Doffer of duivin?

Elk jaar weer hetzelfde probleem, een hok vol jongen maar welk jong is een doffer of duivin. Het is altijd gissen en dan kom je na 6 maanden erachter dat je je toch vergist hebt. Die mooie doffer blijkt toch een duivin.

Geslachtsonderscheid, 99% zekerheid

Er zijn verschillende methodes om te zien of je nu een doffer hebt of duivin. Sommige methodes zijn wat twijfelachtig te noemen maar met andere methodes kun je toch met aan alle zekerheid grenzende waarschijnlijkheid het verschil met 99% goed hebben. Natuurlijk helpt het als je wat ervaring hebt en de ene duivenmelker zweert bij methode 1 terwijl de andere duivenmelker meer succes heeft met een andere methode.

Ik ga het je uitleggen

De makkelijkste methode is gewoon afwachten tot je duiven geslachtsrijp zijn. Maar wil je toch al eerder weten of je doffers of duivinnen hebt gefokt. Zijn de methodes hieronder redelijk betrouwbaar waar ik de laatste methode nog het makkelijkst vind om uit te voeren en daarbij voor 99,99% zekerheid bied of je een doffer of duivin hebt.

Tangmethode

Met deze speciale tang zou een dierenarts kunnen zien of je een doffer of duivin hebt. De tang heeft de vorm van een eendenbek en wordt 12 tot 16 millimeters in de cloaca van de duif gestoken.
Je kunt dan met een geoefend oog de linker eileider van een duivin zien of twee kleine bloedrode puntjes bij een doffer
 
 

Kontjes methode

Met deze methode kun je al op een leeftijd van 4 tot 6 dagen bepalen of de pieper een duivin of een doffer is.  je draait het kuiken met de cloaca naar je toe met ze kont omhoog. Je ziet dan dat de opening van de  cloaca  of met de uiteinde naar beneden wijst of een rechte streep is.
Daarnaast zie je een verdikking rondom de cloaca bij de doffer en bij de duivin is het rond de cloaca vlak. Kijk maar is naar de foto hiernaast. Plaatjes zeggen meer als woorden. Het linker kontje is van de doffer en het rechter kontje van de duivin.

Oog methode

Het oog van een doffer is ronder als van een duivin. De iris zit in het midden bij de doffer en bij een duivin wat meer uit het midden. Kijk maar naar de foto hiernaast. Linker oog is van een doffer en de rechter foto van een duivin.

Wip methode

Wanneer de piepers circa 3 tot 4 weken oud zijn kun je deze test uitvoeren. Met je linkerhand hou je de poten van de pieper vast en met je rechterhand pak je voorzichtig de snavel vast en trekt dan de kop iets naar beneden. Gaat de staart omhoog zoals op de linker foto is het een duivin. Gaat de staart naar beneden zoals op de rechterfoto is het een doffer.

DNA test

Wil je het absoluut zeker weten kun je ook een test laten uitvoeren door deze firma. Door een DNA test kan voor 99,99% zeker het geslacht bepaald worden. Kosten zijn voor een geslachtsbepaling 4,50 euro maar dan is er ook geen twijfel meer mogelijk of je een doffer of duivin hebt. Rastypische karakter eigenschappen, onzin of niet
Waarschijnlijk zijn er nog wel meer methodes om te weten of je een doffer of duivin hebt. Weet je een methode die voor jou werkt. Laat hier een reactie achter.
 

20 thoughts on “Doffer of duivin?

 1. ik haak af , geloof wat je geloven wil maar kan toch mijn lachen amper onderdrukken , te vaak en teveel uitzonderingen gezien . mis hier trouwens nog wel de “teentjes” theorie ?
  vertrouw liever op mijn eigen “gevoel” , zit er zelden naast al hoewel ik ook wel eens gefopt ben door een “doffer” wat later toch “duivin” bleek .
  als beginner of liefhebber / fokker ? die het zelf niet “ziet” zou ik toch meer vertrouwen op iemand die er wel echt kijk op heeft ?

 2. ome willem kan een duivin die bevrucht ei legt alleen uitbroeden en verzorgen? want als zij even de beentjes wil strekken of eten met deze koude dagen is het ei onderkoeld na tijdje of kan dit geen kwaad paar minuten Mijn duiver van ander koppel is vreemdgegaan in ander hok!! en zit niet samen! grts.

  1. Ik heb 4 losvliegende pauwstaartjes. Ik ging er van uit, zo heb ik ze ‘gekocht’ dat ik 2 koppeltjes zou hebben.
   Maar ik vrees ondertussen dat het 1 doffer en 3 duivinnen zijn.
   Hoe gaat da werken? Paart de doffer met meer dan een duivin naar keuze?
   Of gaan de vrijgezelle duivinnen op zoektocht naar andere doffers….en raak je ze daardoor kwijt? Of blijven ze als vrijgezelle dames bij het hok?

   1. In tegenstelling wat veel mensen denken. Duiven zijn niet zo monogaam als dat we willen denken. Duiven zijn eigenlijk notoire vreemdgangers. Sommige doffers hebben wel drie, vier duivinnen dus een heel harem. Het is dan ook geen enkel probleem om drie duivinnen met 1 doffer te hebben. De kans is zelfs groot dat deze doffer ook met de andere duivinnen zal paren en tegelijkertijd met een andere duivin een nest groot brengt. Waren het vrijgezelle doffers geweest en 1 duivin dan was het wat lastiger. In dat geval zouden de overige doffers op zoek gaan naar een eigen duivin. Maar in dit geval hoef je je geen zorgen te maken.

 3. Hallo
  De afbeeldingen bij deze methodes van de geslachtbepaling zijn helaas niet zichtbaar 🙁
  kunnen jullie dit wijzigen of foto’s hiervan bezorgen
  mvg
  Pierre

 4. Hallo ome Willem,
  U zegt: bij de “kontjes methode” kun je zien dat het uiteinde van de cloaca naar beneden wijst, of een rechte streep is.

  Als het uiteinde een rechte streep is, is het dan een doffer of een duivin? (Of kan men dat daaruit niet opmaken?)

  Gr. Carlo

  1. Vergelijk het met een smiley. Een vrouw kijkt chagrijnig en man kijkt stoer. Dus een duivin heeft de hoeken naar beneden en doffer is een streep.

 5. ja over bepaling van duiver of duivin is al veel geschreven , ik wacht steeds tot einde seizoen en dan neem ik ze er zo uit en ben zelden mis , dus aan het gedrag kan je al véél zien , ja er zijn verschillende manieren maar elk op zijn manier .

 6. Hallo je pakt de duif met je linkerhand boven aan de rug draai hem om en strijk met je rechterhand beide pootjes naar achter als ze blijven liggen is het een duivin worden ze ingetrokken een doffer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.