Duivenfluitjes

Duivenfluitjes worden al sinds mensenheugenis gebruikt binnen de duivensport.  Vooral in China en Indonesië zie je dit gebruik vaak bij de duivenmelkers. 

Duivenfluitjes multifunctioneel

Voornaamste reden voor het gebruik van duivenfluitjes is het helpen beschermen tegen roofvogels. Alhoewel het zeker geen garantie is met onze tamme en uitgehongerde roofvogels in Nederland. De volgende reden is het het verjagen van boze geesten rond het huis of gewoon omdat het een fantastisch leuk geluid is natuurlijk.

Wedstrijden met duivenfluit

In Indonesië worden deze fluitjes ook vaak gebruikt bij wedstrijden met duikvluchtduiven. Waarbij enkele duikvluchtduiven een paar kilometer verderop worden losgelaten. De eigenaren horen ze dan aankomen en kunnen hun lokduiven naar buiten brengen om de terugkomende duiven zo snel mogelijk naar beneden te doen duiken.

Heerlijk geluid

Het geluid van een duivenfluitje is een bijzonder prettig gehoor voor omstanders. Vooral als elke duif in de groep een fluitje draagt. Ontstaat er een bijzonder mystiek geluid waar omstanders verwonderd naar zullen luisteren. 

Duiven lokken met duivenfluitjes

Vreemde duiven worden aangetrokken door het geluid en gaan dichter bij elkaar vliegen. Denk aan het verhaal van de rattenvanger van Hamelen. Dit verhaal zou zomaar eens gebaseerd kunnen zijn op het fenomeen van de duivenfluitjes.

Hoe worden de fluitjes gemaakt

Over het algemeen worden de fluitjes gemaakt van kapokdoorns, bamboe of teakhout. In bepaalde streken worden ook doorns gebruikt van de pohon Dadap of het hout van de pohon Cangkring.

De versieringen op het fluitje worden nog ouderwets met de hand aangebracht. Schitterend om te zien.

Ook kunststof heeft inmiddels zijn intrede gedaan in het vervaardigen van een duivenfluitje en geeft nog een heel goed geluid ook.

De fluitjes wegen niks

Het dragen van een duivenfluitje veroorzaakt geen enkele last bij de duif. Meestal zijn de fluitjes slechts enkele grammen zwaar. Kortom, het gewicht is te verwaarlozen. Hierdoor is het fluitje geschikt voor elk duivenras wat kan vliegen. Denk hierbij aan postduiven, bruidsduiven, kroppers, hoogvliegers, tuimelaars, tiplers en zeker ook duikvluchtduiven zoals wammen, kelebekken etc.

Bevestigen van de fluitjes

Door de twee middelste staartpennen samen te binden. Op ongeveer twee centimeter van de stuit. Kunt u de schacht van het fluitje door de ontstane opening schuiven. Vervolgens kunt u het fluitje aan de onderkant borgen. Het fluitje kan het hele jaar blijven zitten op de ruitijd na.

U kunt de twee middelste staartpennen op verschillende manieren samenbinden. Door bijvoorbeeld een kleine tyrip, een smal stukje schilderstape of zoals de makers van de duivenfluitjes het doen. Met naald en draad iets arbeidsintensiever maar wel netjes. De naald wordt dan door de pennen heen gestoken en vervolgens het draad om de pen heen gedraait en afgeknoopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *