vaderzoon

Duivinnen spel

De duurste duif ooit werd verkocht door Willy Daniels uit België voor 400 000 euro. Het meest bijzondere vond ik wel dat deze kampioen alleen met duivinnen speelt. Het wordt dan ook hoog tijd dat we hier wat uitleg over geven.

Duivinnen spel

Het zwakke geslacht heeft een aantal voordelen en dat is dat de dames sterker zijn dan de doffers. Kijk je naar de midfond en dagfond dan zijn het vaker de dames die beter presteren. Niet elke duivin is geschikt voor dit spelletje maar de duivinnen die dat wel zijn zullen zeker uitblinken. Ander voordeel is dat je duivinnen elke week kan spelen. Het is zelfs gewenst om elke week te spelen en bij voorkeur door de weeks ook nog een keer te lappen. Duivinnen gaan dan alleen maar beter presteren, ze hebben een vast ritme nodig. Wat ook fijn is met duivinnen dat je ze relatief klein kan huisvesten in aparte duivinnen bakjes of nog beter een volière. Je kunt dan ook veel meer duivinnen houden dan doffers. Doffers hebben rust nodig, kun je niet altijd elke week spelen. Moet je eerder gaan opvoeren, raken motivatie kwijt na verloop van tijd. Duivinnen zijn veel stabieler maar het kost wel iets meer tijd omdat je ze ook meerdere keren doordeweeks weg moet brengen.

Methode met het duivinnen spel

Er zijn verschillende methodes en met een beetje creativiteit kun je ook een methode aanpassen aan je eigen situatie. Denk dat je dan ook veel meer succes zult hebben met de wedstrijden. Één ding is zeker de haat en nijd onder de dames is fenomenaal.

Maar stel dat je drie hokken ter beschikking hebt. Ter verduidelijking hok A, hok B en hok C
Het middelste hok, hok B is dan voor zes doffers. Hok A voor zes duivinnen en hok C voor een tweede ploeg met zes duivinnen. Dus elke doffer krijgt twee vaste duivinnen.

Begin December ga je ploeg A koppelen aan de doffers door simpel de schuifdeur open te zetten naar het dofferhok. En laat je de geliefden een nest jongen grootbrengen. Eind Januari haal je de duivinnen weg door ze op te sluiten in hok A. Laat de doffers een week alleen om vervolgens de deur van de tweede ploeg duivinnen uit hok C poten te zetten. En het ritueel herhaalt zich zodat je eind Maart de duivinnen kunt scheiden. De jongen speen je af in een eigen hok.

De duivinnen laat je nu elke dag trainen tot ze anderhalf uur in de lucht blijven. Komt de temperatuur ’s ochtends boven de tien graden dan kun je de duivinnen twee keer per dag laten trainen. Of je laat de duivinnen in twee groepen trainen. Ploeg A ’s ochtends en ploeg B ’s middags.

Langzamerhand wordt het ook tijd om de duivinnen het spelletje duidelijk te maken. Doffers blijven thuis en de duivinnen van ploeg A worden gelapt. Doffers zitten los in het hok te wachten en de duivinnen krijgen een uurtje de tijd om samen met hun doffer te zijn. Het zelfde herhaal je met ploeg B.

Variatie’s op het duivinnen spel

Variatie’s op het duivinnen spel bestaan uit de manier van houden. Je kunt de duivinnen in twee groepen verdelen en op twee verschillende hokken huisvesten maar nog beter zou zijn in twee verschillende volières huisvesten.
Andere methode is de duivinnen allemaal apart te huisvesten in zogenaamde duivinnen bakken of kleine broedhokken.
De laatste methode is de broedbakken van de doffers aanpassen naar een driedelig broedhok. Doffers worden dan in het middelste hok gehouden en de duivinnen kunnen aan weerskanten. Zodat elke duivin een vaste plek heeft wanneer ze terug keert van een wedstrijd. Kortom er is vast wel een persoonlijke touch te vinden die de methode ook voor jou geschikt maakt.

Belangrijke tips

Let goed op, elke doffer en duivin moet goed gekoppeld zijn. Zie je dat de liefde wat minder is. laat ze dan even een paar dagen bij elkaar zitten. Gedwongen koppels hebben het doorgaans wat lastiger. Zelf zou ik om die reden kiezen voor een vrije koppeling.

Wil je tijdens belangrijke wedstrijden zoals een teletekst vlucht echt vlammen. Kun je je duivinnen heel makkelijk wat extra motiveren. Door bijvoorbeeld de dames van ploeg A bij de doffers op te sluiten en dan ploeg B los in het hok laten voor een uurtje.

Of als je tijd hebt beide ploegen met dames los laten bij de doffers. Let wel op dat je de duiven elkaar niet laat beschadigen door het vechten wat zeker gaat gebeuren.

Voeren is zo licht en krap mogelijk. Wil je opvoeren dan alleen de laatste drie maaltijden voor de wedstrijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *