Duizenden duivenmelkers hebben er genoeg van

Duizenden duivenmelkers hebben er genoeg van

Het aantal roofvogels is explosief gestegen. De laatste jaren zijn al duizenden sperwers in Nederland de steden aan het bevolken. Mede door het ophangen van nestkasten voor slechtvalken is ook hun populatie enorm gegroeid. Haviken, normaal gesproken een schuwe bosvogel weet al goed de weg naar de stad om boodschappen te doen.

Duivenmelkers zijn de overlast zat

Duizenden duivenmelkers zijn de overlast zat maar ook voor een roofvogel is het grote aantal concurrenten geen pretje.
Roofvogels komen steeds verder in de steden. Vanwege de honger komt een rsparrowhawk1-630oofvogel steeds dichter bij de mens. Het is al meerdere keren gebeurt dat een roofvogel een duivenhok ingaan. Ook gewoon op straat zijn roofvogels te vinden.
Roofvogels die naderen op 5 tot 10 meter van je duivenhok is geen uitzondering meer. Roofvogels hebben honger omdat er te weinig prooidieren beschikbaar zijn. In steden kun je ze al op een paar meter naderen. Omdat ze vechten tegen de honger en daardoor al angst voor mensen steeds meer kwijtraken.sparrowhawk3-630
Het gebeurt steeds vaker dat duiven gegrepen worden door een roofvogel. Wat nog vaker gebeurt is dat een roofvogel misgrijpt en duiven alleen verwonden omdat roofvogels door honger te zwak zijn om een goede aanval uit te voeren.

Meeste roofvogels sterven het eerste jaar door honger

001_Greifvogel_mit_Taube,_Bochum_Innenstadt,_2008,_AusschnittSparrowhawkBuizerd_verkeer36-LC-HAWK3Dode-Havik20130711-090533 Meeste roofvogels sterven het eerste jaar door honger. De levensverwachting is vele malen lager als  een roofvogels in gevangenschap.

Laat de natuur zijn gang gaan

Natuurlijk zijn er mensen die zeggen laat de natuur zijn gang gaan. Duivenmelkers moeten niet zeuren, ze kunnen hun duiven ook in volières houden.
roofvogelMaar wat denk je zelf, je loopt met je hond door het bos en hij wordt door een wolf opgevreten. Of je laat lekker je huiskat in de tuin rondlopen en ’s nacht wordt het beest opgevreten door een Oehoe.
Zeggen we dan alsnog dat we de natuur zijn gang moeten laten gaan. Nee, natuurlijk niet want als we in Purmerend last hebben van een Oehoe wordt deze gewoon weggevangen.

Roofvogel staat bovenaan de voedselketen

147354Roofvogels staan bovenaan de voedselketen wat betekent dat er geen dieren zijn die ervoor zorgen dat roofvogel populaties in toom worden gehouden. Hun lot is sterven door honger want de reden dat ze in grote aantallen in steden zijn te vinden bewijst dat roofvogels honger hebben. Anders zou hun angst voor mensen ervoor zorgen dat ze op grote afstand van de mens blijven. Roofvogel populaties door laten groeien is pure dierenmishandeling veroorzaakt door natuurbeschermers.

Natuurbeschermers zijn hun doel voorbij geschote20130711-090533n

 • meest roofvogels sterven door honger in hun eerste levensjaar
 • roofvogels worden gezien in drukke winkelstraten
 • roofvogels zijn bang voor mensen maar overstijgen hun angst vanwege de honger
 • zeldzame vogels sterven uit denk aan de houtsnip of kievit
 • geef  een reactie waarom je denkt dat er iets moet gebeuren

2 thoughts on “Duizenden duivenmelkers hebben er genoeg van

 1. zeer eenzijdig verhaal , de mens is verantwoordelijk geweest voor de achteruitgang van de roofvogelstand , dat nu juist dezelfde mens zijn best doet met als gevolg een herstel van de stand en nu hebben we er ineens weer last van ? wij liefhebbers zijn degene die onnatuurlijk onze beesten houden , wij kweken die rare modellen die nog amper normaal vliegen of op zijn minst de aandacht trekken van de roofvogel misschien ? of erger nog de hele dag (week) opgesloten zitten in een (donker) hokkie van 40/40 ……………….. hoezo conditie ?
  mijn raskeuze is mede bepaalt door de roofvogel(s) en de manier van duiven houden aan de omstandigheden aangepast en het scheelt , ook hier sneuvelen beesten maar veel minder dan voorheen (2009/2010 +30 stuks) en dit jaar zelfs nog geen één .
  al mijn duiven “trainen” dagelijks 2 tot 2.5 uur los weer of geen weer , zijn scherp en alert , ook bijna allemaal wel eens door bv de Havik achterna gezeten en missen wel eens enkele staartpennen maar daar blijft het bij . een aanschaf of oude (stram) hier uitwennen is haast ondoenlijk deze worden wel direct gegrepen .
  ik ben gek op mijn beesten maar geniet ook van de Havik of Slechtvalk als die in jachtmodus overkomt .

  1. Hallo Arie,
   Vertel mij alstublieft welke super duiven je hebt!
   Een jonge (race) duif of een volwassen duif die voor het eerst het hok uitvliegt om weer te trainen is volkomen kansloos voor een ervaren Havik! Laten we het maar niet over een slechtvalk hebben.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.