TIP - bij moestuinweetjes.nl kun je lege olieflessen bestellen

Zelf dure olie maken maar dan goedkoop en beter

Heb je weleens het etiket van producten zoals knoflookolie bekeken? Vaak bevatten ze ingrediënten zoals sojaolie en koolzaadolie, samen met 2% knoflook. Waarom zou je 17 euro betalen voor een flesje van 500 ml sojaolie, terwijl sojaolie meestal slechts 1 euro per liter kost? Deze vraag heeft een eenvoudig antwoord: je kunt het zelf maken! In dit artikel zal ik je laten zien hoe je je eigen knoflookolie kunt bereiden, en je zult verbaasd zijn hoe makkelijk het is.

Waarom zelf maken? Nou, om te beginnen bespaar je geld, en het geeft je de volledige controle over de kwaliteit van de ingrediënten. Bovendien is het een bevredigend gevoel om je eigen culinaire creaties te maken voor je duiven. Het is belangrijk op te merken dat sommige mensen mijn recepten gebruiken om hun eigen producten te maken en zelfs geld te verdienen door het duur te verkopen, dus waarom zou je het niet zelf maken?

Laten we beginnen met het basisrecept voor zelfgemaakte knoflookolie, maar wees gerust, je kunt ook experimenteren met andere smaakmakers zoals oregano, tijm of zelfs bietensap.

Wat heb je nodig:
1 liter koudgeperste plantaardige olie bijvoorbeeld soya olie
2 bollen knoflook (of andere smaakmakers naar keuze)

Bereidingswijze:
Snijd de knoflook fijn of bereid de andere smaakmakers voor. Je kunt experimenteren met verschillende smaken om je eigen unieke olie te creëren.
Voeg de fijngesneden knoflook (of andere smaakmakers) toe aan de 1 liter koudgeperste plantaardige olie.
Verwarm de olie en de knoflook in een pan op laag vuur. Het is belangrijk om de olie niet te laten koken, maar enkel te verwarmen tot de knoflook zacht is geworden. Dit proces helpt de smaken van de knoflook in de olie te laten trekken. Maar ook om je eigen kruidenolie lang houdbaar te maken.
Laat de olie afkoelen tot kamertemperatuur voordat je deze gaat zeven. Gebruik een fijne zeef of kaasdoek om de olie te filteren en de stukjes knoflook (of andere smaakmakers) eruit te halen. Je mag het ook gewoon laten zitten als je slechts kleine hoeveelheden maakt wat snel op is, laat ik aan jezelf over.
Giet de gezuiverde olie in een donker flesje. Het gebruik van een donkere fles helpt de olie te beschermen tegen licht, wat de kwaliteit kan verminderen.
Bewaar de knoflookolie op een koele, donkere plaats. Het is ideaal om het in de koelkast te bewaren om de houdbaarheid te verlengen.

Nu heb je je eigen heerlijke knoflookolie, volledig naar jouw smaak. Mocht je het voor jezelf willen gebruiken. Neem dan olijfolie i.p.v soya olie en je kunt het ook zelf gebruiken i.p.v. aan je duiven te geven. Je kunt deze olie gebruiken bij het koken, als dressing voor salades, of als smaakmaker voor allerlei gerechten.

Het is ook belangrijk op te merken dat je kunt experimenteren met andere oliën in plaats van sojaolie. Bijvoorbeeld, als je lijnzaadolie gebruikt, voeg je gelijk omega 3, 6 en 9 toe aan je eigen olie, wat extra gezondheidsvoordelen kan bieden. Het zelf maken van dergelijke producten is niet alleen kostenefficiënt, maar stelt je ook in staat om de ingrediënten naar jouw smaak aan te passen. Dus waarom zou je nog de hoge prijzen betalen voor kant-en-klare producten als je ze gemakkelijk zelf kunt maken? Probeer het eens en ontdek de voordelen van DIY-knoflookolie. Laat even weten of je het gemaakt hebt, zou ik leuk vinden.

6 thoughts on “Zelf dure olie maken maar dan goedkoop en beter

  1. Hey Ome, ik ben van plan om om de knoflookolie ook te maken, ik heb deze olie in huis staan , die gebruik ik ook voor het eten te bevochten van de duiven , het is namelijk de Becel olie Omega 3, zit zonnebloemolie, koolzaadolie, lijnzaadolie in. Kan ik deze olie ook gebruiken voor de knoflookolie te maken ? Als ik de knoflookolie heb gemaakt , en bewaar ze in de koelkast, hoelang blijft ze dan goed ? En laatste vraag , hoeveel knoflookolie geef ik op 1kg voeder? Mvg, Wim

    1. De meeste gebruikte olie is soyaolie, koolzaadolie of lijnzaadolie.
      Je kunt hier ook een combinatie van doen.
      Zonnebloemolie of becelolie zou ik niet gebruiken omdat het dan te gauw gaat rinsen.

      Je moet niet te grote hoeveelheden maken ondanks dat het niet snel zal bederven. Je kunt het makkelijk een jaar
      goedhouden in de koelkast. Ik gebruik circa 10/15 ml per kilo voer en dan eventueel wat biergist toevoegen.

      Je kunt eventueel heel voordelig lijnzaadolie kopen wat ze aan paarden geven. Daar kun je uitstekend je eigen knoflookolie mee maken.
      Voordeel van lijnzaadolie is dat alle omega’s erin zitten en ze een hele zachte pluim krijgen. Wil je een wat goedkopere olie
      dan gebruik je soyaolie of een combinatie.

      Laat nog maar even horen hoe je bevallen is.

  2. Goede avond Ome, ik heb lijnzaad olie gevonden voor paarden, nu ben ik van plan om eerst daags de de knoflookolie te gaan maken, 0.5 of 1L , ga niet te veel ineens maken. je schrijft ook dat je kan experimenteren met andere smaakmakers , ik heb zo zitten denken aan bv , uien, Thijm, Koreander, Peterselie, Bieslook er bij in te doen? Wat vind je van mijn gedacht? Als je denkt dat het kan ? hoeveel van die verse kruiden die ik op noemde, moet ik dan ongeveer gebruiken op 1L lijnzaad olie ? Of mag het gewoon op het gevoel zijn ? En als ik die kruiden zou gebruiken? mag ik ze dan ook bij de fijn gesneden knoflook doen en zij bij verwarmen tot de knoflook zacht is geworden? Of best de verse kruiden in de blender fijn mixen? en dan bij de af gekoelde olie doen ?
    Mvg, Wim

    1. Dat klinkt als een lekker recept mocht je gebraden duif willen maken ;-). Maar is het om als supplement aan je duiven te geven. Varieer dan met bijvoorbeeld een knoflook olie en eens een oregano olie. Omdat je lijnzaadolie wilt gebruiken maak je het al zeer rijk door de omega’s die in lijnzaadolie zit.

      En hoe moet ik dat zeggen. Teveel werkt niet. Stel je duiven zijn veel te zwaar en je past dan een supplement toe. Heb je er maar weinig of geen resultaat mee. Heb je een schrale duif en je geeft een heel klein beetje vet of wat biergist dan merk je gelijk een wereld van verschil. Als je geen verschil ziet dan is of het product niet goed of je duiven zijn te zwaar. En in 99% van de gevallen zijn je duiven te zwaar en door meer supplementen toe te voegen maak je het alleen maar erger. In die zin, vliegen doen ze niet graag meer. Of ze komen alleen maar vermoeider en trager thuis van een wedstrijd. Een duif volstoppen met van alles en nog wat werkt averechts. Het verschil tussen een winnaar en een verliezer. Is dat de winnaar precies dat gekregen heeft wat hij/zij nodig had om snel thuis te komen en de verliezer heeft veel te veel gekregen.

      Het is dus goed om wat extra te geven als ze het nodig hebben maar geef niet teveel. Je duif moet eruit zien als een V en je zult zien dat je dan ook veel minder nodig hebt van allerlei supplementen om effect te zien. En zo werkt het ook als je teveel kruiden tegelijk wilt geven. Het zal zijn doel voorbij schieten.

      Ik zal je nog een tip geven. Stel dat je duif 200 gram voer per week eet. En dat je een voer gebruikt met 12 gram vet. Dat betekent dat die duif 24 gram vet eet per week. Een duif kan 1 uur vliegen op 3 gram vet. Dat is 8 uur. Vliegt je duif 8 uur per week dan is dat precies goed. Maar vliegt je duif hooguit 5 uur dan is dat 9 gram vet te veel. Wat er dan gebeurt is dat je duif langzamer gaat vlieger omdat hij/zij te zwaar is. Stel je voor dat dit week in, week uit gebeurt dan gaat het duifje steeds langzamer vliegen. Het is dus belangrijk om precies genoeg te geven.
      Stel je voor dat je duif 4 uur vliegt per week dan kun je 100 gram voer met 12 gram vet geven en aanvullen met bijvoorbeeld 100 gram gerst. Zo heeft die duif toch een volle bak maar precies genoeg om die week 4 uur te vliegen. Bedenk ook dat die duif nog een reservetank heeft met koolhydraten waarmee hij/zij nog circa 45 minuten kan vliegen. Hiermee wil ik je laten zien dat teveel supplementen geven vaak meer kwaad dan goed doen en vooral als dat langere tijd gebeurt.

      Wat een verhaal, heb je niet om gevraagd maar misschien wel leuk om te weten.

  3. Bedankt Ome , voor mijn foute idee, in het fijne uit te leggen, hoe het wel zou moeten zijn. ik heb hier wel iets van op gestoken , en ga er int vervolg wel rekening mee houden , en niet denken ik ga nog maar eens een supplement bij geven. want als ik dit lees , heeft een duif niet zoveel supplementen nodig .Mvg, Wim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *