Stevia

Stevia als zoetstof

Ik ontvang tegenwoordig vrij veel pb’tjes over mierenzuur, stevia en melkzuur van diverse kanten, waaronder ook producenten en wederverkopers van supplementen. En steevast vraag ik mezelf af: hoe blijft een duif gezond?

Probeer mezelf als dierenliefhebber te verplaatsen in het hart van een dier, waarmee ik bedoel: wat heeft het minimaal nodig om vanbinnen schoon en optimaal gezond te blijven. Bij een duif is dat misschien net even wat anders als bij een paard of kat. Niet omdat ze innerlijk soms totaal anders in elkaar steken, maar omdat het bloed nu eenmaal altijd anders reageert. Bijvoorbeeld op hevige koude, zoals vandaag en de rest van de week.

Voor een melker de zijn duiven nu op nest heeft zitten zou ik niet veel anders weten als: geef ze minimaal wat extra zoetstof als bv stevia samen met een koud geperste koolzaadolie over het voer geplakt. Immers, deze combinatie zorgt voor a) een vrij schone lever en b) het ontlast het hart om steeds te waken over een optimaal functionerende pancreas. Die bij hevige koude zijn insuline zoveel mogelijk spaart. En pas inzet wanneer de lever hiervoor het sein op groen zet. Met bijkomend voordeel dat het zijn lichaamseigen zuurproductie enigszins verlaagd tot pak ‘m beet 4 – 5 pH-waarde.

We zijn nu samen als duivenliefhebbers volkomen afhankelijk geworden van de onnatuurlijke roofvogel stand. Ik heb hier al eerder over geopperd, dat het aanzuren een mogelijk wapen is in de strijd tegen o.a. slechtvalk in steden en buitengebieden. Het is wat mij betreft onbegrijpelijk dat de NPO onder leiding van voorzitter Maurice v.d. Kruk zo weinig stappen onderneemt tegen deze verschrikkelijk domme actie van diverse natuurorganisaties. Want ik meen toch dat inmiddels een spontane ledenactie om een petitie te tekenen voldoende zegt over de onderlinge noodzaak om tot ver doorgevoerde maatregelen te komen. Als het gaat om in ieder geval een breed nationaal tegengeluid te komen onder melkers die bijna dagelijks met dit fenomeen te maken hebben.

Welnu, stevia is misschien nu eenmaal een druppel op de gloeiende plaat, die overigens weinig tot niks aan extra kosten met zich meebrengt. Plus, het stelt duiven instaat om straks bij aanvang van het seizoen met een vrij schone lever en uitgeruste pancreas aan de start te verschijnen.
Nawoord

Voor wie wil weten hoe deze zoetstof werkt het volgende: het is in feite niet een glucose maar extreem zoet middel dat als enig voordeel kent: het gedraagt zich als een haas die wordt opgejaagd door de aminozuren vanuit de lever geactiveerd. Met de voordelen die ik hierboven in het kort heb opgesomd. Dit in tegenstelling tot andere zuur makende supplementen die wel leiden tot lage pH-waarden maar tevens de lever en pancreas aanzetten tot lichaamseigen glansmiddelen. Bijvoorbeeld, melkzuur die ingewanden, keel en krop schoon spoelen. Alleen, je loopt tijdens het vluchtseizoen de kans dat ze ineens hele luie aminozuren laten zien, waardoor het energieniveau ongewenst daalt.
Misschien niet meteen bij een wind op de staart, maar met een flinke kop wind de wil om door te zetten verliezen.

Maar mijn empirische bewijslast is nog niet in de praktijk bewezen, dus de eerlijkheid gebied te wachten op nog deftiger gezegd, evidence-based materiaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *