Opgroeien van piepers

Opgroeien van piepers

Is het geen wonder wat we tijdens het kweekseizoen  beleven. Na circa 18 dagen broeden komt een duivenei uit en zeven weken later wordt de pen al geruid. Het kleine hulpeloze wezentje is dan al zo groot dat het zelfs al kan vliegen.

Zeven dagen pap

De eerste zeven dagen krijgen de piepers pap of duivenmelk. Na het leggen van de eieren ontstaat er door de ontwikkeling van een hormoon de aandrang om kropmelk te produceren. Wat feitelijk een vet afscheiding is geproduceerd door de kropwand. De krop wordt wat diker en de kropwand zit vol met cellen die gevuld zijn met vetten. Zodra de jongen op uitkomen staan wordt door het pikken tegen de eischalen de ouders gestimuleerd om duivenmelk aan te maken voor hun jongen.De cellen in de kropwand barsten open en zo ontstaat er een witte brij wat we kennen als duivenmelk.  Ongeveer zeven dagen krijgen de jongen deze pap om vervolgens geleidelijk te wennen aan vast voedsel. Na circa tien dagen is de overschakeling op vast voedsel een feit.

Extra grote en sterke piepers krijgen

Je kunt na zeven dagen een trucje toepassen om je jongen extra sterk en snel te laten groeien. Je kunt dat toepassen wanneer er bijvoorbeeld 1 jong wat achter blijft in de groei. Omdat het als tweede jong geboren is en daardoor wat minder duivenmelk krijgt. De truc is het jong over te leggen bij een voedsterduif die een paar dagen later is begonnen met het geven van duivenmelk. Desnoods kun je dit een aantal keer herhalen en je zult zien dat het jong groeit als kool wanneer het 2 tot 4 dagen langer duivenmelk krijgt als normaal.

 Welk voer geven

Voer met kleine zaden en granen worden makkelijker doorgegeven aan de jonge dieren. Het spreekt voor zich dat je in deze periode de duiven het allerbeste voer moet geven wat er is. Zodat de piepers goed kunnen opgroeien tot sterke jongen duiven. Neem bij voorkeur een voer met veel kleine granen en zaden.

Met de hand voeren

Het kan gebeuren dat de ouderdieren te vroeg met een volgend nest beginnen en dan de piepers minder gaan voeren. De jongen dieren bijvoeren met de hand  kan dan noodzakelijk zijn. Op zich is dat niet zo moeilijk maar wel een tijdrovend karwei. Zodra de jongen twee weken oud zijn kunnen we de piepers al gaan bijvoeren met gewoon duivenvoer. Met één hand over het jong heen kunt je voorzichtig met twee vingers de bek openen. Met je andere hand kun je dan wat voer in de bek stoppen. De krop hoeft niet barstensvol te zijn een klein handje voer is al voldoende. Het makkelijkst kun je dan wat bonen, erwten en kleine zaden opsteken. Dit wordt makkelijk doorgeslikt door de jonge dieren. Na het voeren kun je wat lauwwarm water in de bek spuiten met behulp van een injectiespuit.

Spenen van de jongen

piepersJongen piepers kunnen al op een leeftijd van 3 weken gespeend worden. Kweek je in de winter of het vroege voorjaar kun je het spenen beter wat uitstellen naar vier weken. De jongen doe je het beste bijenkaar in 1 hok afgezonderd van de oude dieren tot ze circa drie tot vier maanden oud zijn.
 
 

7 thoughts on “Opgroeien van piepers

 1. Hallo,

  Ik heb een vraag.

  Wij hebben een nat duif van drie weken nu. Wij vroegen ons af wanneer hij langdurig kan blijven staan.

  Nu loopt hij wat en dan gaat hij weer zitten en vroegen ons af of het normaal is.

  Ik zie graag uw reactie tegemoet.

  Met vriendelijke groet,
  Ashkan

  1. Waarom zou je dat doen. Er is geen enkele toegevoegde waarde om de jongen met de hand groot te brengen. Maar stel het is nodig dan kun je Nutribird A21 Opfokvoer geven. Hier kun je dan de eerste tien dagen mee voeren en daarna langzaam overgaan op vast voer.

 2. beste,
  Ik heb een vraagje: ik heb nu een aantal winterjongen (die al gespeend zijn) en ik vroeg me af welke hoeveelheid ik ze van eten moet geven. Eten à volonté of eerder zoals de volwassen duiven voederen?

  Met vriendelijke groeten
  Achiel Torfs

  1. Gewoon volle bak en dan voorlopig nog kweekvoer blijven voeren. Zijn ze circa drie maanden oud dan kun je langzaamaan overschakelen op een goede kwaliteit jonge duivenvoer. Tegen de tijd dat ze lekker beginnen te vliegen kun je ze wat strakker houden zodat ze leren om goed te luisteren. Vliegen ze slecht na drie/vier maanden of maar heel kort. Kun je een wat lichter voer geven zoals Galaxy light of wat meer gerst toevoegen aan het jonge duivenvoer. Beetje zoeken tot je de juiste mix hebt gevonden. Er is geen kant en klare altijd geldende samenstelling. Omdat het afhangt van het weer, je hok, de leeftijd, gezondheid, afstamming, etc. Vandaar dat duivenhouders duivenmelkers worden genoemd. 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.