Kweeksysteem Bruce Lowe

Kweeksysteem Bruce Lowe

Bruce Lowe was een succesvol paardenfokker dankzij het succesvol bestuderen van talloze stambomen. Tijdens het bestuderen van talloze stambomen ontdekten hij dat de meest succesvolle paarden aan beide zijde van de stamboom een voortreffelijke zelfde voorouder hadden. Om die reden dat Bruce Lowe het figuur systeem aanhield tijdens zijn loopbaan als topfokker.

Paarden en duiven zijn niet hetzelfde maar voor de manier van kweken maakt dat niet uit. Wanneer je naar de duivensport kijkt en je bestudeerd de stambomen van de succesvolste duivenmelkers zul je opmerken dat de basis duiven op 1 hand te tellen zijn. Met de beste duif zou je dan het Bruce Lowe systeem kunnen toepassen om de kwaliteit van deze topduif vast te houden.

Niet iedereen kan topduiven kopen

Postduiven worden steeds kostbaarder en het is steeds moeilijker om aan goede duiven te komen. Maar je kunt beter twee goeie duiven kopen dan telkens maar weer geld uitgeven aan mindere kwaliteit. Kun je zo een topduif niet bemachtigen dan kun je vast wel een kind of een nazaat van deze giganten kopen. Wanneer je dan op een slimme manier met deze duiven gaat kweken. Heb je al gauw een hok met topdieren op je hok. Maar het valt en staat met het basismateriaal.

Bruce Lowe systeem toepassen

Onthou dit, de vader van de moeder moet verwant zijn aan de moeder van de vader en vicaversa. Hoe dichter de topduif terug te vinden is in de stamboom, hoe beter het is. Na de derde en vierde generatie wordt het effect van dit kweeksysteem al een heel stuk minder. Maar hoe beter de stamduif vererft is het toch niet verkeerd om dit systeem is toe te passen. Niet iedereen kan een halfbroer en een halfzuster kopen uit de beste topduif.

Inteeltlijnen moet je kruizen

Stel je hebt een halfbroer met een halfzus gekruist. Een prachtige duif gekweekt. Waarschijnlijk zal het dier goed presteren maar niet bij de toppers behoren. Wat je moet doen is hetzelfde trucje met een andere lijn en de jongen van beide lijnen kruis je dan met elkaar. Je hebt dan grote kans dat je supervliegers kweekt. Wanneer je dan ook nog even controleert op het LDHA gen en of het A allel in beide duiven die je wilt kruizen voortkomt. Verhoog je je kans op topduiven met 35% en dat is heel veel in de duivensport.

Voorbeelden van bekende duivenmelkers

Hopelijk ben je heel sceptisch en geloof je niet alles wat je leest. Verstandig maar kijk eens naar Koopman die zijn duiven kruist met van Loon duiven of Gertjan Beute die succes kreeg door Janssen en Koopman te kruizen. Om goed te presteren heb je dus twee ingebeelde lijnen nodig het liefst volgens het Bruce Lowe principe en dan kruizen.

Ben je het niet eens laat het gerust weten hieronder

2 thoughts on “Kweeksysteem Bruce Lowe

  1. Hallo, gaat het erom dat dezelfde duif zowel in de moeder als de vader van het jong voorkomt?
    Zoals boven beschreven vader van de moeder en moeder van de vader.
    Of mag het ook vader van de vader en moeder van de moeder zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.