Duivenhok schoonmaken

Duivenhok schoonmaken is een terugkerend karwei. De ene vind het vervelend de ander doet het graag. Sommige reinigen hun hok twee keer per dag, andere maken het duivenhok maar één keer per jaar schoon. Wat vind jij prettig dat is wellicht het belangrijkste er zijn verschillende wegen naar Rome.

Duivenhok schoonmaken

Hoe je je duivenhok gaat schoonmaken is jou zaak. Zorg ervoor dat je hok niet gaat stinken en dat het niet vol komt te zitten met vliegen en ander ongedierte. Belangrijkste is dat er een ventilatie is waardoor stank en ongedierte niet in je duivenhok wilt blijven.

Elke dag schoonmaken

Heb je een klein hok zou ik je adviseren om gewoon iedere dag je duivenhok even schoon te krabben. Stel dat je een hok van drie meter hebt is het echt zo gebeurt. Je hok blijft schoon en fris. En laten we eerlijk zijn. Vind jij het prettig om in een smerig duivenhok te staan. Wellicht is dat nog wel de beste maatstaaf. Zodra je zelf niet graag in je duivenhok bent van weg de stof en vuiligheid. In dat geval is het tijd dat je je hok gaat schoonmaken.

Één keer per week schoonmaken

Heb je weinig tijd omdat je altijd maar aan het werk bent. Snap ik best dat je niet elke dag je duivenhok kan schoonmaken. Je moet het jezelf dan wat makkelijker maken. Dat kan wanneer je roosters op de bodem van je duivenhok neerlegt. Stront en vuiligheid zakt dan door het rooster. Je duiven kunnen er niet bij zodat je niet bang hoeft te zijn dat je posten binnen de kortste keren een worminfectie oplopen of andere enge ziekte. Belangrijk is wel dat je een goede ventilatie hebt in het hok. Zodat de stront snel droogt en daardoor reukloos wordt.

Één keer per jaar schoonmaken

Echt waar er zijn duivenmelkers die liever met hun duiven spelen dan het hok schoonmaken. En ook die duivenmelkers vliegen uitstekend met hun dieren. Dus of je nu dagelijks je hok schoonmaakt of bijna nooit. Het schijnt weinig uit te maken voor de resultaten.

Droge mestmethode

Eens per jaar schoonmaken noemen ze ook wel eens de droge mestmethode. Het woord zegt het al het duivenhok moet kurkdroog zijn. Door een laag erwtenstro of beukensnippers over de vloer te gooien wordt dit effect bereikt. Roosters kan natuurlijk ook. Maar wat wellicht nog beter helpt is een mechanisch ventilatiesysteem aan te brengen. Ook makkelijk om zelf te doen.

2 thoughts on “Duivenhok schoonmaken

    1. Zou heel goed het circo-adeno virus kunnen zijn. 80% doden is geen uitzondering. Maar ga iedergeval gelijk naar de duivenarts en ga niet aanmodderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *