Duivin legt geen of onbevruchte eieren

Duivin legt geen of onbevruchte eieren

Normaal gesproken kun je 7 tot 10 dagen na het koppelen het eerste ei verwachten. Er is niks makkelijkers om duiven tot kweken aan te zetten maar er kunnen wel eens wat problemen zijn waardoor het resultaat op zich laat wachten.

Mogelijke oorzaken, geen of onbevruchte ei

Het achterhalen van de juiste oorzaak is niet altijd heel eenvoudig. Vaak is het wegstrepen van de mogelijke oorzaken de beste manier om te achterhalen waarom je duivin geen of onbevruchte  eieren legt.

 1. duivin en doffer zijn niet te koppelen, er wordt niet gepaard dus ook geen eieren gelegd. Duiven scheiden en apart zetten om na een week nogmaals het koppel weer bij elkaar te zetten. Of andere partners zoeken.
 2. een duivin heeft maar een beperkt aantal eicellen. Is het op, dan komen er geen eieren meer. Dit kan wel eens gebeuren bij oudere duivinnen boven de circa 5 jaar oud. Ervan uitgaande dat je de duivin voorheen niet om de tien dagen eieren hebt laten leggen. Anders gebeurt het al eerder dat ze geen eieren meer leggen.
 3. wordt er tijdens de winter gekweekt. Is er door het aantal te weinig lichturen de prikkeling om eieren te leggen minder geworden. Het helpt dan om kunstmatig het aantal lichturen op een dag te verlengen tot circa 14 uur.
 4. bij extreem koud weer gebeurt het dat eieren niet bevrucht worden. In dat geval is het mogelijk om de temperatuur in het hok te verhogen tot circa 15 graden samen met het kunstmatig verlengen van de lichturen.
 5. een duivin is simpelweg te jong. Begin pas met kweken wanneer een duivin echt volwassen is. Theoretisch gezien kan een duivin na 5 tot 6 maanden al eieren leggen maar beter is het te wachten tot de duivin minimaal een jaar oud is.
 6. te vette duiven. Wat niet hoeft te betekenen dat ze te dik zijn maar met een te vet voer wordt gevoederd zonder de duiven regelmatig te laten vliegen. Er treedt dan een vervetting rond de organen op waardoor de vruchtbaarheid afneemt.

Medische oorzaken

 1. salmonella infectie aan de eileider
 2. recente behandeling met medicamenten, denk aan Baytrill wat er voor zorgt dat de duivin minstens drie tot vier weken geen bevruchte eieren meer kan geven
 3. glucocorticoiden en benzimidazoles bevattende geneesmiddelen
 4. preventief kuren tegen het geel minstens 2 tot 3 weken voor dat je gaat kweken.

Andere problemen

eiVerder kun je andere problemen tegen komen zoals een embryonale sterfte. Wat kan gebeuren bij het overleggen van eieren. Stel dat je de net gelegde eieren een aantal dagen moet bewaren voordat je ze kan overleggen. Een embryonale sterfte kan voorkomen wanneer je de eieren niet regelmatig keert maar ook een te lage temperatuur kan een oorzaak zijn. Kamertemperatuur is de beste temperatuur om de eieren goed te houden.
Tekort aan vitamine en mineralen kan een oorzaak zijn voor onbevruchte eieren. Een zo gevarieerd mogelijk voer is belangrijk in de broed periode waarmee je al enkele weken voordat je gaat kweken mee begint. Daarnaast v ruim voldoende grit en mineralen verstrekken.
Ongelukjes doordat duiven los in het kweekhok vliegen leiden wel eens tot vechtpartijen en breuk van eieren. Om te voorkomen dat ze per ongeluk het verkeerde broedhok in gaan. Kun je i.p.v nestmatjes tabakstelen gebruiken. Tabakstelen op de vloer leggen zodat de duiven zelf het nest moeten gaan bouwen. Door het talloze keren heen en weer vliegen leren ze blindelings het broedhok te vinden.

Heb jij nog tips? Laat een reactie achter

 

26 thoughts on “Duivin legt geen of onbevruchte eieren

 1. onder normale omstandigheden zou het voor iedere vitale gezonde duivin geen probleem moeten zijn eieren te leggen ?
  bijna alle hierboven genoemde oorzaken heeft de “liefhebber” invloed op , dus ligt de “schuld” / verantwoordelijkheid ook bij de liefhebber zelf deze dient te zorgen voor de juiste omstandigheden de duif heeft hierin geen keus ? ik mis in het rijtje nog wel het lukraak (ondeskundig) kweken met alles wat veren heeft en enigszins op een duif lijkt , kweek alleen met het allerbeste materiaal , rotzooi is er al genoeg .
  op mijn You tube kanaal Buchon Balear NL heb ik onder “discussie” diverse gedachten kronkels oa hierover op papier gezet .

 2. hallo , ik begrijp er niets van , hoe komt dat mijn duif eieren legt , de eerste 2 waren totaal niets , nu vandaag zie terug een ei , amai , en zeggen dat duiven geen eieren zomaar leggen , ze zit namelijk in papegaai kooi , die ik soms buiten zet bij zonnig weder ?
  heeft er iemand een idee , heb namelijk geen verstand van duiven
  Grt johan

  1. Alle duivinnen leggen normaal gesproken eieren. Ook als er geen doffer in de buurt is. Niks bijzonders en niks om u zorgen over te maken.

   1. Wat moet ik doen als een duivin een ei legt, die alleen is. Dus een onbevrucht ei. Moet ik deze verwijderen? Echt heel broeds is ze niet. Ze slaapt in haar nest (bloempot) met 1 ei. De eerste had ze mis gelegd en was op de grond gevallen. (Kapot) maar door de dag heen zit ze er maar heel even op elke keer. Wat moet ik met dit ene ei?

    1. Leg er een tweede kunst eitje bij. En laat maar liggen tot ze er niet meer op broed.
     Vervolgens kun je het legsel weghalen. Anders heb je kans dat ze eieren blijft leggen.

     Andere tip om te voorkomen dat ze onnodig eieren legt. Zorg ervoor dat de dagen kort blijven
     maximaal 12 uur de rest van de tijd de duivin in het donker zetten. Wat ook helpt is wat meer
     gerst geven door 50% van het voer met 50% gerst te mengen. Het voer wat minder rijk maken.
     Komt er toch een legsel dan laten broeden tot ze er zelf mee stopt.

 3. Mijn duiven koppel liggen nu om beurt te broeden zoals het hoort! vandaag 14é dag dus nog 4dagen te gaan! maar die blauwe schijn zie ik niet direct! en ik wil ze ni storen om te kijken met een licht van gsm! nu is mijn vraag voelen duiven aan of ei bevrucht is of broeden ze gewoon 18 dagen bevrucht of niet? Ik had ergens gelezen dat 24 u voor het uitkomen ouders kropmelk aanmaken door instinctief gestimuleerd te zijn door het getik op binnenkant schaal! kun je daar iets van merken? Mvg.Chris.

  1. Je kunt het ook wel aan de buitenkant zien. Als de schaal mooi wit en glimmend is dan is het bevrucht.
   Maar een duif blijft altijd wel een paar dagen en soms langer door broeden.
   Je kunt het inderdaad voelen wanneer het jong op uitkomen staat. Je voelt dan getik, soms hoor je het ook.

 4. bedankt voor de info!! dus die blauwe schijn is niet noodzakelijk nodig om bevrucht te zijn het kan ook mooi wit en glimmend zijn! dus kheb nog hoop !bedankt!! zou tof zijn juist hobby na vele jaren terugbegonnen! tzijn duitse modenas zwarte! en gelukkig geen te zware ze kunnen vliegen!

 5. ome willem nog 1vraagje mijn duiven geef ik soms als snoepke kanariezaadjes ! mag dit wel of niet? Kanaries pellen dat voor ze dat opeten maar duiven slikken ze in het geheel ! ze zijn er gek op ! geeft dit verteringproblemen? Grts.

  1. Nee hoor, dat is geen probleem. Maar ik zou gewoon duiven snoepzaad geven en dan vooral niet teveel anders worden ze gauw te dik en krijgen problemen met voortplanten.

 6. ome willem zou het kunnen dat duif diarree heeft gekregen door dat kanariezaad? Ik ga dat maar niet meer geven kwam gisteren nogal waterig naar buiten ! terug zijn gewone voeding zal wel terug vaster poep opleveren het is zeker niet van een ziekte daar hij perfect eet!

 7. Ja, dat zou kunnen. Gewoon duivenvoer geven, is toch het beste. En wil je ze extra verwennen dan wat duiven snoepzaad geven maar niet te veel. Eens in de week een theelepel is meer dan genoeg.

 8. Ome willem weer een vraagje ! mijn broedende duivin zit er soms slaperig bij ogen vallen regelmatig dicht op haar nest maar ook als ze buiten zit ! ze eet wel goed maar ik maak me wat zorgen! mijn duiver heeft dat niet zou dat wat verzwakking kunnen zijn door te leggen en te broeden? Nu heb ik gisteren een paar andere duiven bekeken bij handelaar en die hun ogen vielen ook regelmatig dicht!bij dicht contact! hopelijk niet ziek want borstbeen voelt ook wel scherp aan maar ze verzorgt zich wel goed reinigt haar pluimen vaak!en ademt rustig!als je ziektes googelt krijg je schrik om te zien wat er allemaal kan misgaan als beginner!:(grts.

 9. ome willem bedankt voor de info altijd! i zal nooit zomaar medicatie geven daar komen alleen maar problemen van ! i ga nog wat afwachten want jong is geboren en word goed gevoed door beide ouders! maar weer doet duivin dat met ogen die vermoeid zijn ! zou het mischien kunnen dat er een ei nog achtergebleven is want het was maar 1 ei! of kan dat niet na 18 dagen nog in het lichaam zit en daarmee zo een gedrag vertoont? Grts.

 10. Nee, dat is niet mogelijk. Wanneer een duif vaak met dichte ogen zit denk ik aan cold-eye – ornithose of coccidiose. Dit kan ook de oorzaak zijn dat er maar 1 ei is gelegd.

  Misschien geen slecht idee om toch maar langs een gespecialiseerde duivenarts te gaan.

  1. dank u ome willem net dierenarts gebeld en ze zei dat ik momenteel geen medicatie kan geven daar ze een jong azen ! gewoon monitoren en zo hopelijk geen te erge ziekte! laten uitzieken in een hygieneproper hok er is geen diaree op het ogenblik en ogen zijn niet ontstoken of waterig! waarschijnlijk wormen maar vanaf azen gedaan is direct ontwormen indien nodig na stoelgang te bestuderen! super bedankt voor je raad!

 11. ome willem vraagje! duiven zijn terug perfect na vitamines geen medicatie!! vandaag jong 15 dagen oud! maar ouders zijn niet meer zo bezig met jong en word minder gevoed merk ik! maar ik voel wel graantjes in krop! dus ze zal nog wel gevoed worden denk ik! maar piept constant! en eten bijvoederen lukt niet echt! normaal lees ik beginnen ze alleen te eten rond 20 ste dag! en duiver is al terug aant drijven hoor ik is dat normaal?of te snel Grts.

  1. Heel normaal, wat je wel kunt doen is zorgen dat er een potje voer naast het nest staat. Zodat het jong kan zien hoe de ouders aan het eten zijn. Op deze manier leert het al snel zelf te eten.

 12. Hallo Willem.

  Een koppel postduiven broed voor de vijfde keer,onbevruchte eieren. De eerste keren is het koud geweest.
  Duivin legt vier eieren in het nest,uitzonderlijk?
  Ik heb er twee uitgehaald.

  De andere zijn onbevrucht, zal ik het nest leegmaken?
  Dan beginnen ze gewoon opnieuw nietwaar?

  Groetjes Peter

  1. Hoi Peter,

   Vier eieren en onbevrucht. Dat betekent maar 1 ding. Dat het twee lesbiennes zijn en waarschijnlijk is er 1 heel mannelijk.
   Dus laat de eitjes lekker liggen anders blijven ze leggen voor niks. Mocht je graag jongen hebben dan kun je misschien van een ander koppel wat eitjes overleggen wanneer ze ongeveer tegelijkertijd zijn gelegd.

   Maar eigenlijk is het al te laat om ze nog te laten broeden dus mijn advies is haal de dames uit elkaar en dan volgend jaar koppelen met een doffer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.