Duivin legt geen of onbevruchte eieren

Duivin legt geen of onbevruchte eieren

Normaal gesproken kun je 7 tot 10 dagen na het koppelen het eerste ei verwachten. Er is niks makkelijkers om duiven tot kweken aan te zetten maar er kunnen wel eens wat problemen zijn waardoor het resultaat op zich laat wachten.

Mogelijke oorzaken, geen of onbevruchte ei

Het achterhalen van de juiste oorzaak is niet altijd heel eenvoudig. Vaak is het wegstrepen van de mogelijke oorzaken de beste manier om te achterhalen waarom je duivin geen of onbevruchte  eieren legt.

 1. duivin en doffer zijn niet te koppelen, er wordt niet gepaard dus ook geen eieren gelegd. Duiven scheiden en apart zetten om na een week nogmaals het koppel weer bij elkaar te zetten. Of andere partners zoeken.
 2. een duivin heeft maar een beperkt aantal eicellen. Is het op, dan komen er geen eieren meer. Dit kan wel eens gebeuren bij oudere duivinnen boven de circa 5 jaar oud. Ervan uitgaande dat je de duivin voorheen niet om de tien dagen eieren hebt laten leggen. Anders gebeurt het al eerder dat ze geen eieren meer leggen.
 3. wordt er tijdens de winter gekweekt. Is er door het aantal te weinig lichturen de prikkeling om eieren te leggen minder geworden. Het helpt dan om kunstmatig het aantal lichturen op een dag te verlengen tot circa 14 uur.
 4. bij extreem koud weer gebeurt het dat eieren niet bevrucht worden. In dat geval is het mogelijk om de temperatuur in het hok te verhogen tot circa 15 graden samen met het kunstmatig verlengen van de lichturen.
 5. een duivin is simpelweg te jong. Begin pas met kweken wanneer een duivin echt volwassen is. Theoretisch gezien kan een duivin na 5 tot 6 maanden al eieren leggen maar beter is het te wachten tot de duivin minimaal een jaar oud is.
 6. te vette duiven. Wat niet hoeft te betekenen dat ze te dik zijn maar met een te vet voer wordt gevoederd zonder de duiven regelmatig te laten vliegen. Er treedt dan een vervetting rond de organen op waardoor de vruchtbaarheid afneemt.

Medische oorzaken

 1. salmonella infectie aan de eileider
 2. recente behandeling met medicamenten, denk aan Baytrill wat er voor zorgt dat de duivin minstens drie tot vier weken geen bevruchte eieren meer kan geven
 3. glucocorticoiden en benzimidazoles bevattende geneesmiddelen
 4. preventief kuren tegen het geel minstens 2 tot 3 weken voor dat je gaat kweken.

Andere problemen

eiVerder kun je andere problemen tegen komen zoals een embryonale sterfte. Wat kan gebeuren bij het overleggen van eieren. Stel dat je de net gelegde eieren een aantal dagen moet bewaren voordat je ze kan overleggen. Een embryonale sterfte kan voorkomen wanneer je de eieren niet regelmatig keert maar ook een te lage temperatuur kan een oorzaak zijn. Kamertemperatuur is de beste temperatuur om de eieren goed te houden.
Tekort aan vitamine en mineralen kan een oorzaak zijn voor onbevruchte eieren. Een zo gevarieerd mogelijk voer is belangrijk in de broed periode waarmee je al enkele weken voordat je gaat kweken mee begint. Daarnaast v ruim voldoende grit en mineralen verstrekken.
Ongelukjes doordat duiven los in het kweekhok vliegen leiden wel eens tot vechtpartijen en breuk van eieren. Om te voorkomen dat ze per ongeluk het verkeerde broedhok in gaan. Kun je i.p.v nestmatjes tabakstelen gebruiken. Tabakstelen op de vloer leggen zodat de duiven zelf het nest moeten gaan bouwen. Door het talloze keren heen en weer vliegen leren ze blindelings het broedhok te vinden.

Heb jij nog tips? Laat een reactie achter

 

6 thoughts on “Duivin legt geen of onbevruchte eieren

 1. onder normale omstandigheden zou het voor iedere vitale gezonde duivin geen probleem moeten zijn eieren te leggen ?
  bijna alle hierboven genoemde oorzaken heeft de “liefhebber” invloed op , dus ligt de “schuld” / verantwoordelijkheid ook bij de liefhebber zelf deze dient te zorgen voor de juiste omstandigheden de duif heeft hierin geen keus ? ik mis in het rijtje nog wel het lukraak (ondeskundig) kweken met alles wat veren heeft en enigszins op een duif lijkt , kweek alleen met het allerbeste materiaal , rotzooi is er al genoeg .
  op mijn You tube kanaal Buchon Balear NL heb ik onder “discussie” diverse gedachten kronkels oa hierover op papier gezet .

 2. hallo , ik begrijp er niets van , hoe komt dat mijn duif eieren legt , de eerste 2 waren totaal niets , nu vandaag zie terug een ei , amai , en zeggen dat duiven geen eieren zomaar leggen , ze zit namelijk in papegaai kooi , die ik soms buiten zet bij zonnig weder ?
  heeft er iemand een idee , heb namelijk geen verstand van duiven
  Grt johan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *