Oriëntatievermogen trainen

Oriëntatievermogen trainen

Uit het artikel over oriëntatie of snelheid blijkt wel dat het zin heeft om onze postduiven goed te trainen en voor te bereiden op de wedvluchten.
Postduiven trainen zichzelf ook door ver weg te trekken tijdens hun oefenvluchten. Je ziet dit verschijnsel vaak op jonge leeftijd van de postduif zodra de tweede pen gestoten is. Ze vliegen dan ver uit zicht tot op soms wel enkele kilometers ver van het hok.
Trainen van jonge postduiven heeft dus zeker zin om te doen. Hoe vaker je de duiven wegbrengt des te beter de uitslag op de wedstrijden is. Daarnaast heb je minder kans dat je duiven verdwalen tijdens de wedvluchten.

Oriëntatievermogen ontwikkelen

Wat is het ideale training schema dan zul je je afvragen. De meeste duivenmelkers beginnen hun jonge postduiven op te leren wanneer ze zelf gaan wegtrekken tijdens hun dagelijkse trainingsvluchten. Dit is meestal op een leeftijd van circa vier maanden oud of wanneer de duiven hun tweede pen hebben gestoten.
Je begint dan met een korte afstand van een paar kilometers die je een keer herhaalt. Vervolgens verdubbel je die afstand telkens tot een kilometer of zestig. Daarna kun je instromen met de trainingsvluchten van de vereniging.

Op dit schema zijn een aantal variatie’s. Je kunt de jonge postduiven in kleine groepjes loslaten. Heb je meerdere groepjes dan laat je het volgende groepje een paar kilometer verderop los. Voordeel is dat er zich zogenaamde leiders kunnen ontwikkelen die gewend raken om voorop te vliegen.

Andere duivenmelkers gaan nog verder en laten elke duif apart los. Ze kunnen zich dan niet ontwikkelen tot leider maar moeten op volledig eigen kracht naar huis toe komen.

De eerste dertig kilometer

Het is verstandig om je jonge postduiven de eerste dertig kilometer vanuit alle richtingen los te laten. Zodat ze de omgeving goed leren kennen. Ben je zover dat je je duiven van een langere afstand kan lossen ga je dit alleen nog doen vanuit de vliegrichting. Zodat je duiven tijdens een wedstrijd lossing zo snel mogelijk vol zelfvertrouwen de juiste richting op gaan.

Jong beginnen

Tegenwoordig zijn er duivenmelkers die niet meer wachten met opleren tot de jonge postduiven zelf wegtrekken. Maar beginnen al op zeer jonge leeftijd hun duiven op te leren. Het opleren gebeurt dan wel heel geleidelijk en begint met een hele korte afstand..
Zodra de duiven tien weken oud zijn worden ze al op een kilometer van het hok gelost. Zelfs meedoen aan wedstrijden gebeurt dan al met hele jonge duiven die net drie maanden oud zijn. Bijzondere is dat ook deze duiven zonder moeite naar huis komen en worden eenmaal goed getraind nauwelijks verspeelt.

Wist je dat

Doffers een wat beter oriëntatievermogen hebben dan duivinnen. Dat komt door een hoger testosteron gehalte. Uit proeven is gebleken dat het oriëntatievermogen bij duivinnen toeneemt wanneer ze extra testosteron krijgt toegediend.

2 thoughts on “Oriëntatievermogen trainen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *