Duivenhok schoonmaken is een terugkerend karwei. De ene vind het vervelend de ander doet het graag. Sommige reinigen hun hok twee keer per dag, andere maken het duivenhok maar één keer per jaar schoon. Wat vind jij prettig dat is wellicht het belangrijkste er zijn verschillende wegen naar Rome.
Duivenhok schoonmaken
Hoe je je duivenhok gaat schoonmaken is jou zaak. Zorg ervoor dat je hok niet gaat stinken en dat het niet vol komt te zitten met vliegen en ander ongedierte. Belangrijkste is dat er een ventilatie is waardoor stank en ongedierte niet in je duivenhok wilt blijven.
Elke dag schoonmaken
Heb je een klein hok zou ik je adviseren om gewoon iedere dag je duivenhok even schoon te krabben. Stel dat je een hok van drie meter hebt is het echt zo gebeurt. Je hok blijft schoon en fris. En laten we eerlijk zijn. Vind jij het prettig om in een smerig duivenhok te staan. Wellicht is dat nog wel de beste maatstaaf. Zodra je zelf niet graag in je duivenhok bent van weg de stof en vuiligheid. In dat geval is het tijd dat je je hok gaat schoonmaken.
Één keer per week schoonmaken
Heb je weinig tijd omdat je altijd maar aan het werk bent. Snap ik best dat je niet elke dag je duivenhok kan schoonmaken. Je moet het jezelf dan wat makkelijker maken. Dat kan wanneer je roosters op de bodem van je duivenhok neerlegt. Stront en vuiligheid zakt dan door het rooster. Je duiven kunnen er niet bij zodat je niet bang hoeft te zijn dat je posten binnen de kortste keren een worminfectie oplopen of andere enge ziekte. Belangrijk is wel dat je een goede ventilatie hebt in het hok. Zodat de stront snel droogt en daardoor reukloos wordt.
Één keer per jaar schoonmaken
Echt waar er zijn duivenmelkers die liever met hun duiven spelen dan het hok schoonmaken. En ook die duivenmelkers vliegen uitstekend met hun dieren. Dus of je nu dagelijks je hok schoonmaakt of bijna nooit. Het schijnt weinig uit te maken voor de resultaten.
Droge mestmethode
Eens per jaar schoonmaken noemen ze ook wel eens de droge mestmethode. Het woord zegt het al het duivenhok moet kurkdroog zijn. Door een laag erwtenstro of beukensnippers over de vloer te gooien wordt dit effect bereikt. Roosters kan natuurlijk ook. Maar wat wellicht nog beter helpt is een mechanisch ventilatiesysteem aan te brengen. Ook makkelijk om zelf te doen.
hoi ik heb sierduiven figurita*s,maak mijn hok twee keer in de week schoon.
Maar ze gaan met bosjes allemaal dood,geen idee hoe het komt.
Zou heel goed het circo-adeno virus kunnen zijn. 80% doden is geen uitzondering. Maar ga iedergeval gelijk naar de duivenarts en ga niet aanmodderen.
Ik was net bij een duivenmelker om een verdwaalde postduif af te leveren, en zag dat de duiven in toch wel behoorlijk smerige hokjes zitten, bodem bedekt met uitwerpselen, en soms ook nog maiskorrels ertussen. Ik maakte daar een opmerking over, en toen kreeg ik als antwoord dat duiven in hun eigen uitwerpselen moeten zitten om hun immuunsysteem te versterken. Dit antwoord bevreemde mij zeer – ik werk bij de dierenambulance en wij maken iedere dag het hok, plus voeder/drinkbakjes schoon; dus dan doen we het niet goed? Maar ik ben een leek op dit gebied, maar vraag me toch wel af of dit verhaal klopt.
Het verhaal klopt inderdaad. Denkelijk hanteert de man de droge mestmethode. Deze methode is al heel oud en werd voornamelijk in duiventillen toegepast.
Eens per jaar wordt het dan schoongemaakt en weer een verse dikke laag stro neergelegd. Belangrijk is dat er een hele goede natuurlijke ventilatie is en het hok moet kurkdroog zijn.
Of het systeem goed wordt toegepast kun je aan de duiven zien. Zijn ze gezond dan werkt het prima en gezondheid is bij postduiven het belangrijkste anders kunnen ze geen wedstrijden winnen. Dus deze duivenmelker zal er alles aan doen om ze duiven in topconditie te houden en de droge mestmethode is een keuze. Die voor de ene wel werkt en voor een ander niet afhankelijk van de accommodatie.
Mijn buurman houdt duiven en ventileert door raam en deur open te zetten in de schuur (klein stenen schuurtje dat standaard bij de 50’s rijtjeswoning staat.)
Het ziet er met roosters op de vloer over een plastic vloerzeil en redelijk schone hokken netjes uit. Desalniettemin is de weeige geur die wordt meegevoerd door (meestal) zuidwesterwind onze tuin in, niet te harden. En ter controle hebben we anderen gevraagd naar hun geur beleving; ook zij ervaren de lucht als erg aanwezig en vies.
Ook in ons huis ruikt het nu vaak naar de typerende weeige duiven ontlasting lucht. Het lijkt alsof er zweempjes binnenwaaien en blijven hangen. Heel onprettig. Buiten eten is niet meer te doen en ook buiten zitten is niet langer prettig. Dat de duiven op de daken en balkons van buren gaan zitten en poepen is nog niet eens onderwerp van gesprek).
Wat kan de buurman hieraan veranderen? Hij houdt het raam dicht voor ons (maar het is nauwelijks verbeterd want de deur staat nog open en blijkbaar waait de geur nog steeds onze kant op). Hij zegt dat hij het hok ‘voor ons speciaal’ 4x per maand laat schoonmaken. (Ik vermoed dat dat niet helemaal waar is. Zelf maakt hij niet schoon. 1x gemerkt dat er werd schoongemaakt. Ookal omdat de geur toen bizar hevig werd).
We snappen de hobby en passie maar voor ons als buren is het verschrikkelijk. Daarom graag tips van ervaren duivenmelkers die misschien ook in een rijtjeshuis wonen en daar met buren te maken hebben.
De geur van duiven is een subjectieve beleving. Ik denk als u het aan een duivenmelker vraagt dat hij dit niet herkent. Geur beleving is voor ieder ook weer anders en sommige mensen hebben een sterker geur orgaan dan andere mensen.
Alles dicht houden verergert de geur alleen maar. Het beste is om het hok lekker open te zetten en dagelijks even de uitwerpselen op te ruimen. Zo een kleine ruimte is met 10 minuten helemaal schoongemaakt. En elke duivenmelker heeft dat er graag voor over. Het is een kleine moeite en de geur is opgelost.
Normaliter heeft de omgeving ook geen last van een duivenmelker. De meeste duivenmelkers maken elke dag hun hok schoon vaak twee keer per dag. Duiven worden los gelaten, vliegen hun rondjes en worden weer binnengeroepen om vaak in een ren te verblijven gedurende de dag. De tijd dat de duiven wat langer buiten zijn, kan tijdens het uitwennen van de jongen zijn. maar duurt in de regel een paar weken per jaar. Dus de vervuiling buiten het hok is absoluut minimaal te noemen.
Overlast van een duivenmelker en zijn duiven komt nagenoeg niet voor. Dus vraag gewoon of hij zijn hok lekker wilt luchten, elke dag even de uitwerpselen weghalen en het belangrijkste de uitwerpselen in een luchtdichte zak verpakken. De geur die u beschrijft doet mij het meest denken aan de uitwerpselen die in een kliko bak worden gegooid. Wordt de kliko maar eens per twee weken geleegd dat kan ik mij voorstellen dat u een weeige geur ruikt maar anders niet.
Dank voor uw reactie.
Ik denk dat geur inderdaad de een meer zal storen dan de ander. Feit is wel, dat als een geur wordt waargenomen, dan IS de geur er ook gewoon. Een neus verzint geen geuren. Hoogstens verschilt de beleving van – en de mate waarin de geur wordt waargenomen.
Ik hoop dat we het erover eens zijn dat ontlasting (en veel dieren bij elkaar in een stal of hok), door de meeste mensen als niet prettig wordt ervaren.
Ik ben wel eens bij mensen thuis geweest waar de lijfgeur van hun 3 honden en 2 katten om te snijden was. Die mensen leken er niks van te merken ???? Dat zegt niet dat de geur er niet is, maar dat sommige mensen hem niet als vies ervaren. Precies zoals sommigen een penetrante lijf of zweetlucht hebben voor anderen, of zoals mijn buurman de duivenpoeplucht rond zijn hok niet storend vindt.
Maar goed, ik zal het gesprek opnieuw aangaan en uw schoonmaaktips doorgeven in de hoop dat de buurman zijn schoonmaakroutine wil aanpassen cq opschalen om mij tegemoet te komen.
Men papa heeft een duivenkot en door ongeneeslijk ziek te worden niet meer in staat geweest om alles netjes te houden.
Nu is heel dat duivenkot helemaal verwaarloost en al jaren niet meer opgeruimd en proper gemaakt.
Het is zo erg dat er ratten op zijn gekomen en veel duiven hebben doorgebeten.
Nu zitten er geen duiven meer maar wel vol met ratten.
We gaan een firma laten komen om het ratten probleem op te lossen , maar we moeten erna ook het hygiënische probleem oplossen want anders komen er terug ratten op af.
Het is al paar jaar niet meer proper gemaakt en ligt vol met duivenstront, duiveneten en nu waarschijnlijk ook van die vieze ratten.
Ik zou niet weten hoe we dit probleem moeten oplossen , zeker als ik lees dat het zo ongezond is en je er ziek van kunt worden.
Hoe pakken we dit best aan, weet niet of er special firma’s voor bestaan om eventueel dit te doen of af te breken.
Ik zou niet weten hoe we dat zelf zouden moeten doen.
Hoop dat iemand ons verder advies kan geven.
Er zijn heel wat bedrijven die gespecialiseerd zijn in het reinigen van duivenpoep. Probeer dit bedrijf maar eens. https://nufris.nl/diensten/duivenpoep-verwijderen/
Alvast Hartelijk dank voor de informatie.
We zijn wel van België maar hopelijk bestaat er hier ook zo’n bedrijf