Eten en drinken

Eten en drinken

Eten en drinken hoort tot de basisbehoeftes die onze duiven minimaal nodig hebben om ongekende prestatie’s te laten zien. Toch wordt er heel verschillend naar gekeken door de kampioenen onder ons. Nieuwe trend of ouwe trend is toch wel dat er gezegd wordt dat we met 1 zak voer het hele jaar door kunnen voeren. Maar is dat wel zo. Laten we het all in one voer van Koopmans eens belichten. Is het Koopmans zelf niet die zegt dat er afhankelijk van de omstandigheden nog wel is wat veranderd wordt aan zijn all in one eten voor zijn duiven. Beetje meer gerst of wat extra pinda’s. Een mengseltje van wat verse schapenvet. En alles wat er niet verteld wordt.

Eten en drinken

Kijk voor de aardigheid eens naar onze menselijke atleten. Zij snappen als geen ander hoe belangrijk het is om te weten wat je eet en drinkt. Eten en drinken blijkt dan toch niet zo eenvoudig te wezen. Wat we wel weten is dat te vet en teveel eten niet automatisch leidt tot een sneller resultaat. Is het dan niet verbazend dat er zoveel verschillende zware en vetrijke voedermengsels op de markt zijn. Zijn onze duiven niet te vet en te dik. Soms voel ik duiven die zo zwaar zijn dat ik mij verbaas als die de dakgoot weten te halen. Laat staan enkele honderden kilometers kunnen vliegen met al dat gewicht bij zich.

Geven we niet te veel voer

Je ziet steeds meer de tendens dat duivenmelkers lichter gaan voeren. Zuivering of met een mooi woord dieetvoer. Om de doffers op Woensdag of de duivinnen op Donderdag wat zwaarder voer te geven voor de wedstrijden die op zaterdag gevlogen worden. Een zak zoontjes mag dan ook niet ontbreken in een goed duivenhok.

Voerschema’s moet je weggooien, gebruik je gevoel

Verwacht hier geen voerschema’s omdat elke duif, elk hok, elke omstandigheid weer anders is. Wel kan ik je verraden dat je niet te zwaar of te veel moet voeren. Duiven mogen best vol zijn maar niet te zwaar of te vet. Het beste leer je dat door eens bij een goede duivenmelker het verschil te voelen. Maar vergeet ook niet je eigen duiven regelmatig te hand te nemen. Duiven reageren heel snel op verschillende soorten voer. Je kunt dan ook heel snel verschil merken wanneer je verschillend voert. Dit is ook de enige manier om er achter te komen wat voor jou het beste werkt.

Water drinken

Een duif kan geen twee dagen zonder water maar wel zeven dagen zonder eten. Drinken is voor postduiven dan ook heel belangrijk en moet altijd aanwezig zijn op het hok. Maar toch drinken duiven liever uit de goot of uit een plas water ergens in de tuin. Net als badderen, liever in de regen of de dakgoot dan in een vers koud bad met badzout. Is dat vuile water erg voor onze vliegende racepaarden. Ik durf zelfs te zeggen dat er meer duiven diarree krijgen van schoon water dan van vuil water.

Om te voorkomen dat je duiven ziek worden van onderweg water drinken. Moet je je duiven geen vers water meer te drinken geven. Maar zet een emmer water op je hok waaruit je de drinkpannen bijvult. De truc is ook dat duiven liever drinken van water op temperatuur met de omgeving dan te heet of te koud. Ook voor het immuunsysteem is het beter dan telkens water te verstrekken uit brandschone drinkbakken. Je kunt tenslotte nooit helemaal voorkomen dat duiven onderweg van een wedstrijd water willen drinken. En ze komen niet altijd schoon drinkwater tegen.

Tegenstrijdigheden

We willen dat onze duiven lang trainen. Maar ondertussen wennen we onze duiven er wel aan dat er wat lekkers op de spoetnik ligt zodat ze terug komen. En we voeren onze duiven gelijk zodra ze binnen zijn. Of we laten de duiven vliegen maar ondertussen voeren we de jonge duiven in de volière. Ondertussen raak je in paniek en vraag je je af waarom je duiven niet willen vliegen. Iedereen zegt dat je duiven waarschijnlijk ziek zijn dus grijp je maar gelijk naar de medicijnen pot. Een veel gebruikt medicijn is 4 in 1 dat zal vast helpen. De oplossing is vaak veel goedkoper dan je denkt. We leren onze slimme duiven vaker verkeerde gewoontes aan dan we denken. Zelfs zonder dat we het in de gaten hebben.

1 thought on “Eten en drinken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *