Tips tegen overlast roofvogels

Tips tegen overlast roofvogels

Roofvogels worden een steeds grotere plaag voor duivenmelkers. Veel duivenmelkers zijn al gestopt en dat is jammer voor een sport die op de lijst van immaterieel erfgoed staat. Niet alleen duivenmelkers hebben veel last van roofvogels ook onze zeldzame weidevogels worden steeds zeldzamere als veel andere van nature voorkomende zangvogels.

In tegenstelling wat veel natuursadisten zeggen. Pakt een roofvogel niet de zwakste prooi maar juist de sterkste. Reden hiervoor is dat de sterkste vaak het meeste vlees op de botten heeft. Maar ook het gezondst is en er nagenoeg geen kans op ziektes zijn die kunnen worden overgedragen. Zieke en zwakke duiven worden niet door roofvogels opgegeten. Om die reden is het ophangen van roofvogel kasten dan ook geheel onbegrijpelijk.

Nederland is te klein voor zoveel roofvogels

Nederland is helaas wat doorgeslagen in het beschermen van de natuur. We zetten grote hekken om stukken grond. Om daar in de winter dieren uit te hongeren, denk maar aan de oostvaardersplassen in Flevoland. Zelfde als met roofvogels maar nu worden er vele nestkasten opgehangen om roofvogels te bewegen zich te vermenigvuldigen. Zogenaamd om wilde stadsduiven populaties in te dammen. Vergassen en doden van verwilderde stadsduiven vinden we niet humaan maar het laten doden door roofvogels vinden we natuur en dus toelaatbaar.

Twintigduizend natuurliefhebbers waarschuwen al jaren

Roofvogel werkgroepen denken alleen aan roofvogels maar dat we vele zeldzame vogelsoorten nu kwijtraken is niet van belang. Mooie praatjes verkopen en gewoon weer doorgaan met nestkasten ophangen. Ruim twintigduizend mensen zijn hier op tegen. Maar de enkele honderden voorstanders hebben het voor het zeggen. Lang leven de democratie in Nederland terwijl duizenden mensen zien dat het verkeerd gaat. Beschermen van roofvogels is doorgeslagen.

Duivenmelkers hebben niks tegen roofvogels

Duivenmelkers hebben niks tegen roofvogels en begrijpen dat er afentoe een duif wordt opgegeten door een roofvogel.Maar wanneer roofvogels de duiven uit je duivenhok komen halen omdat ze anders sterven van de honger. In dat geval gaat er grondig iets mis. Ruim twintig duizend mensen proberen daar op allerlei manieren aandacht voor te vragen maar er wordt daar niet naar geluisterd en alleen een kleine hele domme minderheid blijft hier stug mee doorgaan.

Tips om roofvogels te helpen

Er zijn teveel roofvogels in Nederland waarvan het grootste deel honger lijd. Om die reden is het van belang om alle kunstmatige nestgelegenheden zo snel mogelijk te verwijderen. Zodat er weer een gezonde en natuurlijke populatie ontstaat.

Net als op de Oostvaarderplassen gebeurt. Wanneer er teveel dieren aan hongersnood dreigen te bezwijken. Is het afschieten van het grootste deel van de populatie het meest humaan. Er gaan al stemmen op om een fonds op te richten waar jagers de geschoten roofvogels kunnen inleveren tegen een vergoeding. Deze vergoeding wordt bij elkaar gebracht door vele natuurliefhebbers die dit leed met lede ogen elke dag moeten aanzien. Tegen de wetgeving in omdat de wetgeving niet luistert naar de grote meerderheid maar alleen naar een kleine groep doorgeslagen dierenbeulen.

Tips om zeldzame vogels te beschermen

Jarenlang zijn we bezig geweest om zeldzame weidevogels te beschermen. Nu worden de weidevogels massaal uitgemoord door moordlustige roofvogels die anders sterven van de honger. Op diverse websites is het mogelijk zogenaamde vallen te kopen waar roofvogels makkelijk mee kunnen worden gevangen. Om ze ze humaan naar andere leefomgevingen te brengen.
Via deze site kun je de meest humane dierenvallen kopen. Helaas staan er boetes op als iemand ziet dat je ze gebruikt. Maar overlast van konijnen of ratten mogen wel worden aangepakt op eigen grond.

Vroeger werd er een gazen kooitje gemaakt en voorzien van nylon strikjes. In het kooitje komt dan een prooidier te zitten en is het een kwestie van afwachten. Een roofvogel duikt naar het prooidier maar komt vast te zitten in de nylon strikken. Wanneer je dan direct de roofvogel los maakt kun je hem geschikt maken voor de jacht. Tegenwoordig mag dat natuurlijk niet meer maar het was een hele effectieve manier om sperwers, haviken en valken te vangen.

Tips voor de duivenmelker

Het is zuur wanneer je al jarenlang duiven hebt en er wordt een kunstmatige nestgelegenheid vlakbij gecreëerd door dierenbeulen. Wat kun je dan doen om ervoor te zorgen dat je duiven zo min mogelijk worden aangevallen.

Veel roofvogels vangen een duif bij verrassing. Laat je duiven dan ook niet op het dak of in de tuin scharrelen. Maar maak een grote volière waar je duiven veilig in kunnen verblijven en toch van de buitenlucht kunnen genieten.

Tijdens de winter is het beter om je duiven toch regelmatig te laten vliegen. Zodat ze snel en wendbaar blijven. Er zijn een groot aantal duivenliefhebbers die hun duiven juist vast houden om te voorkomen dat de duiven worden vermoord door roofvogels.

Voordat je je duiven los laat. Laat eerst een duif vliegen met een zogenaamde harnas om. Op deze manier kun je kijken of er roofvogels in de buurt zijn. Een roofvogel zal deze duif proberen te pakken maar omdat de duif is voorzien van een harnas zal de duif niet worden opgegeten. De roofvogel zal na enkele pogingen begrijpen dat duiven geen smakelijk en makkelijk hapje zijn. Er zijn ook mensen die aan het harnas lusjes van nylon draad maken. Zodra de duif dan is gepakt door een roofvogel valt deze naar beneden en kun je de roofvogel naar een vogelopvang brengen waar ze hem verder goed zullen verzorgen. Het is verboden maar ook niet bedoeld om roofvogels te vangen maar om je duiven te beschermen.

Laat je doffers en duivinnen altijd apart vliegen. Zodat de duiven minder aandacht aan elkaar geven maar meer aandacht voor hun omgeving hebben.

Iets wat de laatste tijd veel vaker voorkomt is dat liefhebbers lichtweerkaatsende ballonen of vliegers oplaten om roofvogels te verjagen. In sommige streken heeft het zeker zin maar in veel delen van het land niet. Omdat er voedseltekort is voor de onnatuurlijk grote populatie roofvogels. Hierdoor worden de valken, sperwers en haviken steeds roekelozer in hun overlevingsstrijd.

Net als duivenfluitjes die in de staart van de duif worden gemonteerd waardoor er een fluitconcert ontstaat. Voor schuwe roofvogels werkt dit uitstekend. Voor de hele hongerige roofvogels geen enkel probleem.

Natuurlijke afweer creëren

Buizerds zijn van nature aaseters en zullen zelden een andere vogel vangen. Maar buizerds zijn ook heel goed in het beschermen van hun territorium. Door aas neer te leggen kun je buizerds lokken en heb je kans dat ze in de dichte omgeving gaan broeden.

Andere optie is om het voor Oehoe’s heel gezellig te maken. Hang voor hun nestkasten op en zorg dat er voldoende te eten is. Oehoe’s zijn de enige natuurlijke vijand van de sperwers, valken en haviken. Je kunt ook Oehoe’s uitzetten. Uiteraard is dat verboden maar is met de slechtvalk ook succesvol gedaan. Oehoe’s broeden in gevangenschap heel makkelijk en worden heel goedkoop verkocht.

Escampadissa’s zijn duiven die speciaal worden gefokt om roofvogels te vangen. Deze duiven stijgen tot grote hoogte. Doen alsof ze gewond zijn en op het ogenblik dat er een roofvogel komt. Duiken ze naar beneden terug hun hok in. Dat gaat met zo een vaart dat een valk het te laat in de gaten heeft en zichzelf te pletter vliegt tegen de grond. Of in een speciale vangconstructie wordt opgevangen om getest te worden en verkocht als jachtvogel.

Standaard tips

Je moet er even bijblijven maar maak een hoop lawaai als je ziet dat een roofvogel wil toeslaan. Een olievat en een stuk hout bijvoorbeeld maar er zijn ook andere mogelijkheden te bedenken.

Voordat de duiven los gaan vuurpijlen de lucht inschieten. Is ook verboden uiteraard dus werkt alleen op oudejaarsdag.

Laat je duiven op onregelmatige tijden los. Zelfs op onregelmatige dagen want een roofvogel heeft een goed geheugen.

Wil je je duiven toch laten trainen en heb je alles al geprobeerd om van het roofvogel probleem af te komen. Kun je in plaats van je duiven boven het hok te laten trainen. Dertig kilometer wegbrengen en loslaten. Duiven komen dan terug naar huis en gaan direct naar binnen. Kans is hierdoor een stuk kleiner dat de duiven worden opgepeuzeld.

Wie heeft er nog meer tips en adviezen. Schrijf hieronder een berichtje. O ja, steun de petitie tegen roofvogels.

5 thoughts on “Tips tegen overlast roofvogels

  1. Alleen in Nederland en Belgie maar de wereld is groter en in oost- europese en aziatische landen is de duivensport nog nooit zo populair geweest. Maar daar spelen ze niet voor een ingelijste diploma of een vingerplant.

 1. Ik ben zelf bezig geweest en zelfs op de radio en tv SBS6 geweest om een halt toe te roepen aan de overdaad aan roofvogels in de Haagse regio. Een brief naar de gemeente noem maar op het enige wat je krijgt deze vogels zijn beschermd ( klaar). Maar ze vergeten 1 ding ook de Haagse tilduiven sport is immaterieel erfgoed de gemeente heeft zelfs getekend voor deze hobby cq sport te beschermen. Ik denk dat elke liefhebber zelf zijn conclusie moet trekken en aktie ondernemen wat hij denkt dat goed is. Eigen rechter spelen mag niet maar ze werken het zelf in de hand.

 2. beste,
  Ik ben sinds dit jaar een duivenmelker, maar heb al wel wat overlast gehad van roofvogels.
  Ik woon naast een bos, dus ook logisch dat er roofvogels zitten natuurlijk. Ik ben er spijtig genoeg al 9 kwijt in 2,5 maanden aan slechtvalken, sperwers en haviken. Mijn truc is (en dat helpt tot nu toe) om de duiven vanaf 7 uur Half 8 los te laten s’avonds. De reden hierachter is dat dan de roofvogel al een hele dag heeft kunnen jagen, dus geen honger meer heeft + geen energie meer. Soms vliegen ze er gewoon tussen maar ze gaan er niet echt achter om ze te pakken. Hopelijk help ik hiermee andere mensen die last hebben van roofvogels.
  mvg Achiel

 3. Zielig allemaal!
  De mensheid heeft nog niks anders gedaan dan zich te mengen met de natuur.
  Door de mensheid is de roofvogelpopulatie sterk verminderd sinds het “vuurwapen”ontstaan is.
  Duivenmelkers hebben hier met geen besef gebruik van gemaakt.
  Duivenmelkers zorgen voor een overpopulatie van duiven en zorgen dat het ecologisch evenwicht ook verstoord is!
  Weet dat roofvogels in het wild gemiddeld maar 6 maand tot 1j en 8 maand oud worden doordat de natuur hard is.
  Het roofvogel bestand moest terug omhoog om een evenwicht te krijgen zoals ervoor. Duivenmelkers zorgen al jaren voor het aanbod(overpopulatie)en een roofvogel is een opportunist!
  Duivenmelkers zijn even slecht als de roofvogelliefhebbers!
  Het ecologisch evenwicht is uit ballans door jullie!
  Cultuur, erfgoed om het even wat en hoelang het ook al bestaat. Respect voor de vogels/natuur is het enige wat de vogelliefhebbers willen … toch!
  Mensheid is de oorzaak, mensheid ” kan” de oplossing zijn maar moeten kunnen samenwerken!
  Oehoe’s inzetten om de roofvogelpopulatie te minderen!
  2 keer een zware menselijke fout en dan zou je nog een 3de maken!
  Dit is geen respect meer voor de natuur maar enkel kortzichtig om eigen belangen te beschermen.
  Laat gewoon de natuur zijn ding doen en het komt wel goed, maar dat lukt helaas nietmeer door de mens.
  In mijn ogen word er heel veel energie gestoken in verkeerde zaken maar minder in het overeenkomen!
  Jullie zijn beide vogelliefhebbers! Laat de regering het oplossen en sta allebei aan dezelfde kant ” samen zijn jullie sterker”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *