Duivenvoer

Duivenvoer

Duivenvoer, zoveel keus maar welk duivenvoer moet je nu kiezen voor je kroppers. Goedkoop duivenvoer of toch maar het duurste duivenvoer, het blijft moeilijk.

Duivenvoer voor kroppers

Het grootste voordeel van duiven is dat ze zelf precies weten wat voor voer ze nodig hebben. Kroppers krijgen vaak een volle bak en mogen naar behoeven eten. Je zult vast wel gemerkt hebben dat sommige duiven bepaalde dingen niet eten. Eigenlijk is dat geen reden tot ongerustheid omdat een duif zelf het beste weet wat hij nodig heeft.

Belangrijk om te onthouden

Neem altijd een zo gevarieerd mogelijk duivenvoer waar volop koolhydraten, eiwitten en voldoende vetten in zitten passend bij het prestatie niveau van de duif.
Hoe verser het duivenvoer is des te meer natuurlijke vitamine zitten in het het voer. Is het duivenvoer vier tot zes maanden oud zullen er nog weinig vitamines in het duivenvoer aanwezig zijn. Om die reden is het altijd beter om een wat duurder voer te kiezen waardoor je geen en of minder extra vitamines hoeft te geven dan een goedkoop duivenvoer. Bij goedkoop duivenvoer is het nodig om met allerlei vitaminen preparaten bij te voeren. Waardoor je uiteindelijk weer veel duurder uit bent.
Om bovenstaande reden is het ook niet verstandig om grote hoeveelheden duivenvoer in voorraad te houden, vers voer is altijd beter of je nu goedkoop of duur duivenvoer koopt. En eerlijk gezegd is het meeste duivenvoer al een half jaar oud voordat het in de winkel te koop is. Dus vitamines zijn al slechts heel beperkt aanwezig in duivenvoer
Even een paar wetenschappelijke feiten
Uit een aantal onderzoeken zijn enkele interessante feiten gebleken. Die de keuze voor het juiste duivenvoer een stuk makkelijker maken.

  • stel je voert een duif 200 gram voer per week met een vetgehalte van 5% dan kan je duif daar 1 keer in de week ruim vier uur achter elkaar op vliegen of twee uur om de dag. Of circa 50 minuten per dag
  • na circa een uur vliegen worden de vet reserves aangebroken en verbruiken duiven tussen de 3 en 3,5 gram vet per uur.
  • vervolgens is het de beurt aan de bloedvetten. Dit zijn vetten die in het bloed zitten op weg naar het vet reservoir. Hoofdzakelijk afkomstig uit koolhydraatrijke en vetrijke granen. De komende circa 50 minuten dat duiven vliegen zullen ze deze bloedvetten verbruiken
  • de eerste tien minuten verbruiken duiven tijdens het vliegen bijna hun gehele koolhydraten voorraad
  • een sportduif heeft een minimale energie behoefte van 3200 K.cal

Heb je vliegkroppers of dakschijters

Met andere woorden heb je kroppers die veel of weinig vliegen. Je kunt dan met bovenstaand lijstje een goede inschatting maken wat je kroppers nodig hebben voor voer. Zowel te veel als te weinig brandstof is niet goed. Pas het duivenvoer dan ook aan, aan het aantal uren dat je met je kroppers vliegt.
In de praktijk komt het neer op een laag vetgehalte maar koolhydraat en eiwitrijk duivenvoer voor bijvoorbeeld Rafeno’s.
Voor Pica’s kun je beter een duivenvoer met een wat hoger vetgehalte nemen afhankelijk hoelang je met je kroppers wilt vliegen. Zo kun je voor Pica’s die makkelijk 1 tot 2 uur of langer  blijven vliegen en hierbij zeer intensief moeten presteren  het beste een vetrijke mengeling voor postduiven nemen. Zoals de Versele-Laga I.C + Champion black label sport
Goed vliegende diefkroppers die 30 tot 60 minuten kunnen vliegen zijn weer gebaat bij een goede Vitesse mengeling zoals de Versele-Laga I.C.+ Base basismengeling
Voor kroppers die een stuk minder lang vliegen is een duivenvoer voor show duiven weer beter of nog beter neem een standaard mengeling voor kroppers van versela met een laag vetgehalte.

Mooi verhaal, maar welk voer adviseer je

Oeps, dat is voor ieder weer een persoonlijke keuze. Afhankelijk van je duiven en hun energiebehoefte. Maar okee, ik ga een advies geven.

Voor goed vliegende kroppers

Omdat diefkroppers elke dag moeten presteren. Hebben wij niets aan voer en opbouw schema’s. We willen een duif die elke dag weer zijn stinkende best doet. Om die reden zou ik kiezen voor een duivenvoer die je het hele jaar door kan geven. Wordt ook wel vier seizoenen of basis mengeling genoemd. Een goede keuze voor duiven die circa een uur of langer willen vliegen is:

duivenvoerduivenvoerduivenvoer

Goed voer voor minder vliegende rassen

Heb je kroppers die hooguit tien minuten vliegen. Kun je het beste een mengsel nemen waar veel koolhydraten inzitten. Een goed voer voor kroppers is bijvoorbeeld dit basis mengsel speciaal ontwikkeld voor kroppers. Vooral voor kroppers met een wat grotere krop zoals Gaditano, Granadino of bijvoorbeeld Machenero’s. Het mengsel is samengesteld uit voornamelijk kleine zaden wat problemen met kropverzuring helpt voorkomen.
kropper voer
 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *