Geld

Afstamming belangrijker dan de duif zelf

Afstamming is belangrijker dan de duif zelf. Het heeft dus niet per definitie zin om de duurste duif te kopen die je je maar kunt veroorloven. Het gaat erom dat je duiven aanschaft uit een familie waarvan de ouders en grootouders goed hebben gepresteerd. Maar nog belangrijker is het om naar de prestaties en het aantal duiven te kijken van de betreffende duivenmelker. Van wie je van plan bent om duiven van te kopen. Ook hier kom ik weer tot de conclusie dat de generaal en keizersgeneraal kampioenen uit de regio dan de belangrijkste mannen zijn waar je duiven vandaan kunt halen.

Afstamming of prestatie

Jarenlang vond ik jongen uit een prestatieduif waardevoller dan duiven van een goede afstamming. Ik was hier zelfs ernstig van overtuigd om het zo maar te zeggen. Maar in één keer werden mijn ogen brut geopend door een opmerking van een zeer goed spelende liefhebber.

Belangrijke opmerking

Ik had het dus weer is over duiven met een zeer sterk spelende liefhebber. Deze man ging namelijk enkele duiven verkopen die zeer goed hadden gepresteerd het afgelopen jaar. Zonde zei ik want je kunt daar toch beter mee verder kweken om komende jaren goed te blijven spelen. Natuurlijk is het fijn om duizenden euro’s te krijgen voor deze kanjers maar je bent dan wel weer terug bij af.

Niets van waar

Dat is dus niet waar want die allerbeste duif van zijn hok. Zat toevallig op een nestbak naast een andere bewoner waar hij een hekel aan had. Reden dat die duif zo goed vloog was zijn grote hekel aan zijn buurman. Dus de betreffende kampioensdoffer onderscheid zich alleen maar van de andere duiven door een betere motivatie. Niet door een betere bouw, niet door een beter kleur oog, niet door een betere vleugel. Ook niet door een sterkere rug. Nee, toevallig naast een buurman die elkaar het licht in de ogen niet gunde. Dat was de motivatie om direct naar huis te komen. Had die beste doffer een andere buurman gehad, was het niet meer dan een middelmatige duif op het hok tussen al die andere duiven.

Wauw, dat had ik niet verwacht

Er zijn maar weinig realistische en eerlijke duivenmelkers die tot de kampioenen behoren. Maar dan ook nog eens zo open en eerlijk over hun duiven spreken. In plaats om van mij duizenden euro’s in ontvangst te nemen. Kreeg ik een heel andere kijk op de duivensport. De duivensport hoeft niet zo duur te zijn. We laten ons zelf gek maken.

Betere duivenmelkers

Natuurlijk hoor je ook de verhalen van die topmelkers die stopte. Hun duiven veilde en voor veel geld verkochte om dan enkele jaren later weer overnieuw begonnen. En vervolgens weer onmiddellijk bij de top behoren in de duivensport. Er word dan al gauw beweerd dat zijn beste dieren/kwekers niet verkocht zijn maar ergens zijn achtergehouden. Onzin, het zijn gewoon betere duivenmelkers dan jij en ik.

5 tips

Koop duiven met een goede afstamming. Uit een klein hok met goed presterende duiven. Zorg dat je hok goed is. Goede verluchting, geen overbevolking en hou ze gezond. Laat je niet gek maken. De duivensport is en blijft altijd gewoon betaalbaar. De liefhebbers die anders beweren zijn gewoon slechte verliezers. Liefhebbers die veel geld voor een duif willen betalen, gewoon blijven doen. Maar uiteindelijk gaat het erom of je een betere duivenmelker bent en dat is niet te koop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *