Postduiven Kweken

Postduiven kweken

Postduiven kweken of is het postduiven fokken. Volgens mij het laatste maar in de volksmond rekenen we kweken ook goed.

Postduiven kweken

Postduiven kweken kan het hele jaar door. Echter is de winter en ruitijd wat minder geschikt om te kweken. Winterjongen ruien veel later en de ruitijd spreekt voor zich. De duiven hebben dan hun energie nodig om een nieuw verenkleed te ontwikkelen. Dus duiven kweken we net na de kerstdagen tot hooguit Juni/Juli.

Is postduiven kweken moeilijk

Postduiven kweken is niet moeilijk. Je neem een mannentje en een vrouwtje en de natuur doet de rest. Toch zijn er boeken vol geschreven over het kweken met postduiven. Je kunt het jezelf dus zo moeilijk maken als dat je wilt. Het begint iedergeval met een mannetjes duif, doffer of duiver te noemen en een vrouwtjes duif gewoon duivin. Wanneer je dit verschil weet, ben je al bijna een duivenmelker.

Mensen hebben het idee dat ze alles kunnen verbeteren en mooier maken dan het is. Om die reden kun je je gaan verdiepen in inteelt, lijnenteelt, kruisingen, terugtelen, stamopbouw, je eigen soort ontwikkelen. Noem maar op er is zoveel waarin je je kunt gaan verdiepen dat je de basis gaat vergeten en dat is dat je met een mannetje en een vrouwtje jezelf al een duivenkweker mag noemen.

Goede duiven kweken

Natuurlijk wil je goede duiven kweken. Maar wat zijn goede duiven, duiven die snel naar huis toe vliegen. Nee, onzin dat is wat wij een goede duif vinden omdat we mee willen doen met een wedstrijd en willen winnen. De natuur verstaat heel wat anders onder een goede duif.

Dus helaas heeft de natuur besloten dat niet elke duif die gekweekt wordt snel naar huis wilt vliegen. Door te selecteren op duiven die snel naar huis toe willen vliegen proberen we daar invloed op uit te oefenen.

Dat selecteren doen we door gebruik te maken van verschillende kweekmethodes. De ene methode nog gekker dan de andere methode. Heeft er iemand succes met een bepaalde kweekmethode gaan we als schapen allemaal hetzelfde doen. Het lijkt wel of mensen afstammelingen van schapen zijn, soms twijfel ik zelfs.

Geheim van goede duiven kweken

Ik zal je het belangrijkste geheim vertellen wil je goede duiven kweken. Kweek altijd vitale en gezonde duiven. Gebruik altijd je verstand en ga niet dom na doen wat ik hier allemaal op internet schrijf. Neem die kennis wel tot je zodat je weet wat je doet en wat de mogelijkheden zijn maar doe je eigen ding.

Kennis is een last en zorgt ervoor dat je niet verder komt. Soms moet je wel is out of the box denken. De toekomst van de postduivensport is aan de beginner die de sport vernieuwd.

Goed je wilt je ergens aan vasthouden en je wilt natuurlijk serieus deze hobby gaan beoefenen. Je wilt jongen kweken die gaan presteren. Koppel je beste doffer tegen je beste duivin ingewikkelder kan ik het niet maken.

Je neemt hier vast geen genoegen mee. Goed ik ga het je moeilijker maken. Je hebt 1 doffer die het fantastisch doet en een aantal duivinnen die steeds bij de eerste zijn van je hok. Laat die doffer al deze duivinnen bevruchten en leg de eieren over bij voedster koppels. Zodat je alleen jongen kweekt uit de best presterende dieren die je hebt.

Ga niet kweken met dieren die niet presteren. Waarom niet, kost je teveel ruimte voer en medicijnen. Je wint meer prijzen met 10 goede duiven dan met 100 slechte duiven. Denk je dat ik mij vergis, laat het gerust even weten.

10 duiven in een overbevolkt hok presteren minder goed dan 10 duiven in een niet overbevolkt hok.

Begin met het beste

Wil je je geld zien verstuiven begin aan roken en aan duiven. Wil je het betaalbaar houden en wil je vooruitgang boeken. Begin klein, hou het overzichtelijk en start met het beste wat je je kunt veroorloven. Liever 1 goed koppel dan tien slechte koppels. En geloof me een goed koppel hoeft niet altijd veel geld te kosten. Later vertel ik jaar daar meer over.

1 thought on “Postduiven kweken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *