Postduivensport in Iran

De rijke geschiedenis van de duivensport heeft een lange historie die teruggaat naar het oude Perzië, het huidige Iran. Dit land, doordrenkt van cultuur en traditie, heeft een onuitwisbare stempel gedrukt op de ontwikkeling van vele duivenrassen en de evolutie van de duivensport. Van vliegtipplers, hoogvliegers tot tuimelaars, de Iraanse invloed is diep doorgedrongen in de wereld van de duivensport zoals we die heden ten dage kennen. Iran kent meer dan 1 miljoen duivenmelkers en je kunt gerust zeggen dat het duiven houden bij een Iraniër is aangeboren. Het bewijs zijn de vele duiven rassen die hun oorsprong in Iran hebben. Luchtacrobaten, hoogvliegers maar ook de mooiste kleurduiven vind je nog steeds in Iran.

Na het moderne tijdperk van Iran heeft de informatie uit Iran over de duivensport bijna stilgestaan. De wereld is kleiner geworden door het internet maar het lijkt wel alsof Iran daar niet aan heeft deelgenomen. Door het toepassen van strenge Sharia wetgeving door nieuwe regimes is het uitwisselen van informatie bijzonder lastig. Alhoewel je daar de laatste tijd steeds meer verandering in ziet.

Oorsprong van de Duivensport in Iran

De wieg van de duivensport bevindt zich onmiskenbaar in het Midden-Oosten, het voormalige Perzië, nu bekend als Iran. Veel van de duivenrassen die we vandaag de dag kennen, vinden hun oorsprong in voormalig Perzië. Denk bijvoorbeeld aan de beroemde vliegtipplers zoals de Sheffields of de Oosterse tuimelaars. Maar ook de vele andere tuimelaarrassen, duikvluchtduiven en hoogvliegers vinden hun oorsprong in Iran. Duivenmelkers zijn al duizenden jaren bezig met het ontwikkelen van de duivensport en hebben ongelofelijk veel kennis over het fokken van duiven.

Een minder bekend aspect maar niet onverwacht is dat Iran ook een rijke geschiedenis heeft als het gaat om het vangen van duiven. Door groepen duiven boven de stad te laten vliegen, trachten duivenmelkers elkaars duiven te vangen – vergelijkbaar met de beroemde duivenplatjes in Amsterdam.

Een nog verborgen stukje geschiedenis vertelt ons ook over duiven gevechten die georganiseerd werden, een unieke interactie tussen mens en duif die zijn oorsprong vindt in de Perzische tradities.

De Postduivensport in Iran

De postduivensport, zoals wij die kennen in Europa en met name in België en Nederland, heeft eigenlijk ook zijn wortels in Iran. Al duizenden jaren geleden was het in Iran normaal om berichten door duiven van stad tot stad te laten vliegen. In de middeleeuwen brachten kruisridders dit fenomeen mee naar het huidige Europa.

Ondanks de strenge sharia-wetten in Iran die het gokken verbieden, hebben gepassioneerde Iraanse duivenmelkers zich niet laten ontmoedigen om zich met postduifraces bezig te gaan houden.

Iraanse immigranten brachten deze nieuwe vorm van duiven houden terug naar Iran en via vele omwegen werden de beste duiven uit Nederland en België meegebracht.

Een levendige trend heeft zich ontwikkeld rondom deze races, waarbij velen het racen met postduiven niet alleen als een passie, maar ook als een goede bron van inkomsten zien.

Iraniers, specialisten op de grote fond

De Iraanse duivenmelkers hebben zich vooral gespecialiseerd in fondvluchten, waarbij afstanden van 500 km tot 1300 km worden gevlogen. De duiven moeten extreme weersomstandigheden zoals hitte en kou trotseren, over bergen en door woestijnen vliegen wat hun prestaties des te opmerkelijker maakt.

Duiven in Iran behoren dan ook tot de werkelijke wereldklasse. Het is slechts een kwestie van tijd voordat de beste postduiven ter wereld uit Iran afkomstig zijn. Tot die tijd worden de allerbeste fondduiven uit Nederland gekocht en naar Iran geëxporteerd. De hoge prijzen worden graag betaald door Iraanse duivenmelkers.

Duiven races gelegaliseerd in 2012

In 2012 werd volgens Iraj Ramhormozi ,een bekende duivenmelker uit Abadan, de postduivensport gelegaliseerd in Zuid-Iran. Nu zijn er meer dan 16000 geregistreerde duivenmelkers in dit deel van het land die zich bezighouden met het racen van postduiven. Met naar schatting 1 miljoen duivenmelkers in het hele land heeft de postduivensport het potentieel om tot enorme proporties uit te groeien, volgens Iraj Ramhormozi.

Iraj Ramhormozi, heeft oog voor kwaliteit

Om geschikte duiven te kunnen importeren moet je over goede contacten beschikken in de duivensport. De beste duiven worden niet aan iedereen verkocht. Iraj reist dan ook regelmatig heen en weer van Iran naar Nederland om Iraanse duivenmelkers te introduceren bij de juiste fondspelers in Nederland. Dankzij zijn goede reputatie als duivenmelker maar zeker ook als een eerlijk man. Op deze manier kan hij beginnende liefhebbers in Iran op weg helpen met de postduivensport zoals wij die nu kennen. Niet elke fondduif is geschikt voor de Iraanse postduiven sport. Ze moeten beschikken over een ongekend doorzettingsvermogen, uitstekend orientatie vermogen maar vooral zich thuis kunnen voelen in Iran waar de wedstrijden worden gehouden onder extreme temperaturen. Hitteprotocollen zoals wij die kennen in Nederland wordt in Iran hard om gelachen.

Iraj heeft een neus voor kwaliteit en weet als geen ander welke duiven er nodig zijn om in Iran aan de top te kunnen staan. Zelf is hij ook een goeie duivenmelker die op hoog niveau meekomt in de duivensport en zeker al zijn sporen heeft verdient.

Duivenmelkers van Iran

De beste duivenmelkers van Iran zijn vooral te vinden in steden als Abadan en Ahwaz, maar overal verspreid in Zuid-Iran zijn er talloze getalenteerde duivenliefhebbers die de rijke traditie van de duivensport voortzetten en hun stempel drukken op de toekomst van deze eeuwenoude hobby. Duiven races in Iran gaan dan ook een geweldige toekomst tegemoet.

5 thoughts on “Postduivensport in Iran

  1. درورود وسپاس از عوامل سایت بسیار مطالب عالی بود … عمو ایرج بهترین ها رو برات آرزومندم …جاوید ایران وطنمان

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *