Ik stop ermee

Liefhebbers van diefkroppers die stoppen met de hobby, gebruiken vaak de reden dat er niets meer is te vangen. Liefhebbers om je heen stoppen ermee omdat ze ruzie hebben of gewoon gaan verhuizen.
Maar is dat wel de juiste reden om te stoppen is het geen kwestie van je aanpassen aan wat wel kan. Natuurlijk vangen we liever andere diefkroppers maar dat is niet noodzakelijk om metstop diefkroppers bezig te zijn. Wilde duiven vangen is misschien nog wel bewonderenswaardiger als tamme diefkroppers binnenhalen.

Van oudsher was het houden van diefkroppers noodzaak

De diefkropper sport is ontstaan uit noodzaak. Een extra stukje vlees op tafel of een voedzame lekkere soep. De kroppers moesten hiervoor vreemde duiven binnen brengen en dat waren niet noodzakelijk duiven van een andere duivenmelker. Pas veel later is  het houden van diefkroppers een volkssport geworden.

Kijk naar mogelijkheden niet naar onmogelijkheden

Wanneer je geld hebt om een opel astra te kopen ga je dan naar de mercedes dealer om een mercedes te kopen. Nee, je kijkt naar de mogelijkheden die je hebt. Zo is het ook met duiven overal zijn duiven te vinden, denk aan verdwaalde postduiven of stadsduiven. Het maakt niet uit wat voor duiven om toch van de hobby te kunnen genieten.  Het gaat tenslotte om het spel van de doffer die een vreemde duivin meeneemt.

Maar er is echt niets te vangen zelfs geen verdwaalde postduif

Zelfs dan kun je nog twee dingen doen om met de sport door te gaan.  Behalve een grote haagse til op het dak kun je er ook voor kiezen om meerdere hokken in de tuin te zetten.  Je kunt dan je doffers trainen met je eigen duivinnen. Wist je dat veel Spaanse kroppers alleen maar getraind worden met eigen duivinnen. Denk aan een Gaditano, de meeste Gaditano’s vliegen veel te langzaam om een postduif in te halen. Maar zijn wel geweldig mooi om te zien vliegen. Zo kun je een ras nemen met een bijzondere vliegstijl en toch blijven selecteren op de eigenschappen van een diefkropper. Met als extra moeilijkheidsgraad de stijl van vliegen blijven handhaven.

Mogelijkheden genoeg

Verdwaalde postduiven vangen, kroppers houden met een bijzondere vliegstijl er zijn mogelijkheden genoeg om met deze sport bezig te zijn. Maar je wilt toch een wedstrijdelement hebben denk eens aan Pica’s.  Dit zijn de meest gedreven kroppers die er zijn met een onvermoeibaar vliegvermogen. Pica’s worden getraind om een blauwe duivin te versieren.  Hierdoor kunnen liefhebbers bij elkaar komen en gezamelijk hun duiven laten vliegen. De doffers zullen altijd bij de blauwe duivin blijven en proberen deze uit een groep van doffers te halen. Spelregels in Nederland zijn nog gebaseerd op de beginjaren van de Picasport in Spanje. Wat niet vergelijkbaar is met de huidige spelregels in Spanje waar honderd doffers achter een duivin aanjagen.

3 thoughts on “Ik stop ermee

 1. Beste Joop,
  Leuke site, voor mij vol van nostalgie, al jaren pensioen kort geleden een bezoek gebracht aan de Duivenzaak van de familie de Zwart in de Schalkburgerstraat in Den Haag.
  Nauwelijks verandering na 60 jaar.
  Zelf een echte tilduiven bezitter geweest in de jaren 1950 tot 1959 in Den Haag.
  Nu begin ik mij weer te intresseren voor mooie kleppers.
  Groet Peter Limbach

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.