Gedrag begrijpen

Gedrag begrijpen

Door je postduiven beter te begrijpen wordt je een betere duivenmelker. Om je te helpen zal ik regelmatig een leuk artikel plaatsen. Dus hou de website goed in de gaten.

Gedrag van een postduif

Het gedrag van een postduif komt heel dicht in de buurt van een rotsduif. Reden is dat de postduif ook afstamt van de rotsduif. Maar ondanks dat het verband tussen postduif en rotsduif wetenschappelijk bewezen is zijn er wel verschillen te benoemen. Het grootste verschil zit in de voortplanting onder invloed van milieu invloeden. Hiermee bedoel ik de overdaad aan voer, water en goede huisvesting waardoor onze duiven seksueel actiever zijn dan rotsduiven. Een ander bijzonder verschil is dat de inprentingsperiode bij een rotsduif voltrekt tussen de 7de en 9de dag en bij onze postduiven tot vijf maanden duurt.

Verder heb je veel gedragingen die bij de rotsduif aanwezig zijn maar door de mens en eeuwenlange selectie zijn ontwikkeld. Ook het spontaan muteren van erfelijke eigenschappen heeft daartoe bijgedragen waardoor er opeens een heel ander gedrag kan ontstaan. Denk aan tuimelaars, kroppers, hoogvliegers of bijvoorbeeld ringslagers. Door verder te selecteren op een plotselinge mutatie ontstaat er dan een nieuwe rasgroep.

Wat zijn aangeboren gedragingen

Aangeboren gedrag kenmerken zijn bijvoorbeeld poets en baltsgedrag. De erfelijke aanleg hiervoor bepaald de manier van reageren op prikkels van buitenaf. Denk aan honger, regen of terugkerende partner.

Aanpassingsvermogen van de postduif

Duiven kunnen zich heel makkelijk en snel aanpassen aan de meest verschillende omstandigheden. Om die reden kun je ook overal verwilderde duiven tegen komen. En maakt het niet zo heel veel uit hoe je je postduiven huisvest. Ruimte, frisse lucht en eten en drinken is al voldoende. Heb je niet meer dan een sinaasappelkist ook dan kun je prima duiven houden. Heb je geld voor een super de luxe duivenhok zal een postduif niet door worden geïmponeerd.

Aangepaste zintuigen

Zintuigen van onze duiven zijn aangepast aan de omgeving en manier van leven. Een goed voorbeeld is de roofvogel problematiek. Onze tamme duiven worden makkelijker opgevreten dan de wilde rotsduiven. Verschil is dat wilde duiven altijd buiten zijn en continue op hun hoede moeten blijven. I.p.v. je duiven opgesloten te houden is het te overwegen om ze juist meer buiten te laten. Uiteindelijk hou je de duiven over die alert en snel genoeg zijn om roofvogels te slim af te wezen. Kijk maar naar de Escampadissa’s een duivenras geselecteerd om roofvogels te vangen. Deze kleine behendige en super snelle duiven. Zijn sneller dan een slechtvalk en slimmer dan een sperwer.

Goed ontwikkelde zintuigen

Hun gezichtsvermogen is bijzonder goed ontwikkeld. Een postduif kan twee keer zo goed zien dan een mens. Daarnaast hebben duiven een veel breder gezichtsveld wat een extra voordeel geeft om bijvoorbeeld roofdieren op tijd te kunnen ontdekken. Helaas zijn postduiven weer slechter in het zien van snelle bewegingen waardoor een roofvogel meer kans maakt een duif te vangen. Kleuren kunnen duiven des te beter onderscheiden om roofdieren in schattingskleuren eerder te ontdekken.. Evenwicht en bewegingsgevoel zijn bij duiven ook heel goed ontwikkeld om bijna dezelfde rede, het vliegend kunnen ontwijken van roofvogel aanvallen.

Slecht ontwikkelde zintuigen

Andere zintuigen zoals de smaak pupillen zijn bij duiven ronduit slecht ontwikkeld. Vooral als we het hebben over smaken zoals zout, bitter, zoet en zuur. Om die reden kunnen dorstige duiven dan ook zonder aarzeling zeewater drinken wat uiteindelijk de dood tot gevolg heeft.

Duiven kunnen klok kijken

Een duif kan geen klok kijken maar heeft wel een goed werkende inwendige klok. Waardoor een dag verdeeld wordt in verschillende delen. Denk aan eten, drinken, jongen voeren, broeden en lichaamsverzorging. Een onderbreking in de verschillende delen kan tot stress lijden waardoor postduiven minder goed presteren. Een postduif is dan ook een gewoonte dier en houd ervan als er regelmaat is.

Leren en onthouden

Het bijzondere aanpassingsvermogen van postduiven komt uit het vermogen snel te kunnen leren en goed te kunnen onthouden.
Duiven kunnen bijvoorbeeld een volgorde van 5 verschillende kleuren onthouden. Maar ook een bepaalde manier van tellen gaat postduiven goed af. Zelfs eenvoudige verschillende begrippen onderscheiden of gelijkheid bepalen zonder invloed van taal wat een knappe prestatie is.

Postduiven hebben een korte termijn geheugen en een lang termijn geheugen. Hierdoor zijn postduiven in staat om na zes jaar alsnog hun geboorteplaats terug te kunnen vinden of hun eigenaar te herkennen.

De eerste vijf maanden

De eerste vijf maanden van een duif zijn belangrijk voor de rest van zijn leven. In deze periode leert een duif allereerst duif te zijn tussen zijn soortgenoten. De sociale omgang en communicatie met elkaar wordt in deze periode ontwikkeld. Maar ook de omstandigheden op het hok, het gedrag van hun eigenaar of dat ze niet bang hoeven te zijn voor de huiskat of juist wel. Postduiven liefhebbers leren hun piepers dan ook wat het is om in een duivenmand te zitten of water te drinken uit een watergoot. Maar ook het vervoer in een duivenwagen. Of het naar huis toe vliegen van verschillende locaties. Allerlei omstandigheden die een duif later in zijn leven kan tegen komen moeten in de eerste vijf maanden de revue passeren.

32 thoughts on “Gedrag begrijpen

  1. nog een vraagje kan ik aangekochte sierduiven van 2 jaar nog handtam krijgen?want nu zijn ze echt ni happy om vastgenomen te worden grommen slagen met vleugel en hart bonst bijna uit borstkas!mijn pieper is echt een verschil ! die komt zelf af om bij mij te zijn!ik vrees dat dit gedrag al gevormd is! groeten en bedankt voor je info altijd!

  2. Geen enkele vogel wordt graag vastgenomen. Duiven zijn prooidieren en voelen zich totaal hulpeloos als ze worden vastgepakt. Een duif die dat van jongsaf aan is gewend zal dat minder erg vinden. Maar het tam worden op zich kan ook bij een oudere duif.

    Het helpt dan de duif apart te huisvesten en op ooghoogte in een hok te plaatsen. Voer uit de hand en maak koerende geluiden zoals Hagenezen kunnen doen als ze op een til staan. Kijk maar eens een filmpje op youtube. Twee weken verder en de duif is tam maar kost natuurlijk wel tijd en aandacht.

  3. Goedemorgen, mijn naam is Peter en ik ben nog maar pas begonnen met het houden van duiven.
    Zo’n vier weken terug heb ik mijn eerste koppeltje Pakistaanse Hoogvliegers gekocht welke dienst gaan doen als kweker.
    Ik heb twee hokken; een kweekhok van 110x40x80 en een “vlieghok” 100x100x100.
    Mijn plan is om nakomelingen met 28 dagen te scheiden van hun ouders en onder te brengen in het “vlieghok”.
    Daarna wil ik beginnen met het trainen van de “vliegers”.

    Is dit de juiste aanpak vraag ik me af?
    Ik heb de afgelopen maanden veel gelezen over de duivensport maar heb natuurlijk nul ervaring.
    En wat zijn nou dingen waar ik absoluut rekening mee moet gaan houden?

    Alvast bedankt

    1. Je bent goed goed bezig. Pakistaanse Hoogvliegers die kun je uitstekend in een vliegbox houden of vlieghok met jouw afmetingen.
      Misschien in de toekomst nog een tweede vlieghok erbij maken zodat je de doffers en de duivinnen kunt scheiden. Vliegen gaat dan nog beter.

      Belangrijkste tip die ik je mee kan geven. Voer ze niet te vet en zeker niet te veel. Zoontjes lijkt mij een fantastisch voer voor deze duiven.
      En gebruik inderdaad de twee nu als stamdieren. Dus laat ze niet vliegen. Jongen daarvan kun je op de ouders zetten om twee bloedlijnen te maken. Na de derde generatie weer met elkaar kruisen en zo ga je verder. Voordeel is dat je dan een homogene stam krijgt die je met dezelfde verzorging goed aan het vliegen krijgt. Mocht je zogenaamd vers bloed kunnen kopen. Niet direct in je eigen stam kruisen maar eerst de nakomelingen testen. Zijn ze beter dan wat je hebt pas dan ga je ze inkruisen. O ja, laat je niet gek maken door alle tips en adviezen. Je zult heel wat tegenstellingen gaan horen dus wees selectief met welke tips je wel of niet toepast.

      Succes met de duivensport, mooiste wat er is.

  4. Ik ben van plan om in de toekomst nog een derde hok te bouwen. Of één groot hok met meerdere afdelingen, ik ben er nog niet helemaal uit.
    Ik wil in ieder geval klein beginnen om het een beetje in de vingers te krijgen.

    Maar ik kan de nakomelingen toch wel gewoon door elkaar in het vlieghok houden (doffers en duivinnen)?
    Het derde hok gaat er namelijk sowieso niet voor volgend jaar zomer komen.

    In ieder geval bedankt voor de adviezen; ik ben er goed mee geholpen.
    Ik ga eens kijken waar ik ‘Zoontjes’ kan krijgen.

    Gr, Peter

    1. Je kunt het voorlopig prima op deze manier doen. Met duiven houden kun je bijna niets fout doen. Geniet er van en de rest komt vanzelf. Het is ook zeker niet nodig om een megahok te maken. Wat je nu hebt is prima om mee te starten.

  5. Is het ook nog mogelijk om uiteindelijk de stamdieren (die ik bij iemand anders heb gekocht) te laten vliegen?
    Bijvoorbeeld eerst alleen de doffer (als ze inmiddels goed gekoppeld over een x aantal maanden), de duivin in het hok houdend als lokker?

  6. Zeker mogelijk maar ook risico dat ze worden opgegeten door roofvogels of in een overfly terecht komen en dan kwijtraken. En geloof mij, dat gebeurt altijd met je lievelingsduif of de duif die je absoluut niet kwijt wilt raken.
    Vandaar dat ik besloten heb om er maar geen lievelingsduiven meer op na te houden 😉 Dus niet doen, kweken en hou dat koppeltje gewoon vast. Wanneer je nu begint met kweken heb je over 8 weken de eerste jongen vliegen dus waarom zou je het risico lopen.

  7. Ik heb al sinds het begin een kweekschaal/schotel in het hok staan maar is nog niet in gebruik genomen. Ik hoop toch eerdaags eitjes aan te treffen ; )

    1. Sommige rassen zoals kroppers kweken altijd andere rassen volgen de natuur. Heb je na twee/drie weken nog geen eieren en het is echt een koppel. Moet je het aantal lichturen langer maken. Dus 14/16 uur per dag een daglichtlamp aan zetten. Het lijkt dan net voorjaar en is een trigger om eieren te leggen. Vergeet ook niet wat grit en kalk te geven soms wat groenvoer en wat losse tabakstelen in het hok om nestelen te stimuleren. Klein beetje hennepzaad helpt ook de nestdrang te stimuleren buiten het broedseizoen om. Wanneer de doffer dan begint te drijven dus achter de duivin aan begint te jagen weet je dat het niet lang meer duurt voordat het eerste ei gelegd wordt.

  8. Ik ga er van uit dat het echt een koppeltje is, de man die ze mij verkocht heeft was vrij zeker van zijn zaak en kwam betrouwbaar over.
    Ook is de ene duidelijk groter dan de ander.
    Ik heb ook wel het idee dat de doffer zijn best wel doet maar dat de duivin nog niet echt heel veel zin heeft.
    Is misschien ook wel logisch inderdaad, de dagen worden steeds korter en de nachten steeds kouder.
    Misschien moet ik ook gewoon maar tot het voorjaar wachten en de natuur haar werk laten doen…

    1. Klopt ook, duiven die worden geboren in het voorjaar tot de zomer groeien ook mooier op. Zonder dat je allerlei kunstgrepen hoeft uit te halen. Verstandige beslissing. Wat je anders kunt doen om toch snel wat vliegende duiven rond je hok te hebben. Is wat meer duiven aanschaffen zodat je een kleine kolonie duiven hebt. Duiven gaan dan minder snel verloren omdat ze zich veiliger in een groep voelen dan een enkeling apart. Begin je er met 5 of 7 en dan 1 duivin meer dan je doffers hebt. Dus twee doffers en drie duivinnen bijvoorbeeld. Reden hiervoor is dat wanneer ze zich gaan voortplanten en er jongen zijn de doffers weer gaan jagen. Heb je een ongepaarde duivin extra dan haalt die een beetje de druk van de ketel waardoor de andere duivinnen met wat meer rust hun jongen kunnen verzorgen. Je zult dan ook zien dat duiven minder monogaam zijn als je zal denken.

  9. Maar kan ik er dan gewoon zonder problemen drie duiven bij zetten?
    En zo ja, hoelang moet ik deze dan binnen houden voordat ik ze eens los kan laten?

    1. Je had twee hokken. Wanneer je dan drie duiven bijzet doe ze allemaal tegelijk in het grote hok.
      Sommige duiven kunnen al na twee dagen los andere pas na zes maanden. Belangrijk is dus dat ze op hun gemak zijn. Gaan ze koppelen nemen ze een vaste plek in beslag misschien leggen ze een eitje. Luisteren goed, komen gelijk naar je toe met voeren. Voelen zich vertrouwd zijn niet angstig allemaal kenmerken om te zien of op hun gemak zijn.

      Zie je dat ze echt op hun gemak zijn kun je het eens proberen. Vlak voor de tijd dat je normaal gesproken voert zet je er 1 buiten. En voer je de andere die binnen zitten. Zodat diegene die buiten zit gelijk het hok in gaat. Wel een dag geen eten geven zodat ze hongerig zijn en goed luisteren. Dit herhaal je met alle duiven tot ze goed naar binnen komen. Vervolgens laat je ze wat eerder los. Zeg tien minuten voordat je normaal gesproken voert of een half uur. Eerst twee tegelijk dan drie etc. En dan herhalen tot ze een rondje vliegen en goed weer binnenkomen. Vervolgens kun je ze gaan trainen om lang te vliegen maar doe dat niet met harde wind of regen want het zijn hoogvliegers die gemiddeld vijf uur kunnen vliegen en dat doen ze op grote hoogte. Waait het hard dan waaien ze weg dat noemen we ook wel een overfly en dan kunnen ze het hok niet meer terug vinden dus hou het weer in de gaten.

  10. Oké, misschien dat ik dat ga doen.
    Ik ga vanavond even op marktplaats rondkijken in ieder geval.
    Bedankt voor het advies….. is heel leerzaam ; )

    1. Nee, dat zou ik niet doen. Of het moet een echt groot duivenhok zijn. Maar dan nog heeft het geen meerwaarde en het verstoord het evenwicht.

  11. ome willem ik heb een vraag! ik ben bijna 99 procent zeer dat ik een duivin heb ! maar ze is fors gebouwd ! als ik ze los laat na nu 3 weken komt ze altijd terug en wat mij opviel is dat zodra ze buiten gaat van overal wilde postduivers direct op haar afkomen en baltsen! dus duivin ! ik kocht gisteren duiver erbij en na wat intimiderend pikken wat normaal is begint die toch rondjes te draaien zeker !! of kan een dominante duivin dat ook soms doen of niet! groeten.

  12. Ome willem vraagje ik heb een jong dat supertam is geworden door dat ik er veel mee bezig ben geweest vanaf hij 4 weken was! bleef altijd in de buurt hij is nu 6 maand prachtige doffer ! ineens blijft hij al 2 nachten weg ! komt ineens uit het niets eten en verdwijnt voor lange tijd ! dacht eerst eergisteren dat hij wegbleef! maar tegen avond stond hij daar ineens terug om na eten direct terug bij valavond te verdwijnen!ook drang om uit te breken als ik hem ophok! kan dat dat hij geslachtrijp is geworden en ergens een lief gevonden heeft ? of ergens gaan wisselen om te broeden bij een vreemde duif? want de andere 2 duivinnen die ik heb intereseren hem niet ! hij toonde ook nooit baltsgedrag tegenover de duivinnen! wat kan ik doen? spijtige zaak zo een dier op 1 dag te zien veranderen! nu is hij weer weg (uitgebroken)! groetjes.

  13. Zeker jammer wanneer je deze duif kwijt raakt. Maar de natuur roept. Ik weet bijna zeker dat het een duivin is zonder haar gezien te hebben en ik weet bijna zeker dat ze ergens een liefje heeft gevonden.
    Dus niet meer loslaten, een doffertje zoeken en zorgen dat ze aanloopt.

    Ben je echt 100% zeker dat het een doffer is dan ook even een tijdje niet meer loslaten. Het kan dan zijn dat het duivenhok te klein is of te onrustig. Misschien muizen of ratten waardoor hij liever een ander onderkomen zoekt.

    Maar ik denk echt dat het een duivin is.

    1. als hij in zijn kot zat bleef hij net als zijn vader in mijn hand pikken alsof hij mij wou afmaken en maar ronddraaien terwijl en baltsen tot ik hem eruit haal(territorium) ! maar niet naar andere duiven in zijn buurt !eens uit het kot supertam ! dus ik ben bijna 100 procent zeker een duiver maar van die muizen dat kan idd keb er een deel kunnenvangen de laatste dagen

  14. als hij in zijn kot zat bleef hij net als zijn vader in mijn hand pikken alsof hij mij wou afmaken en maar ronddraaien terwijl en baltsen tot ik hem eruit haal(territorium) ! maar niet naar andere duiven in zijn buurt !eens uit het kot supertam ! dus ik ben bijna 100 procent zeker een duiver maar van die muizen dat kan idd keb er een deel kunnenvangen de laatste dagen

  15. bedankt voor de info !! mischien doen duivinnen da ook soms mannelijk gedrag en ronddraaien en baltsen zoals je vroeger al eens gezegd had! maar ik dacht mijn andere duivinnen waar ik zeker van ben doen zo territoriaal niet! duif is maar juist zes maanden ! dus je kan gelijk hebben!

  16. Graag gedaan maar ook ik heb niet alle wijsheid in pacht. Vaak kunnen duivinnen tot een jaar oud doffer gedrag vertonen en andersom kan ook. Door deze duif bij een dominante doffer te zetten kun je al gauw zien wat het echt is. Probeer maar is ik ben wel benieuwd. Vedergeval voorlopig even binnen houden, is jammer om zo een leuke duif kwijt te raken.

  17. ome willem het is dus een duiver ! hij kwam gisteren zijn liefje laten zien ! bleef ff en verdween weer maar dat is niet erg! nu weet ik waarom hij altijd weg wilde!!grts.

      1. ome willem laatste update! 🙂 je had idd groot gelijk zoals je zei! zonder ze te zien wist je idd wat juist was geen duiver maar duivin! liefje blijkt duiver te zijn mijn duif werd ge…. voor mijn eigen ogen!! komen dagelijks ff eten in mijn hok en verdwijnen waarschijnlijk naar zijn kot ! groetjes.

        1. Yep, die gaat er dan vandoor. Best wel leuk eigenlijk  komt ze misschien over een 2 maanden langs om haar kroost te laten zien waar ze het beste voer kunnen krijgen. 😉 Hou me op de hoogte, vind ik wel leuk om te weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *