde manier van tellen gaat postduiven goed af. Zelfs eenvoudige verschillende begrippen onderscheiden of gelijkheid bepalen zonder invloed van taal wat een knappe prestatie is.

Postduiven hebben een korte termijn geheugen en een lang termijn geheugen. Hierdoor zijn postduiven in staat om na zes jaar alsnog hun geboorteplaats terug te kunnen vinden of hun eigenaar te herkennen.

De eerste vijf maanden

De eerste vijf maanden van een duif zijn belangrijk voor de rest van zijn leven. In deze periode leert een duif allereerst duif te zijn tussen zijn soortgenoten. De sociale omgang en communicatie met elkaar wordt in deze periode ontwikkeld. Maar ook de omstandigheden op het hok, het gedrag van hun eigenaar of dat ze niet bang hoeven te zijn voor de huiskat of juist wel. Postduiven liefhebbers leren hun piepers dan ook wat het is om in een duivenmand te zitten of water te drinken uit een watergoot. Maar ook het vervoer in een duivenwagen. Of het naar huis toe vliegen van verschillende locaties. Allerlei omstandigheden die een duif later in zijn leven kan tegen komen moeten in de eerste vijf maanden de revue passeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *