Gebroken poot spalken

Gebroken poot spalken

Een poot gebroken.  Hoe gaan we dat dan oplossen.

Er zijn verschillende manieren, ook afhankelijk van de breuk.
Een breuk kan niet zoals bij mensen met een operatie de botten weer met elkaar verbinden door middel van een plaat-pin of schroeven.
Wel kan een dierenarts de botten recht tegenover elkaar zetten en met houtjes te spalken.
Met een beetje knutselen moet er dan een hangmatje (netje) gemaakt worden ,de poten komen dan vrij boven de grond te hangen worden dus niet belast.
Wat ook van belang is dat het netje voldoende weg is geknipt zodat de duif zijn ontlasting goed kwijt kan.

Zelf spalken

Spalkjes zijn tegenwoordig gewoon in de handel , rietjes die dikker zijn als de normale rietjes zijn ook goed te gebruiken als spalk.
Hang de duif op in een panty of netje wat op maat geknipt is en hang de duif 10 cm boven de grond , maak een plankje (ophoging) zodat de duif bij het eten en drinken kan.
Al vrij snel kunnen de pootjes die niet belast worden op deze manier weer zonder spalk omdat er geen gewicht op rust.
Met twee weken is alles weer geheeld en kan de duif weer wat lopen.

Kan het ook zonder spalk

Bij een breuk die wat lager in de poot zit is het ook mogelijk (vaak met goed resultaat) om geen spalk te gebruiken maar de duif in een hokje apart te zetten met in een hoek een dik pak stro eten en drinken binnen bereik ,de duif neemt dan zelf een houding aan die aangenaam is en geneest snel.
Dit gaat alleen maar als de breuk gunstig is dus de botten recht tegenover elkaar.

Wat als er een zwelling ontstaan

Wanneer de poot gebroken is waar de ring omheen zit is opgezwollen. En als het ware om de ring heen gaat groeien is het verstandig om de ring te laten verwijderen door een dierenarts. Hiervoor zou je een dierenarts kunnen inschakelen die is aangewezen door de N.P.O.
De duif kan dan zonder probleem op het hok blijven zonder ring omdat de dierenarts hiervan een melding maakt bij het NPO.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *