Groene duiven

Groene duiven – het nieuwe duivenmelken

Groene duiven waar slaat dat op. Het heeft eigenlijk te maken met stress. Steeds meer duivenmelkers beginnen te begrijpen dat stress het natuurlijke afweersysteem negatief beïnvloed. Waardoor onze duiven ziek kunnen worden, kunnen verdwalen of nog erger.

Groene duiven

We noemen dit artikel gekscherend groene duiven. Het heeft iedergeval je aandacht gevangen. Zonder direct heel zweverig te worden. Iedereen ziet dat onze duiven steeds meer last van stress krijgen. Sommige duivenstammen zou ik niet eens meer op mijn hok willen hebben. Zenuwlijders eerste klas. Maar we willen ook winnaars en kampoenen. Dus vaak nemen we de rest voor lief. Worden ze sneller ziek, het is niet anders. We winnen wel met deze duiven.

Stres factoren rond het hok

Het koppelen van duiven brengt de nodige stress met zich mee. Niet elk koppel accepteert mekaar. Ondanks dt een duivenmelker toch uit dat koppel eieren wilt.
Ook het fanatieke nestjagen wat sommige doffers doen. Duivinnen worden door het hele hok heen gejaagd tot ze weer op het nest zitten.
Trainen van je duiven is ook zoiets. Ze moeten vliegen dus we doen er alles aan om te voorkomen dat ze op het dak gaan zitten.
Ook het transporteren van je duiven om ze op te leren is een stressvolle bezigheid. Je moet je duiven pakken, ze moeten de mand in, weg worden gebracht.
Allemaal nieuwe dingen die stress opleveren. Hebben we het nog niet over de rui gehad of het verduisteren van de duiven en zo zijn er vast nog veel meer dingen die stress opleveren voor een postduif.

Groene duiven – nieuwe tendens

Er zijn duivenstammen die nauwelijks ziek worden. Bijna geen stress kennen en toch fantastisch presteren. Denk aan de Nelles van de Pol duiven bijvoorbeeld. Het is dus wel mogelijk om met een sterke, gezonde en vitale postduiven te werken. I.p.v zogenaamde zenuwachtige medicijnduiven. Neemt niet weg dat elke duif ziek kan worden ook degene met een hele goede weerstand.

Daarnaast moeten we natuurlijk ook is naar ons zelf kijken. Besteed je wel voldoende tijd aan je duiven. Je kunt wel honderden duiven houden maar wanneer je geen tijd hebt om ze te verzorgen en alles maar zo automatisch mogelijk gaat doen. Gaat het contact met je duiven verloren en daar kan een kleine duivenmelker de grote jongens mee verslaan. Minder duiven, meer tijd besteden en genieten.

Terug naar de basis

Steeds meer liefhebbers gaan weer terug naar de basis. Zijn gestopt met verduisteren. Selecteren op duiven die een sterke natuurlijke weerstand hebben. Kijken steeds meer naar het karakter van een duif dan naar de prijsuitslag. Niet zonder succes overigens kijk maar naar de Nelles van de Pol duiven die toch menig duivenmelker op de kaart heeft gezet. Sterke gezonde duiven met karakter. Een genot om dagelijks mee om te gaan.

Wat kun je allemaal doen om stress te voorkomen

Voorkomen van overbevolking op je hokken. Tenslotte kan er maar 1 duif de beste zijn. Honderden duiven op je hok is niet nodig. Wordt je zeker geen betere duivenmelker van. Het moet schoon zijn, niet overdrijven maar het mag niet stinken natuurlijk. Je hok is ontsmetten, controleren op parasieten. Roosters weg en dagelijks je hokken krabben. Je duiven voorbereiden op transport in de duivenmand. Leer ze drinken en eten in de mand. Laat ze ook is een nachtje overblijven in de duivenmand. Laat ze zoveel mogelijk dingen meemaken maar wel gedoseerd. Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen te bedenken waarmee je stres situaties kan voorkomen.

Laat is weten wat jij doet om stress te voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *