Automatische duivenval

Automatische duivenval, makkelijker kan niet

automatische duivenvalWel is gedacht dat vangen van duiven makkelijker moet kunnen. Met een automatische duivenval kan het ook een stuk makkelijker. Voorheen vond je automatische duivenvallen alleen in Spanje het thuisland van de diefkropper sport. Maar ook in Nederland kun je nu een automatische duivenval kopen tussen de 160 en 200 euro. Ongeveer dezelfde prijs als dat je een automatische duivenval in Spanje koopt. Alleen zijn de Nederlandse vallen veel degelijker. Lijkt een hoop geld maar wordt wel helemaal met de hand gemaakt en volledig onderhoudsvrij.

Werking automatische duivenval

Door middel van een drukbodem wordt de val in werking gesteld. De val stel je af op het gewicht van twee duiven. Als 1 duif in het hok zit, gebeurt er niets. Pas als een tweede duif het hok in springt gaat de val automatisch dicht. Ideaal voor een buitensluiter. Je kunt één duif hier op uitwennen maar ook meerdere. Je hoeft dus niet voor elke duif een apart hok te kopen. Maar gezien de afmetingen is het wel een zeer luxe duivenhok waar je duiven blij van worden. Wil je maar een paar kroppers houden dan is deze automatische duivenval een geweldig hok voor je diefkroppers.

Duivenval met bovenschuif

Om in de stijl van de Haagse kropper liefhebbers te blijven. Bestaat er een automatische duivenval met een bovenschuif deze worden tot nu toe alleen nog maar in Nederland gemaakt. Sterker nog het is een Nederlandse uitvinding. De val is 100 cm lang, 50 cm diep en 40 cm hoog. Waarvan 40 cm x 50 cm het donderhok is. Afhankelijk hoe je de bovenschuif instelt kun je er ook een spaarpot in hebben. Dus je hebt keuze of je gebruikt hem voor je buitensluiter of voor een springer. De afmetingen van het hok zijn zeker diervriendelijk. Ook als je doffer of duivin niet vliegt heeft hij of zij alle ruimte.  Een automatische duivenval met bovenschuif kun je het beste ophangen. Je zult zien dat lucht op plat geen enkel probleem is. Met de spring rand kan je duif heen en weer springen om vervolgens het hok in te duiken. Een vreemde springt er heel makkelijk achteraan en de schuif trekt dicht. Dus ook als je niet thuis bent kun je toch duiven vangen.
KIJK HIER DE PRAKTIJK VIDEO

Duivenval met voorschuif

Zet je je hok het liefst op de grond of op het dak. Kun je ook een automatische duivenval met een voorschuif kopen. De bovenschuif vervalt dan maar daarentegen heb je wel een automatisch dicht vallende drijfren. Weliswaar in mini formaat als je het vergelijkt met een complete til.  Maar voor 1 buitensluiter toch zeer riant en diervriendelijk. Nu zit een duif normaal gesproken in een hok van 40 x 40 x 40 cm en met deze automatische duivenval heeft je diefkropper opeens een ruimte van 100 cm x 50 cm en 40 cm hoog. Kijk daar word een diefkropper vrolijk van.

Dubbelop, boven en voorschuif

Wil je helemaal luxe doen kun je ook kiezen voor een automatische duivenval met boven en voorschuif. Een Haagse til in het klein voor 1 duif. Hij is er nog niet maar uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat er wel al een proto type is. Dus wie weet.
Maar als je het mij persoonlijk vraagt welke uitvoering je moet nemen. Zeg ik een bovenschuif maar wie weet denk jij daar wel heel anders over.

Materiaal

Het materiaal is onderhoudsvriendelijk. Nooit meer schilderen of delen vervangen. Het is een investering waar je jaren mee kan doen. Misschien is een veertje vervangen maar meer werk heb je er niet aan. Eén keer instellen en finetunen en je kunt je duiven aan het werk zetten zonder dat je er zelf bij hoeft te zijn. Neemt niet weg dat het wel mag natuurlijk al is het alleen maar om te kijken hoe goed je automatische duivenval werkt.

Hoe denken Haagse kropper liefhebbers hierover

Wauw dat is een lastige vraag. Denk dat er liefhebbers zijn die liever bij hun oude systeem blijven en dat is een kiosk met een ren ervoor en dan lekker de hele dag op het dak staan.  Alleen heeft niet iedereen de tijd meer om de hele dag te loksen.
Ik denk dat er heel veel liefhebbers met deze automatische duivenval hun hobby weer oppakken. En een automatische duivenval neer gaat zetten. Je hoeft geen gigantische bouwwerken neer te zetten of vergunningen aan te vragen. En met een paar duiven kun je al deze hobby uitvoeren.
Ondertussen is er al een hoop gevangen met deze automatische duivenval, houtduiven, katten, roofvogels, postduiven en natuurlijk kroppers.
Laat iedergeval een bericht hieronder achter, ben wel benieuwd hoe je over een automatische duivenval denkt.

7 thoughts on “Automatische duivenval, makkelijker kan niet

 1. Het ziet er goed en degelijk uit; aluminium, trespa en nertsengaas. In Spanje is deze vangkooi al langer in gebruik en zijn er een aantal personen die deze kooien vervaardigen, tevens licht/donker en broedhokken met bovengenoemde materialen.
  Praktisch onverslijtbaar/ behoeft wel onderhoud, bij tijd en wijle.
  In Spanje met gebruikmaking van deze materialen meestal beroepsmatig; meer liefhebbers, grotere afname en waarschijnlijk een lagere kostprijs. Buiten het degelijke concept speelt ook het visuele aspect een grote rol. Zelf hou ik van strak maar bij een duiven, vogelhok of voliere geef ik de voorkeur aan warmte. De vangkooi ziet er koud uit, althans voor mij, zie liever een hok in hout.
  De vangkooi hoewel schitterend gemaakt, denk dat er weinig animo zal zijn hier in het moeras.
  Er is een maar; hoe mooi ik het vind,toch zou ik het fijn vinden wanneer de donkerhokken een aanpassing zouden krijgen; meer lucht en licht.
  Is mogelijk toch? Stel dat jezelf dagen in een donker en weinig verlucht ,hok’ zou moeten zitten, hoe zou de melker dat ervaren/ niet fijn toch.
  Maar wie ben ik? het is mijn gedachtengang.
  Veel plezier met de ,beestjes’ en groet, Eric

 2. Hoi Eric,
  In het artikel betreffende de vangkooien staat dat je deze kooien voor €160-€200 kan kopen in Nederland.
  Mijn vraag is .Waar kan je deze kooien kopen.
  Groetjes Marjolein

     1. Ergens plannetjes voor. Vind vele video’s, maar exacte bouwplannen kan ik niet vinden.
      Alvast bedankt 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *