Duiven kopen – deel 2

Duiven kopen kun je overal maar of je er ook wat aan hebt is maar de vraag.

Duiven kopen is doelen stellen

Allereerst is het belangrijk om zeker te weten welke afstanden je zou willen spelen. Doe niet van alles door elkaar dit draait zo goed als zeker uit op een teleurstelling. Focus is belangrijk in de duivensport en specialisatie geeft de meeste kans op succes.

Voordat je komt tot een besluit, bekijk eerst goed het vliegprogramma van de afdeling waar je bij komt te vliegen.
Zodat je weet wanneer de wedstrijden van jou voorkeur worden gehouden. Waarschijnlijk wilt het thuisfront ook op vakantie dit moet dan wel te combineren zijn met de wedstrijden die worden gehouden. Voornaamste is dat het gezin er niet onder komt te lijden want dan is het snel afgelopen met de hobby of het huwelijk.

Niet alle duivenmelkers zijn beroepswerklozen. Waarschijnlijk heb jij ook gewoon een baan. Hou bij je keuze dan ook rekening wanneer je moet inkorven.

 • Vitesse is gewoon op vrijdag inkorven
 • Midfond meestal ook op vrijdag soms op donderdag
 • Dagfond altijd op donderdag
 • Overnacht middag lossing op dinsdag  (kijk of er een nationaal inkorfcentrum in de buurt is)
 • Overnacht ochtend lossing (Z.L.U) op maandag ook moet je naar een national inkorf centrum toe.
 • Jonge duiven vluchten en de natour net als de vitesse op vrijdag en soms op donderdag
 • Taart vluchten (mooi voor late jongen) deze worden na het seizoen in de maand oktober gevlogen alleen zijn maar een paar inkorf lokalen die dit organiseren.

Koop jonge duiven

Begin altijd met jonge duiven. Een jaar verder dan zijn het al jaarlingen (oude duiven). Plus het feit dat je een stuk minder betaald voor een ronde jonge duiven uit goede kwekers dan een zogenaamde goede kweekduif. Wie doet er goede kweekduiven weg, geloof mij dat doet niemand. Met een ronde jongen heb je ook meer kans dat je een paar goeie treft.

Ideaal is om het gewenste aantal jonge duiven in èèn keer op het hok te zetten en niet steeds jongen erbij plaatsen dit i.v.m de coli en andere ziektes.

Je weet wat je wilt

Snelheid of fond, je weet wat je wilt.Waar kan je jonge duiven kopen.

 • Duivenmarktplaats
 • Duivennet
 • Duivenveilingen.nl
 • Voorjaarsbeurs in Houten

Je kunt overal duiven kopen maar je kunt nog beter kijken bij een liefhebber die elk jaar weer goed presteert in de specialisatie waar je aan mee wilt doen. Vaak zit er in de duivenclub waar je je bij aanslaat wel iemand. Een betere start kun je dan niet hebben.

Heb je geen idee waar je je in wilt specialiseren. Ga dan kijken bij een duivenmelker die voor het generaal kampioenschap speelt deze hebben vaak een eigen lijn met duiven gekweekt die alle afstanden aan kunnen (boerenduif). Dit zijn ook vaak duiven die met elk weertype goed naar huis komen. Duiven die niet vaak ziek zijn en je dus niet snel kwijt raakt. Ook het medicijngebruik valt bij dit soort duiven vaak erg mee. Nelles van de Pol duiven zijn heel geschikt voor deze tak van sport.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *