Vliegconditie

Vliegconditie of forme, eindelijk duidelijkheid

Vliegconditie is hetzelfde als form of kunnen we hier toch onderscheid tussen maken. Echte form heeft een postduif hooguit 6 tot 7 weken per jaar. Maar een goede vliegconditie kan het hele seizoen duren. Persoonlijk vlieg ik graag het hele seizoen met alle wedstrijden mee en natuurlijk voor in de uitslag. Maar het is natuurlijk leuk om op sommige wedstrijden echt te toppen en dan het liefst op teletekst komen te staan. Hier worden de mannen van de jongens gescheiden want form kun je sturen. Je kunt zelf beslissen wanneer je duiven form moeten hebben. Maar het begint met een goeie vliegconditie.

Vliegconditie

Hoe krijg je je duiven nu in een goede vliegconditie. Aan welke basis voorwaarden moet je voldoen.

  • Gezondheid
  • Verluchting
  • Conditie

Gezondheid

Een goede gezondheid daar valt en staat een duif mee. Dus zorg ervoor dat je duiven gezond zijn. Belangrijk is om niet zelf te gaan dokteren maar schakel op tijd een dierenarts in.Verkeerd medicijn gebruik ondermijnt de vliegconditie van je duiven.

Verluchting

Het gaat niet om voldoende zuurstof in het hok want dat is er altijd wel. Wat belangrijker is, dat er geen stof in het hok ligt. Dat het niet stinkt en dat het hok droog is. Natuurlijk mag het ook niet tochten in het duivenhok maar het mag wel waaien. In het hok zelf mag het natuurlijk niet waaien maar wel boven het plafond. De opening in het plafond moet fungeren als een soort afzuiger waarmee alle stof automatisch wordt afgezogen naar buiten toe.

Conditie

We willen geen vette duiven in het hok maar duiven op vlieggewicht. Niet te vet en niet te mager. Je duiven moeten graag uit je hand eten en direct reageren wanneer je ze roept je bent dan al een eind op weg naar een goede vliegconditie.

Form

Wat is form wanneer gaan je duiven net een stapje harder vliegen. Wat heb je daarvoor nodig om je duiven een goede forme te geven.

Motivatie

Net als nestduiven moeten ook weduwnaars worden gemotiveerd om net dat stapje harder te lopen en liever vliegen dan lopen. Welk spelsysteem je ook volgt. Je moet ze op de juiste manier motiveren en dat kan steeds weer verschillend zijn. Hier zie je het verschil tussen een duivenmelker en een duivenliefhebber. De duivenmelker kent zijn duiven en weet precies wat voor motivatie zijn duiven nodig hebben en op welk ogenblik. Het is eigenlijk onzin om een honderdtal motivatietrucjes te schrijven want dan nog weet je niet wanneer je welk trucje moet toepassen. En zonder goeie vliegconditie heb je er ook niets aan. Wil je je duiven in form krijgen moet je dus zelf over een goed observatie vermogen beschikken of iedergeval heel veel tijd willen investeren. Elke verandering in gedrag van een duif is een indicatie van wat er nodig is.

Voeding

Met voeding gaat het niet om de duurste zak voer te kunnen kopen. Maar om een kwalitatief goed voer aan je duiven te verstrekken. Het liefst bestaat het voer uit een zo gevarieerd mogelijke samenstelling. Maar of het voer nu van Vogro is of van Beyers is van ondergeschikt belang.
Wat wel belangrijk is dat je precies genoeg voer geeft. Niet teveel en niet te weinig. Duivinnen circa 30 gram en doffers circa 35 gram en dan verdeeld over meerdere keren per dag. Als extra kun je dan je duiven nog verwennen met wat snoepvoer of wat pinda’s. Uiteraard elke dag vers grit en mineralen.

Supplementen

Wanneer alle basis behoeftes in orde zijn. Pas dan kan het helpen om je duiven wat extra supplementen te geven. Zoals Ropa-B of Bony SGR of middelen van Röhnfried zoals Carni-speed.
Maar weet wat je doet want stel dat je met Carni-speed aan de gang gaat. Weet dan ook wat de stof L-carnitine voor je duiven doet. L-carnitine is een stof wat door de lever van de duif wordt aangemaakt. Maar wanneer je Carni-speed aan je duiven geeft stopt de aanmaak L-carnitine. Stel nu dat je stopt met het geven van Carni-speed. Duurt het zeker 4 weken voordat je duiven dit stofje zelf weer gaan aanmaken. Maar ondertussen vlieg je zo slecht als een deur en je weet niet waarom. Niemand die het je vertelt.
Zelfde met bio lugecol, wist je dat de aanbevolen dosis vaak veel te hoog is. Wanneer je dan ook nog met ruime hand dit middel aan je duiven geeft. Vlieg je voor geen meter meer. Omdat je de juiste dosering alleen maar kan achterhalen wanneer je gebruik maakt van een PH-meter en je de zuurgraad van het drinkwater nooit onder de vier laat zakken. Beter is nog om vijf aan te houden omdat de zuurgraad kan schommelen afhankelijk van diverse factoren.

Tips van de grootmeester

Behalve L-carnithine is er ook creatine dat helpt bij het vettransport.  Het verlegt de vermoeidheidgrens en is goed voor de opbouw van de spieren.
Begin er niet aan want creatine zorgt ervoor dat je duiven vocht gaan vasthouden. Maar nog erger is dat wanneer je met dit supplement stopt je duiven hun natuurlijke hoeveelheid creatine niet of nauwelijks meer zelf kunnen aanmaken.
Lichaamseigen creatine wordt in voldoende mate aangemaakt in de lever, nieren en alvleesklier. Toegediende creatine zorgt voor onbalans van de lichaamseigen creatine huishouding met onderstaande gevolgen:
  • Creatine houd vocht vast
  • Duiven krijgen meer dorst
  • Verbeterde kortstondige prestaties
  • Verhoogde spierspanning
  • Kramp
  • Veroorzaakt braken en diarree
Creatine heeft totaal geen enkele toegevoegde waarde en elk zichzelf respecterende dierenarts zou dit uit zijn pakket van supplementen moeten halen. Geldklopperij en je kolonie met duiven kun je opruimen.

Wat moet je wel doen

Als je een heel seizoen de duiven in een goede conditie wil houden. Is het belangrijkste supplement die je kunt geven aan het eind van de week. Een goede olie met de juiste vet zuur verhouding en een hoog percentage lecithine.

2 thoughts on “Vliegconditie of forme, eindelijk duidelijkheid

  1. goed dag
    ik wil even reageren op dit schrijven.
    Er wordt veel geschreven maar dit is niet altijd overzichtelijk .
    Laat bij voor beeld eens weten waar je de zuiveren lecithine kan kopen en dan de hoe veelheid te gebruiken. De olie die ik gebruik is de 3 6en 9 olie maar heb nu weer gelezen dat die niet goed is je weet als gewoon melker niet meer wat goed is en dan ga je gouw denken dat het alleen maar slecht is voor je duiven. Dus mijn vraag is laat eens duidelijk in een schrijven zien de hoeveelheid per duif of per kilo voer.

    groetjes Frans Schetters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *