motivatie

Motivatie

Motivatie van postduiven is voor duivenmelkers gesprekstof waar nooit over wordt uitgepraat.
Sommige zeggen dat er maar twee dingen belangrijk zijn form en kwaliteit andere denken met een scala aan trucs te kunnen winnen. Zoals altijd ligt de waarheid ergens in het midden. Form, kwaliteit en heimwee is belangrijk.

Motivatie om thuis te komen

Waarom komen duiven thuis. Voor hun duivin, hun jongen of eieren. Welnee, duiven komen thuis omdat ze terug naar hun eigen territorium willen. Hun eigen plek waar ze beschikken over de belangrijkste basisbehoeftes. Een dak boven hun hoofd, voedsel en sex. Gehechtheid aan het hok is dan ook belangrijker dan motivatie. Of is dat het zelfde. Je kunt je duiven gehecht aan het hok maken door ze te motiveren of andersom. Ik ga het uitleggen.

Zijn duiven monogaam

Een doffer of duivin is monogaam zolang ze elkaar kunnen zien en dan nog gebeurt het dikwijls dat de doffer intiem is met een andere duivin. Doffers kunnen er meerdere liefdes en zelfs nesten op nahouden ondanks dat ze een zogenaamde vaste duivin hebben. Ik ken een doffer die elk jaar weer drie tot vijf duivinnen heeft. Waar deze doffer werkelijk een nest mee maakt en zelfs jongen mee opvoed. Andere doffers hebben het nakijken want deze doffer heeft zoveel sex-appeal en power dat hij ondanks zijn hoge leeftijd nog steeds de baas is in het kweekhok.

Denk je dan ook werkelijk dat deze doffer terug naar huis vliegt voor zijn duivinnen. Welnee, want hij heeft vrouwen bij de vleet. Hij komt terug omdat het zijn hok is. Hij de baas is en daardoor zich geweldig voelt en dat is onze taak als duivenmelker. Wij moeten ervoor zorgen dat onze duiven in topconditie zijn en zich thuis voelen op het hok. En hoe krijg je dat beter voor elkaar dan elke duif het gevoel te geven dat hij of zij de baas is.

Motiveren heeft maar 1 doel

Dat motiveren heeft maar 1 doel en dat is de duiven zo gehecht mogelijk maken aan hun hok. In de hoop dat je duiven zo snel mogelijk naar huis toe willen komen. Je moet je duiven het dus naar hun zin maken en de duif die het naar zijn/haar zin heeft en form heeft, en kwaliteit.. Zal als een raket terug willen komen tijdens een wedstrijd.

Waarom gaat het fout

Stel is voor dat je twee doffers hebt die naast elkaar een kweekbak hebben. Deze twee doffers hebben een hekel aan elkaar en beschermen hun eigen kweekbak. Je hebt dan grote kans dat de sterkste van de twee altijd als eerste naar huis toe komt.

Door een roofvogel verlies je de doffer die altijd het onderspit moet delven. Je hebt dan kans dat de doffer die altijd wint opeens geen prijs meer vliegt. Zelfs niet als je in de lege kweekbak een andere doffer plaatst. Dit is een duidelijk voorbeeld maar er zijn veel meer factoren van invloed op prijswinnaars dan wij denken.

Een doffer of duivin kan ook een voorkeur hebben voor een bepaalde duivin, of zelfs voor een bepaalde kleur.Voor het vliegseizoen koppel je je duiven met nieuwe partners en prijsvliegen zit er niet in. Geef je je duiven elkaars voorkeur partner weer terug, vliegen ze gelijk weer prijs. Ondanks dat duiven niet monogaam zijn hebben ze wel hun eigen voorkeuren.

Ken je duiven

Een goede duivenmelker die veel met zijn duiven bezig is, begrijpt zijn duiven en weet ze een fantastisch gevoel te geven zodat ze snel naar huis toe willen komen. Daarnaast houd een goede duivenmelker ook nog eens rekening met ieders voorkeur en weet als geen ander zijn team met duiven als een echte coach te motiveren.

1 thought on “Motivatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *