Humaan duiven houden

Humaan duiven houden

Humaan duiven houden. Diefkropper liefhebbers worden er wel is op aangesproken. Kroppers die de hele dag in een hokje van 40 bij 40 cm zitten. Vaak in het donker, als ze geluk hebben in het licht. Met een klein beetje meer geluk mogen ze dagelijks even tien minuten vliegen en dan weer terug het hokje in. Heeft de duivenmelker geen tijd, kan het zijn dat ze alleen in het weekend even naar buiten mogen. Is dat humaan duiven houden?

Humaan duiven houden

We leven in 2017 en misschien moeten we ons zelf afvragen of het wel humaan is wat we doen. Onze kroppers worden apart opgesloten maar is dat wel nodig. Veel liefhebbers houden kroppers omdat ze het een aangenaam ras vinden om te houden. Tam en vertrouwelijk van aard en je kunt er de diefkropper sport mee bedrijven. Helaas hebben we steeds minder tijd en steeds meer duiven. Om al onze duiven hun dagelijkse rondje te laten vliegen is steeds minder tijd voor. Is het dan wel humaan om ze al die tijd in een klein hokje opgesloten te houden.

Andere manier van duiven houden aanleren

Misschien moeten we ons wel een andere manier van duiven houden aanleren. Een meer humane manier. Heb je tijd om dagelijks met 1 of 2 kroppers te vliegen. Huisvest er dan 1 of 2 in een donkerhok die je dan de hele dag rond je hok kan laten vliegen. Maak het donkerhok ook wat groter. Hanteer eens de Spaanse afmetingen i.p.v. de Hollandse afmetingen voor een donkerhok.
De rest van de duiven kan op dezelfde manier worden gehouden zoals postduivenhouders dat doen. Een hok voor de doffers met een ren ervoor en idem dito hetzelfde voor de duivinnen. Heb je dan is geen tijd om ze te laten vliegen is het minder erg. En de duiven die je hebt opgehokt komen iedergeval toe aan hun bewegingsvrijheid waar ze recht op hebben.

Het is even wennen

Het is misschien even wennen. Maar de meeste kroppers ,op de Pica’s na’ kunnen gezamenlijk worden gehouden.
Doffers bij de doffers en duivinnen bij de duivinnen. In het hok van de duivinnen hang je alleen zitschapjes neer en in het dofferhok kun je jonge duiven bakken ophangen. Jongen duivenbakken zijn een soort motivatie hokjes voor jonge postduiven maar voor onze kroppers uitermate geschikt. Voordeel van het op deze manier duiven houden is dat je veel sneller klaar bent met het verzorgen van je dieren.
Waarschijnlijk zul je zeggen dat je bang bent dat je duivinnen teveel met elkaar aanlopen. Maar daar zijn heel veel manieren voor om dat te voorkomen. Waarschijnlijk zul je ook zeggen dat je doffers met
Wanneer je dan ook per kubieke meter maximaal 2 duiven houd ben je op een humane manier bezig met je hobby.
De duiven die je dagelijks wilt spelen kun je natuurlijk wel in een donkerhok of lichthok houden.
Laat je mening hierover is horen

1 thought on “Humaan duiven houden

 1. Ik ben dit nu aan het proberen, dit is de manier waarop ik 25 jaar geleden duiven ben gaan houden. Met de vrije uitloop worden je duiven ook een stuk rustiger. Als er is een jong uit het hok op de grond valt is deze ook niet gelijk de dupe van driftige doffers.
  De duiven kunnen hun energie kwijt. Beetje rondscharrelen, een bad nemen wanner ze zin hebben. Ik heb nu laudino’s, moroncelo’s kleurpostduiven. En paloma de classe. En nog wat andere duiven. De hele kweek lopen de jonge gewoon bij de oude duiven. Jonge van 7 weken krijgen soms nog is te eten van hun ouders, krijgen vliegles en leren scharrelen in de tuin.
  Het vliegen wordt wel wat minder bij de oude duiven. Maar dat maken de jonge weer ruimschoots goed. En het is een prachtig gezicht als er een koppel van 10 /15 duiven rond je huis vliegt.
  Omdat ik veel last heb van roofvogels moet ik ze van de winter helaas weer wat meer vast gaan houden.
  Maar de hele verzorging wordt wel een stuk makkelijker. 1 keer in de week schrappen, Twee grote drink torens op de grond. Een bak met grit en een lange voergoot.
  Ik ga het is een paar jaar op deze manier proberen. Als het bevalt zal ik dat in de toekomst is laten weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *