Donkerhok voor diefkroppers

Donkerhok voor diefkroppers

Geen excuses meer

casa1Denk dat de meest simpele methode wel de Spaanse methode is. Wat eigenlijk niet meer inhoud als een klein kistje met een deurtje of klep. De doffer moet een vreemde duivin dan het hokje inlokken wat vervolgens automatisch sluit of door de duivenmelker dicht gedaan wordt door aan een touwtje te trekken. Zo simpel dat je eigenlijk geen excuses meer hebt om geen diefkroppers te houden. De afmetingen van een Spaans donkerhokje zijn vaak wat groter als in Den Haag. Vaak is zo’n hokje 60 bij 60 cm en 50 cm hoog in tegenstelling tot de relatief kleine hokjes in Den Haag..

donkerhokHet dubbele donkerhok

Behalve het enkele donkerhok kennen Spanjaarden ook nog een dubbel donkerhok. Je kunt je dat voorstellen als twee donkerhokken tegen over elkaar met een ren er tussen. In de ren zit een aflopende bodem waardoor een doffer bijna automatisch het donkerhok in loopt om de duivin te roepen.  De duiven kunnen via de bovenkant van de kleine ren naar binnen. Zijn de duiven in de ren gesprongen wordt het uitvouwbare net dicht getrokken.

casa2En variatie

Natuurlijk zijn er vele variaties op dit eenvoudige systeem te vinden. Zo kennen we in Argentinie een soortgelijk systeem als het dubbele donkerhok in Spanje. Als je het plaatje hierboven uit vergroot kun je het zo namaken. En met een beetje handigheid maak je er ook nog een automatische val van.

Haags donkerhok

In Nederland werken we het meest met een donkerhok waar een schuif in zit. deze schuif kan door een draad omhoog of omlaag worden gedaan. Aan de zijkant van het donkerhok zit een zeelood bevestigd aan het draad om de schuif open te kunnen laten. In vergelijking met bijvoorbeeld de Spaanse donderhokken zijn de Nederlandse donkerhokken aan de kleine kant vaak hooguit 40 X 40 X 40 cm en dan zijn dit ook nog eens de buitenwerkse maten. Gelukkig zie je steeds vaker dat de liefhebbers van de diefkropper sport de donkerhokken wat ruimer maken. Hieronder vind je een handige bouwtekening als een echt Haags donkerrood zelf wilt bouwen.
donkerhok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *