hagenaars

Hagenaars uit Amsterdam

Ja, de Hagenaars komen uit Amsterdam. Eigenlijk ook een heel speciale duif die voor de tweede wereld oorlog heel bekend was op de Amsterdamse duivenplatjes.

Wat is een Hagenaar

De Hagenaar is een witte duif met parelogen. Meer of minder kun je er niet van maken. Alhoewel zo was het voor de oorlog maar iedereen weet dat het grootste deel van onze duiven in de oorlog zijn opgegeten of vernietigd door Duitsers om spionage activiteiten tegen te gaan. Een echte Amsterdamer Frans Meinen heeft toen twee kopels van zijn beste Hagenaars bewaard onder het keukenkastje. Met gevaar voor eigen leven heeft hij deze twee koppels in leven kunnen houden. Na de oorlog is hij direct gaan fokken met deze twee koppels Hagenaars en heeft zodoende dit ras voor de duivenliefhebber kunnen bewaren.

De tweedeling, het begin van het einde

Maar toen kregen we een ander probleem. De Hagenaar een duif die normaal tien uur of langer kon vliegen werd enkel nog gefokt voor de tentoonstellingen die razend populair werden onder de duivenliefhebbers. In de jaren dertig ontstond er al onderscheid tussen de vliegende Hagenaars en de show Hagenaars net als de vliegende Cumulets en de show Cumulets waar ik je straks nog wat over ga vertellen.

Zo kregen we de drie kleurslagen zwart, wit en rood. Er werd niet meer op de vliegkwaliteiten gelet maar enkel nog op de showkwaliteiten. Een negatieve tendens die na de tweede wereld oorlog verder voortzette waar de balans oversloeg op show en er steeds minder vliegende Hagenaars waren.

Soms was er een fokker die de vliegende Hagenaar weer terug fokte maar vervolgens werd verguisd door showfokkers die dit geen echte Hagenaars vonden en van armoede er maar weer mee stopte. Maar kijk zelf maar eens naar de Hagenaars voor de oorlog en hoe de zogenaamde echte Hagenaar er tegenwoordig uit moet zien volgens de show eisen. Ieder weldenkende duivenliefhebber snapt dan ook wel dat de heden ten daagse Hagenaar amper de dakgoot kan bereiken. Laat staan op 2000 meter hoogte urenlang hun rondjes kunnen vliegen. We moeten als echte liefhebber van Hagenaars dan ook de zogenaamde show vereisten los laten want die hebben dit prachtige ras naar de kloten geholpen op z’n Amsterdams gezegd.

Wat is een echte Hagenaar

Een echte Hagenaar is een hoogvlieger die tot 2000 meter hoog kon vliegen en dit urenlang kon volhouden. Geen showduif met een brede kop, horizontale stand, compact en een hoog voorhoofd. Het verschil tussen een echte Hagenaar en een show Hagenaar zijn, zijn bijzondere eigenschappen. Deze onderscheidende eigenschappen zijn de showmannen vergeten. De van origine zeer intelligente en hokvaste duif die zeker geen ander hok zou inlopen werd een zielig aftreksel van een prachtig ras met bijzondere eigenschappen nu alleen nog geschikt voor show doeleinden. Zo jammer.

Ik daag je uit

Jammer, maar ook een kans voor de echte liefhebber dus ik daag je uit. Zoals eerder gezegd een echte Hagenaar is een witte duif met parelogen. Net als de Cumulet uit Engeland of de Belgische of Franse hoogvlieger. In Denemarken zijn er nog zogenaamde Harrison Cumulets te vinden die van hore zeggen nog over hun vliegeigenschappen beschikken. Maar we kunnen ook verder van huis zoeken en dan heb ik het over India en Pakistan waar de Asmani of Aasmani nog voorkomt.

Belgische hoogvlieger
Volgens overleveringen zijn de Asmani’s de oorspronkelijke Hagenaars die in jaren 1600 naar Amsterdam kwamen meegenomen door zeevaarders. Door hun prachtig voorkomen en vooral de bijzondere eigenschappen kwam de oorspronkelijke Hagenaar ook in Engeland, België en Frankrijk terecht. Afhankelijk waar de Hagenaars naar toe gingen ontstonden er nieuwe namen en verschillen in exterieur. Zo kennen we nu de Belgische hoogvlieger, Franse hoogvlieger en de Engelse Cumulet. Allemaal flinke witte duiven met een pareloog en ooit de beste hoogvliegers die je je maar kon wensen.

De Hagenaars tegenwoordig kunnen nog amper 1 jong tegelijk grootbrengen vanwege het selecteren op louter show eisen en om vooral dat plastic vaantje op een tentoonstelling te winnen.

Het wordt dan ook tijd om ons gezond verstand te gebruiken en de echte Hagenaar weer terug te fokken. Een flinke witte duif met parelogen die urenlang op stiphoogte kan vliegen. Nauwelijks of niet te verspelen is en altijd terugkomt op zijn eigen hok. Kortom een vitale gezonde duif die makkelijk zijn jongen groot brengt. Niet voor niks hebben de Belgen de voorgangers gebruikt voor de ontwikkeling van hun postduiven. De oorspronkelijke Hagenaar had een bijzonder sterk instinct om altijd naar zijn huis terug te komen. Maar ook bij de ontwikkeling van de vliegtippler heeft de oorspronkelijke Hagenaar zijn invloed gehad.

Trainen van Hagenaars

De echte Hagenaars zoals we die vroeger kenden werden in groepjes van minimaal 5 duiven losgelaten. Niet elke dag maar om de twee/drie dagen. Als kostganger was het een makkelijke en goedkope duif die werd gevoerd met voornamelijk gerst. Hierdoor werden Hagenaars zeker niet te zwaar of te vet en afhankelijk van de omstandigheden, het weer, seizoen en de gewenste vliegduur. Werd het voer wat aangevuld met een klein beetje paddy, erwten, onkruidzaad, tarwe, maïs, hennepzaad, rijst en kanariezaad. Net wat er voorhanden is en nodig om deze duiven zo lang mogelijk in de lucht te houden.

Terugkeer van de Hagenaar

Wanneer je goed naar de verschillende witte duiven met parelogen kijkt. Zie je ongeacht hun ras of herkomst grote gelijkenissen. Door lijnenteelt toe te passen, outcrosses te maken met andere goed vliegende witte duiven met parelogen. Is het mogelijk om de Hagenaar weer in ere te herstellen maar dan moeten er wel fokkers opstaan die hier een project van willen maken en ik voorspel je dat je binnen vijf jaar weer goed vliegende en vruchtbare Hagenaars boven Amsterdam heb vliegen. Ga ervoor en laat hieronder weten hoe je project vordert. Ook wil ik je alvast een tip geven, kijk over de landsgrenzen heen. De wereld is kleiner dan je denkt en het kan je jaren schelen. In India en dan met name Calcutta zijn er nog volop goedvliegende Asmani’s te vinden. Via Facebook groepen zijn er zeker fokkers te vinden die duiven willen verkopen en versturen naar Nederland. Geef de Hagenaar een herkansing na 400 jaar.

9 thoughts on “Hagenaars uit Amsterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *