Rui vertragen

Rui vertragen om langer te kunnen spelen

Rui vertragen is een middel in de duivensport wat veel gebruikt wordt door fanatieke duivenmelkers. Het is natuurlijk van reuze belang dat de duiven met een volledig verenpak mee kunnen doen aan de wedstrijden. Dus verduisteren, bijlichten en kweken in de winter. Alles om een schitterend delfsblauw bordje te winnen.

Rui vertragen kan op verschillende manieren gedaan worden

  • winterkweek
  • kweken
  • late kweek
  • verduisteren
  • bijlichten
  • jongen duiven

Winterkweek

De winterkweek heeft behalve nadelen ook voordelen. Belangrijkste voordeel is dat de jonge duiven die omstreeks de Kerst worden geboren. Heel lang hun vleugelpennen compleet houden.

Ander voordeel is dat de jongen volwassen zijn op het moment dat de wedstrijden gaan beginnen. Minder last van coli en makkelijk op weduwschap te spelen of op de deur te spelen zoals het weduwschap met jonge duiven word genoemd.

Maar er is meer

Je kunt de winterjongen voordat de vluchten beginnen al compleet laten ruien. Dit systeem werkt zeer nauwkeurig dus het is ook zeer belangrijk dat je het precies doet zoals hier beschreven.

Eind November koppelen

Eind november worden de kwekers gekoppeld het eerste ei zal er dan rond 8 december zijn.
Ongeveer 27 december komen de eerste jongen uit het ei gekropen. Nu is het belangrijk dat de duiven gelijk worden bijgelicht van 05.00 uur tot 23.00 uur.

20 Januari spenen

Rond 20 januari worden de jongen gespeend en in hun nieuwe afdeling gezet. Vanaf deze datum gaat het licht voor drie weken 24 uur per dag aan.
In deze periode gaan de duiven niet naar buiten en mogen ze ook niet in de ren komen. De jongen raken hierdoor behoorlijk in de war.

Na drie weken gaat het licht naar 18 uur zoals het was bij de geboorte van de duif. Dus tussen 05.00 en 23.00 uur het licht aan.
Wat opvalt is dat de jongen nu al 3 pennen hebben gegooid soms zelfs al 4 pennen. En het valt op dat ze de dekveren zo goed als vast houden.

Als er niets fout gaat wat de rui stop kan zetten zoals coli of licht uitval dan hebben de jongen de 10e pen gestoten voor de eerste wedvlucht en het zijn dan volwassen duiven.
Dit is ideaal voor de laatste wedvluchten die meestal ook mee tellen voor de fondclub.

Er zijn ook nadelen

Natuurlijk zijn er ook nadelen aan deze methode. Ik moet ook eerlijk zeggen dat de liefhebbers die ik ken in Belgie er geen last van hebben maar zelf viel het me op dat de duiven bijna niet willen trainen en erg lui zijn (hormonen).
Je bent dus verplicht om veel met deze duiven te gaan rijden maar het is ook een genot om ze te zien aankomen. Het zijn in korte tijd volwassen uitgeruide weduwnaars geworden.
En voor de duivenmelkers die aan de tentoonstelling mee willen doen, deze duiven zitten tijdens de tentoonstelling nog prachtig in de veren.

Nog een ander dingetje, deze methode is niet geschikt voor oude duiven alleen voor de jongen mocht je het eens willen proberen.

Kweken

Volwassen duiven behouden langer hun veren wanneer er éen keer mee gekweekt wordt. Dus niet twee keer een nest jongen laten grootbrengen maar één keer. Wanneer je dan voorkomt dat het tweede nest gelegd wordt door de duivin en haar jongen naar het duivinnenhok te verplaatsen zodra de jongen zestien dagen oud zijn. Voorkom je dat de ouders te snel beginnen met het ruien van de eerste pennen.
Andere methode is de duiven in het voorjaar twee keer op eieren te laten komen en maximaal tien dagen te laten bebroeden.

Late kweek

Het kan zomaar gebeuren dat je een hoop jongen duiven kwijtraakt door een rampvlucht of ziektes zoals coli. In dat geval wil je toch nog wat jonge kweken en eventueel meedoen met de taartvluchten in Oktober. Je kunt dan in Juni/Juli nog jongen kweken die in Oktober mee kunnen doen.

Verduisteren

Verduisteren gebeurt omstreeks half Maart. Het langer worden van de dagen wordt dan kunstmatig tegen gehouden door het hok te verduisteren. Ter verduidelijking kunnen we dan tussen 08.00 en 18.00 uur de daglichtlamp aan doen. En tussen 18.00 en 08.00 uur maken we het hok donker. Dus 10 uur licht en 14 uur donker. Stel dat het in combinatie met je werk handiger is om de duiven tussen 07.00 en 17.00 uur te verduisteren dan kan dat natuurlijk ook.
Om optimaal te profiteren van het verduisteren van de jongen duiven. Is het verstandig om de jongen duiven tot maximaal begin Juni te verduisteren. Tot 21 Juni niet bijlichten of verduisteren om daarna het licht aan te houden tussen 05.00 en 23.00 uur tot de laatste wedvlucht.

Bijlichten

Na de langste dag op 21 Juni wordt het aantal lichturen kunstmatig gelijk gehouden. De bedoeling is dat we het aantal lichturen op 14 uur houden. Dus de lichten mogen aan van 05.00 tot 23.00 uur en van 23.00 tot 05.00 uur moet het hok donker zijn.

Jongen duiven

Jongen duiven bijlichten heeft niet zoveel zin omdat de pennenrui zich versneld afspeelt in het eerste jaar. Beter is het te spelen met jongen geboren in Januari/Februari deze kunnen dan verduistert worden.

Nadelen van het verduisteren van jonge duiven

De jonge duiven zullen sneller “volwassen” zijn door het verduisteren. Waarschijnlijk zijn de jongen dan al te oud op fysiek en mentaal niveau wanneer de trainingen beginnen. Hiermee vergroot je de kans op het kwijtraken van je jonge duiven. Het opleren van je duiven moet je dan ook zo snel mogelijk doen met verduisterde jongen.

Tip van de week

Er zijn twee momenten waarop postduiven in een goede vliegconditie komen.
Dat is zes weken na het stoppen met verduisteren, en zes weken na het scheiden van de geslachten. Met andere woorden je kunt zelf beslissen wanneer je wilt gaan toppen. Wordt het vitesse, midfond of fond.
Wil je zo lang mogelijk de rui uit stellen dan kun je i.p.v. zes weken twee weken eerder stoppen met verduisteren. Maar dan wel gelijk bijlichten van 05.00 uur tot 23.00 uur.

Hou er wel rekening mee dat je per onderdeel tegen specialisten speelt en deze je helemaal weg kunnen spelen.
Wanneer het mogelijk is maak dan verschillende ploegjes met een paar weken verschil in het schema zodat je op elke discipline kunt uitblinken.

Gouden tip

Deze tip die je nu van mij krijgt. Heeft mij circa 8 maanden tijd gekost om los te krijgen bij een zeer goed spelende liefhebber. Hij wilde het eigenlijk niet vertellen maar wie zeurt die krijgt elk geheim los. En ik wil het graag met jullie delen.

Voor de oude duiven is er ook een manier om de rui te vertragen zonder echt te verduisteren. De truc is het hok schemer te houden en dan 24 uur per dag.
Het is een makkelijke methode en je schuift de vorm op tot later in het seizoen, het gooien van de pennen wordt vertraagt en het is een manier om te pieken op de fond vluchten. Deze methode werkt zeker goed met duivinnen.

Wil je met dit systeem slagen is het heel belangrijk om de omgeving van het hok goed in de gaten te houden. Er mag geen licht van een lantaarnpaal, het huis of andere buitenverlichting het hok in schijnen. Denk aan tuinverlichting of het bijlichten van het kweekhok. Wanneer dit toch gebeurd werkt het hele systeem niet meer en in het tweede gedeelte van het vliegseizoen vallen de duiven in de rui wat niet de bedoeling is.

Voorbeeld

Zijn de teletekst vluchten van de NPO belangrijk voor je. Begin dan 14 dagen tevoren met het opheffen van de verduistering en start met het bijlichten van 05.00 tot 23.00 uur.

Speel je de duiven tot en met de natour dan gaat het licht pas na de eerste NPO vlucht aan. Wanneer precies is een beetje afhankelijk gezien de verschillen in datum van dagfond per afdeling.

Wat ook mogelijk is om niet het maximaal aantal licht van 18 uur te gebruiken maar 2 uurtjes te minderen naar 16 uur. Je hebt dan nog twee uur over om tegen het eind van het seizoen (natour) te pieken. Geef die twee uur erbij twee weken voor de natour begint erbij. Met eventueel ook nog een extra lamp en er komen gegarandeerd mooie ketting uitslagen.

Niet iedereen is het hier mee eens maar heb hier zelf goede ervaring mee. Hou wel het oogvliesje van de duiven in de gaten met het veranderen van verlichting. Alles wat je tegen de natuur in doet vergt extra oplettendheid van de duivenmelker om de gezondheid optimaal te houden.

8 thoughts on “Rui vertragen om langer te kunnen spelen

    1. Eieren overleggen en door voedsters laten uitbroeden. Nog een ronde kweken en de rui begint te vroeg.
      Maar een extra ronde eieren is geen probleem mits je ze niet meer laat broeden. Vliegers dus nooit meer
      dan 1 ronde laten grootbrengen.

  1. hoi ik ben aan het bijlichten bij de jongen 24 uur moet eind van de week stopen dan zijn het 3 weten maar een paar duiven hebben pas 1 pen er uit is dat normaal wie dat hoor graag ?

    1. Je bent niet rond 20 Januari begonnen met 24 uur licht. Dus waarschijnlijk ook niet de eerste jongen op rond 27 december geboren laten worden en waarschijnlijk toen ook niet de jongen 18 uur bijgelicht. Denk dat dat het grootste probleem is want zoals gezegd dit werkt zeer nauw. Enige wat je nog kunt doen is de cyclus doorzetten en gaan naar 18 uur licht. Zoals bij de geboorte van de jongen maar ben je niet nauwkeurig geweest dan wordt het nu een rotzooitje en heb geen idee of dit dan nog goed komt voor het vliegseizoen begint. Eerlijk gezegd verwacht ik het niet je hebt dan grote kans dat ze op de achtste pen staan. Maar wat er ook gebeurt ga iedergeval niet en dat mag je ook nooit doen de laatste pennen trekken want dan weet je zeker dat je met deze duiven nooit meer mee kan doen aan de wedvluchten.

  2. Hallo Willem
    kun je ook latere duiven bij zetten na dat je het systeem van lichten hebt gedaan
    en kun je dan ook nog verduisteren in de zelfde afdeling

    1. Wanneer je eenmaal begonnen bent met verduisteren en bijlichten. Kun je nog duiven bijzetten maar hoe langer je wacht hoe minder profijt je ervan hebt. Het systeem opnieuw opstarten zou ik niet doen als je eenmaal begonnen bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *