Waarheid over vitaminen

Alles over vitamine maar vooral de noodzaak ervan of juist niet

Het meeste duivenvoer is vaak al een half jaar oud als het in de winkel aangeboden wordt. Hoe ouder het duivenvoer is hoe minder vitamines er nog aanwezig zijn en na een half jaar zijn er nog maar weinig vitaminen te vinden in het duivenvoer.. Het is ook om deze reden dat wij duivenmelkers extra vitaminen willen toevoegen aan het duivenvoer om onze duiven toch optimaal te laten presteren.

Vitaminen bevorderen de stofwisseling

Vitaminen zorgen ervoor dat de essentiële voeding stoffen zoals koolhydraten en vetten uit het duivenvoer makkelijker en sneller kunnen worden opgenomen in het duivenlichaam.

Natuurlijke en chemische vitamines

Even een kort verhaaltje om te begrijpen wat het verschil is tussen natuurlijke en chemische vitaminen.

Wanneer je hoofdpijn hebt kun je twee dingen doen, op een wilgentak knagen of een aspirine nemen. Zowel de wilg als een aspirine bevatten dezelfde stoffen om hoofdpijn te verminderen. Het verschil is dat je na een doos aspirine je behoorlijk ziek kan worden maar al vreet je een hele wilgenboom op dan nog wordt je er niet ziek van. Dat komt omdat natuurlijke middelen een zelfreinigende en opbouwende werking hebben en chemische middelen alleen een opbouwende werking. Daarom moet je met chemische vitamine altijd de gebruiksaanwijzing volgen en nooit overdoseren.

Natuurlijke vitamine

Natuurlijke vitamine ontstaan door duivenvoer te laten kiemen. Door zaden te laten kiemen kun je het vitamine percentage tot wel 600 keer vermenigvuldigen.  Met als extra bonus dat de biotine met 50% toeneemt en ervoor zorgt dat de stofwisseling een enorme boost krijgt.

Chemische vitamine

Nagenoeg alle vitamine die je kunt kopen in een flesje, potje of als pilletje is chemisch. Overdosering van chemische vitamine kan leiden tot vergiftiging. Vitamine A. D. E en K wordt in de lever opgeslagen. Teveel van deze vitamine leidt dan tot vergiftiging. Andere chemische vitamine die teveel wordt gegeven zoals vitamine B wordt weer uitgepoept omdat het wateroplosbaar is.

Extra vitamine noodzakelijk

Nee, kort en bondig. Met enkele uitzonderingen zoals het moeten leveren van een buitengewone lichamelijke prestatie en denk dan in eerste instantie aan het herstellen van een ernstige ziekte. Of tijdens de ruitijd bijvoorbeeld. Maar dan nog kun je beter de voorkeur geven aan gekiemde zaden. Duiven vinden het heerlijk en je kunt niet over doseren.

Zoals je nu weet zijn vitamine niet noodzakelijk om extra te geven. Ondanks dat er in duivenvoer maar slechts een klein percentage aanwezig is. Wil je dan toch wat doen geef dan zo nu en dan wat gekiemde zaden. Lekker goedkoop en het kan absoluut geen kwaad.

Opletten met duiven in donkerhokken

Ook zonlicht levert natuurlijke vitamine door blootstelling aan ultra violet straling. Op deze manier krijgt elk levend wezen vitamine D3 toe gediend. Om te voorkomen dat je doffers die in donkerhokken verblijven vitamine D3 tekort krijgen. Is het verstandig om eens in de week wat levertraan te geven. Levertraan bezit natuurlijke vitamine A en D3 overdosering is niet mogelijk.

Lees ook het artikel over duivenvoer. Voor kroppers die in donkerhokken gehouden worden bestaat ook een speciaal duivenvoer.

vitaminen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *