Modern weduwschapspel

Modern weduwschapspel

Iedereen die het weduwschapspel wilt spelen kan slagen. Van beginner tot ouwe rot in het vak. Nestspel is voor de echte liefhebber. Zeker niet onmogelijk maar de meeste duivenmelkers kunnen er geen prijs mee winnen. Behalve de ZLU spelers die hun duiven slechts enkele keren spelen per jaar. Maar daar hebben we het een andere keer over.

Weduwschapspel werkt het beste voor de liefhebber met weinig duiven

Zeker ook de kleine duivenmelkers die maar zes tot acht weduwnaars kunnen houden. Kunnen met het weduwschapspel slagen. Het maximale aantal is echter twintig weduwnaars. Meer dan twintig weduwnaars op 1 hok veroorzaakt teveel onrust waardoor de doffers steeds slechter gaan vliegen. Dus minder duiven is beter, onthou dat maar.

Weduwnaars ophitsen

In tegenstelling tot wat je denkt is het niet de bedoeling om de weduwschap doffers zoveel mogelijk op te hitsen. Nee, het is de bedoeling om ze zo rustig mogelijk te houden zodat ze al hun kracht gebruiken om thuis te komen. Het mag in een hok voor weduwschap doffers dan ook best schemerig zijn.

Form kun je regelen

Je kunt zelfs de form van je doffers regelen door te spelen met licht. Te veel licht zorgt ervoor dat je doffers gauw hun energie gaan verspelen. Te weinig licht zorgt dat je doffers aan kracht gaan inboeten. De gulden middenweg is ook hier weer het beste.
Probeer iedergeval de temperatuur tussen nacht en dag zoveel mogelijk gelijk te krijgen. Dit kun je bereiken door met je verluchting schuiven te spelen. Wordt het buiten kouder dan de verluchting schuiven in het hok (bijna) dicht doen.

Teveel variaties

Het weduwschap kent veel variaties. Het komt er op neer dat de geslachten zijn gescheiden en elkaar na terugkomst van een wedstrijd weer zien. Wordt een kort artikel mits er niet zoveel variaties waren.

Laten we een rijtje maken:

  • totaal weduwschap met doffers en duivinnen
  • klassiek weduwschap ook met doffers en duivinnen
  • weduwschap met doffers
  • weduwschap met duivinnen
  • weduwschap met jongen
  • en nu wat nieuws, het moderne weduwschap

Totaal of klassiek weduwschapspel

Bij het totaal weduwschapspel vliegen zowel de doffers en de duivinnen elke wedstrijd. Bij klassiek weduwschap is het om de beurt zodat het andere geslacht altijd thuis aan het wachten is. Nadeel hiervan is dat je duiven niet in het wedstrijd ritme komen. Dit weegt dus niet op tegen totaal weduwschap waarvan of de doffer of de duivin eerder thuis is. Het voordeel hiervan is dat zowel je doffers en je duivinnen in het wedstrijd ritme komen. Waardoor je sterker gaat spelen.

Weduwschap met alleen duivinnen of alleen doffers

Weduwschap met doffers betekent dat je de duivinnen altijd thuishoudt. Dus je duivinnen vlieg je niet waardoor je ook niet weet of ze wel of niet kunnen presteren. Dit brengt je op achterstand bij het samenstellen van de kweekkoppels. Zelfde geld voor het weduwschapspel met alleen de duivinnen. Je weet dan niet hoe je doffers het doen.

Weduwschap met jongen

Weduwschap met jongen wordt ook vaak op de deur spelen genoemd. Een prima methode die er voor zorgt dat zowel je doffers als duivinnen in een wedstrijd ritme komen. Daarnaast kun je je doffers en duivinnen apart voeren wat nog een voordeel is. Maar je jongen worden ook voorbereid op de toekomst als jaarling.  Jong geleerd is oud gedaan.

De eerste wedstrijden is puur geluk
Spelen op de deur is een leuk spel.  Alleen begin er niet te vroeg mee. De eerste 3 á 4 vluchten pakken de meeste liefhebbers wel hun punten. De jonge duiven komen in een groot koppel op het dorp of stad af. Nu is het een kwestie van geluk hebben, welke duif komt als eerste het koppel uit en gaat richting huis.
In de tweede helft komen de specialisten naar voren
 Zodra de eerste helft van het jonge duiven seizoen erop zit. Vallen de klappen en komen de echte jonge duiven specialisten naar voren.
De liefhebbers die niet hebben verduisterd vallen als eerste weg. De jonge fond duiven kunnen het niet meer bij houden. Dan is nu het moment om de winter of vroege jongen op de deur te gaan spelen en je bij de specialisten te voegen.
Belangrijkste en moeilijkste is eigenlijk het gezond houden van de jongen duiven. Wanneer je dat kan ben je al een heel eind op weg om bij de specialisten te behoren.

 

Weduwschap opstarten

Het opstarten van het weduwschap kan op verschillende manieren gedaan worden. Maar eerst zul je je zelf moeten afvragen of je op alle wedstrijden wilt pieken of alleen op vitesse, midfond of fond.

Daar komt ie weer, een lijst met opstart mogelijkheden:

  • Starten met een jong en na een paar wedstrijden het jong en de duivin op het duivinnenhok zetten.
  • Starten met eieren en na een dag of tien de eieren en duivin weghalen
  • Begin Februari 1 nestje laten grootbrengen. Scheiden en in April weer koppelen en een dag of 5 op eieren laten zitten. Daarna de eieren en de duivin weghalen.
  • Koppelen en op eieren laten komen. Een vijftal dagen laten broeden. Eieren weghalen en overnieuw op eieren laten komen en wederom vijf dagen laten broeden om vervolgens de duivin te verhuizen naar het duivinnen hok.
  • In de winter omstreeks eind November kweken en vervolgens scheiden en niet meer op eieren laten komen.
  • Of de meest gebruikte methode. In de winter kweken en de duivinnen met de jongen na zestien dagen op het duivinnen hok zetten. Omstreeks Maart/April dan nog even een keer op eieren laten komen en na vijf dagen wederom de geslachten scheiden.

Tips van de keizer generaal

Wanneer de doffer halverwege het seizoen wat drang mist om direct naar huis te komen. Ontkom je er niet aan om in te grijpen en de doffer toch iets op te hitsen. Je merkt het al wanneer de duiven wat trager dan normaal binnen komen van een wedstrijd.

Het moderne weduwschap wordt met beide geslachten gespeeld. Maar het verschil tussen het moderne weduwschap spel en het totale weduwschap spel begint in de opstartfase. Namelijk het kweken. Na het kweken in Februari koppel je de doffer niet meer voor een tweede keer aan deze duivin.

In Maart/April koppel je de doffer aan een tweede duivin. Mooiste is wanneer de duivin ook op eieren komt en het nieuwe koppel maximaal vijf dagen kan broeden. Vervolgens scheid je het koppel. Heeft de doffer halverwege het seizoen een dip. Laat je deze duivin i.p.v. de eerste duivin zien en je ziet een hele nieuwe weduwnaar.

Geen plaats voor extra duivinnen dan zijn er ook nog een aantal andere methodes om de juiste spirit terug te krijgen.

  • Plaats een andere doffer in de broedbak van de weduwnaar en laat zijn duivin erbij.  Zet de weduwnaar in de mand met zicht op zijn bak.
  • Andersom werkt het ook. Verdeel de broedbak van de weduwnaar in tweeën en zet in de ene helft een nieuwe duivin. In de andere helft van de broedbak zet je de eigen duivin van de weduwnaar. De weduwnaar voelt zich weer een jonge god maar ook met de duivinnen ga je prijs vliegen.
  • Wat je ook kan doen tijdens het duiven tonen. Is een mand met duiven minimaal een uur in het hok zetten. Maakt niet uit of het doffers of duivinnen zijn maar ook dan is de drang naar huis al merkbaar.
  • De weduwnaar die geen haast meer maakt om thuis te komen. Kun je in het duivinnen hok zetten. Zijn eigen duivin haal je uit het hok om te zien of je weduwnaar liever een andere duivin heeft. Vervolgens gebruik je deze duivin om te tonen.
  • Als bovenstaande tips te ingewikkeld zijn. hang dan wat extra schapjes op tussen de broedhokken op de middag van het inkorven.

Heb jij nog tips, laat het even weten hieronder. Wordt zeer gewaardeerd door ons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *