laudino murciano

Het werk van een doffer

Spreekt voor zich natuurlijk een doffer moet duivinnen meebrengen.  Kort uitgelegd, de doffer wordt losgelaten en vliegt gelijk het luchtruim in. Met wijde cirkels gaat hij op zoek naar andere duiven. Zodra de doffer een duivin gespot heeft gaat hij erop af en zal proberen de duivin te laten volgen.  De doffer zal eerst met de duivin meevliegen en trachten voor de duivin te gaan vliegen om vervolgens richting zijn hok te gaan. Steeds de duivin scherp in de gaten houdend.

Eigenschappen van de ideale diefkropper

Een goede doffer heeft een diep en lage stem. Niet teveel temperament maar genoeg om voldoende drive te hebben op zoek te gaan naar een duivin, Teveel drive uit zich in het opjagen of pikken van de duivin. wat een vreemde duivin zou kunnen afschrikken. Kortom een doffer moet wel goede manieren hebben. dofferDaarnaast moet een doffer voldoende conditie hebben om niet gelijk op te geven als het niet direct lukt om de duivin te laten volgen.  Volgt de duivin naar het hok van de doffer zal de duivin in veel gevallen niet direct in het hok van de doffer willen komen. Een doffer moet dan wel overredingskracht gebruiken en een actief hokwerk laten zien. Stel dat de duivin gevolgd is tot op het dak. De doffer zal dan door heen en weer te vliegen van dak naar hok om de duivin te overtuigen om te volgen. Is de duivin gevolgd tot dicht bij het hok zal de doffer zijn hok binnenlopen en de duivin beginnen te roepen. Steeds weer even naar buiten gaand om zichzelf aan de duivin te tonen. Is de duivin eindelijk vlak bij het hok neergestreken zal de doffer in zijn hok blijven en beginnen met roepen tot de duivin binnen is. Vliegt de duivin toch weer weg moet de doffer gelijk de achtervolging weer inzetten. Nu kan het ook zijn dat de doffer met de duivin meegaat naar haar hok. Een doffer moet dan over voldoende hokvastheid beschikken om niet een vreemd hok in te willen gaan.  Zonder enige gereserveerdheid of zelfbehoud zal een doffer gauw gevangen kunnen worden.

Opletten!

De meeste doffers hebben een voorkeur voor blauwe of donkere duivinnen. Bij het trainen van een diefkropper moet je dan ook zoveel mogelijk verschillende kleuren duivinnen gebruiken om te voorkomen dat hij kleurziek wordt en een voorkeur gaat ontwikkelen voor bepaalde kleuren. Door tijdens het trainen veel te wisselen met steeds andere duivinnen kun je dit voorkomen.

Welke eigenschappen heeft een doffer nodig

Ik zal het even op een rijtje zetten. Mocht je zelf nog wat willen aanvullen kun je dat doen door een reactie achter te laten.

  • hokwerk
  • temperament
  • vitaliteit
  • zelfbehoud of hokvastheid
  • conditie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *