Kropverzuring

Kropverzuring

Kropverzuring bij kroppers ontstaat in nagenoeg alle gevallen bij kroppers met een te grote krop. Wanneer de duiven dan teveel eten of drinken ontstaan er een ophoping in de krop.
Behalve een te grote krop als oorzaak aanwijzen. Wil kropverzuring ook gebeuren door verlies van elasticiteit of te zwakke spieren.  Elasticiteit verlies ontstaat door bijvoorbeeld het azen van jongen om die reden dat veel kropper liefhebbers gebruik maken van voedster dieren. Ook om te voorkomen dat de kroppers zich dan niet meer kunnen vertonen op tentoonstellingen.

Kropverzuring herkennen

Je kunt kropverzuring herkennen door het laten hangen van de krop. Meestal zal de kropper zich afzonderen en stil blijven zitten met zijn kop kussende schouders. Wanneer je de kropper dan oppakt en zijn bek opent ruik je een zure walm. Je kunt er dan bijna zeker van zijn dat het om kropverzuring gaat.

Voorkoming van kropverzuring

kropverzuringWil je kropverzuring echt voorkomen is het belangrijkste niet meer met kroppers te fokken die ooit een kropverzuring gehad hebben. Deze duiven moeten dus uitgesloten worden van ons fokprogramma  en zeker niet verder verkocht worden als kweekdier. Verder kweken met kroppers met dergelijke problemen is feitelijk dierenmishandeling omdat komende generaties dit probleem ook zullen krijgen.
Om kropverzuring zoveel mogelijk tegen te gaan kun je het volgende doen.

  • kropverzuring ontstaat door teveel eten in 1 keer. Wanneer je duiven altijd volle bak voert. Eten je kroppers regelmatiger en kleinere hoeveelheden.
  • altijd voldoende water neerzetten. Zelfde verhaal als met voeren. Wanneer er altijd een volle drinkpot water aanwezig is zal een kropper zich zelden teveel drinken.
  • andere methode is zowel voer en water per duif in aangepaste hoeveelheden geven. Risico is alleen bij vrij vliegende duiven dat ze de dakgoot gaan leegdrinken
  • azende duiven eten en drinken meer als ze voor zichzelf nodig hebben.  Tijdens het groot brengen van de jongen regelmatig kleine hoeveel heden voeren en drinken geven.
  • kropper rassen met een eigenlijk te grote krop voer je het beste speciaal kropper voer omdat kropper voer bestaat uit kleinere granen wat makkelijker verteert

Kropverzuring oplossen

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch een kropper met kropverzuring gekregen. Is het belangrijk om zo snel mogelijk te reageren en het probleem op te lossen. Wacht je het rustig af is de kans heel groot dat je kropper met kropverzuring sterft. Je hebt verschillende manieren om kropverzuring op te lossen.

  • spuit de krop voorzichtig vol met lauwwarm water en hou de duif dan ondersteboven. Door voorzichtig in de krop te knijpen spoel je al het voer en water uit de krop. Vaak moet je dit enkele keren herhalen om de krop helemaal leeg te krijgen. Wel oppassen dat het vocht niet de longen inloopt
  • raadpleeg een dierenarts die de kropper kan opereren door een sneetje in de krop te maken om al het voer en water uit de krop te laten lopen. Hierna wordt de krop weer gehecht.
  • een veelgebruikte methode is de kropper rechtop in een colafles te zetten. Laat wel eerst een klein beetje water in de krop lopen zodat het voer makkelijker kan verteren. Laat de kropper minimaal 12 uur tot 24 uur rechtop staan. In veel gevallen is het probleem dan opgelost.
  • in Spanje wordt er gebruik gemaakt van een stukje stof van 7 bij 7 cm waaraan twee bandjes zitten die om de schouders van de duif passen. Het zorgt ervoor dat de krop strak word gehouden. Het is een humane oplossing die het probleem met circa een week oplost. Ook duiven die regelmatig last van kropverzuring hebben kunnen dit blijvend dragen.
  • zelfde effect als bij de Spaanse methode kun je gebruik maken van een panty. Door een stuk af te knippen en over de krop van de duif schuiven bereik je een zelfde effect. Wel moet je het regelmatig controleren of de panty nog op de juiste plek zit.

Heb jij nog goeie tips? Laat het ons weten door een reactie te plaatsen

 

2 thoughts on “Kropverzuring

  1. lijkt mij dat hier een schone taak is weggelegd voor de fokker zelf en de Speciaalclubs , helaas worden ze nog steeds beloont op de TT (dierwelzijn) anders was dit probleem snel / allang uit de wereld geholpen . Kleiner , alles beter in proportie en beter beheersbaar , is ook foktechnisch een veel grotere uitdaging lijkt mij ? met een grotere voldoening als het wel lukt !

  2. 9 weken oud en dan nog aan de pap dan doe je toch iets niet goed.anders ga ff naar de dierenarts als het echt kropverzuring is dan kunnen hun het leeghalen en schoonspoelen.yakult werkt niet als je al last hebt van kropverzuring.dit geef je tussen de papvoering door af en toe zodat de darmflora lekker op gang blijft. Groeten Dennis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *