Jongen kwijtraken

Jongen kwijtraken, normaalste zaak van de wereld

Jongen kwijtraken is voor elke duivenmelker weer een mysterie. Wat gaat er fout, wat doe ik niet goed, hoe komt het toch dat ik het grootste deel van me jongen weer kwijt ben. Ligt aan de wind, het weer, straling. Onzin allemaal.

Jongen kwijtraken is normaal

De rotsduif en postduif zijn heel nauw met elkaar verweven. Om die reden mag je aannemen dat het gedrag wat je bij rotsduiven ziet ook bij postduiven kunt zien en visa versa.
Een deel van jonge rotsduiven zullen rond de leeftijd van drie maanden uitzwermen op zoek naar een nieuw territorium.Dit zijn ook vaak de duiven met het minste hominginstinct. Postduiven doen precies hetzelfde maar wat belangrijker is om te weten. De reden waarom, wat triggert een duif om niet naar huis terug te gaan.

Waarom jongen kwijtraken

Rotsduiven zwermen uit om duivenkolonies gezond te houden. Om te nauwe inteelt voorkomen doordat de ene kolonie duiven wisselt met een andere kolonie duiven. Het is niet meer dan een natuurlijk fenomeen wat al eeuwen aan de hand is. Het is ook zeker niet een nieuw fenomeen ontstaan door straling wat postduivenhouders vaak denken. De zon geeft nog altijd een miljoen keer meer straling af dan alle mobiele telefoontjes bij elkaar. Het is een natuurlijk verschijnsel die we moeten accepteren. Eventueel proberen te voorkomen door de triggers te begrijpen waarom postduiven een ander territorium zoeken.

De triggers

Wat zijn de triggers om een nieuwe kolonie te starten of zich ergens anders aan te sluiten.
Overbevolking is een goede en waarschijnlijk de belangrijkste trigger om jonge duiven te doen besluiten een ander territorium op te zoeken. Wanneer de leefomgeving dusdanig is dat er gevochten moet worden om eten of drinken. Geen zitplaats gevonden kan worden om veilig te kunnen rusten. Zal een duif stress ontwikkelen wat kan leiden tot ziekte of de keuze om de kolonie verlaten. Een jonge (verstandige) duif kiest er dan ook voor een nieuwe kolonie te zoeken.

Jongen kwijtraken in rampvluchten

Bij een duiven wedstrijd worden duizenden duiven in manden vervoerd. De jonge duiven moeten vechten om een rustplaats, vechten om te drinken of te eten. Soms worden jonge duiven pas enkele dagen later losgelaten. Alle triggers die een duif kan besluiten om een ander territorium op te zoeken is aanwezig. Vaak ook nog in combinatie met een oostenwind wat ook een sterke trigger is om een ander territorium te zoeken.

Geheim van de oostenwind

Jonge duiven loslaten met een oostenwind leidt vaak tot verliezen van jonge duiven. Reden hiervoor is minder geheimzinnig dan je denkt.

Zodra de winter begint komt de wind uit het oosten, temperatuur daalt en de dagen worden korter. Dit gebeurt al eeuwen lang en is een trigger voor trekvogels om te weten dat de winter in aantocht is. Maar ook een trigger voor jonge dieren om te besluiten weg te vliegen op zoek naar een ander territorium. Omdat de winter synoniem is aan meer schaarste. In combinatie met andere triggers zoals overbevolking, voedsel te kort, water te kort, geen veilige rustplaats. Dagen worden korter. Heb je alle ingredi├źnten voor een zogenaamde rampvlucht.

2 thoughts on “Jongen kwijtraken, normaalste zaak van de wereld

  1. Ik heb deze week een postduif gevonden, super conditie goed verzorgd een duivin, geringd. Maar tot mijn verbijstering zijn zijn staat pennen afgeknipt en verlengt met kunststof reepjes vast gezet met een tyrap. De veren aan de vleugels zijn tussen de pennen ontdaan van het dunnen veren kleed wat vliegen mogelijk maakt. Wat moet ik met deze duif. Melden is geen optie het lijkt op mishandeling. Maar na de rui vliegt hij zo weer terug ook. Wat te doen?

    1. Zou hem toch maar melden want wie weet heeft niet de eigenaar dat gedaan maar iemand die hem had opgevangen.
      Helaas gebeurt dat heel vaak, ringen worden afgeknipt, poten beschadigd, veren beschadigd en dan wat een roofvogel allemaal nog vernield.
      Je kunt het dus niet zomaar in de schoenen van de eigenaar schuiven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *