Postduiven vangen

Postduiven vangen doe je het makkelijkst met postduiven

Postduiven zijn eigenlijk ook prima geschikt om andermans duiven te vangen. Ik ga je hier verder uitleggen hoe dat werkt.

Postduiven voor de vangsport

Het is alweer wat jaartjes geleden maar toen ik op een reis door Pakistan was. Kwam ik in Karachi een wel hele aparte vorm van duiven vangen tegen. Op dakterassen stonden in een vierkant opgestelde duivenhokken. Denk ongeveer 120 cm hoog. Tussen die duivenhokken kon je een net uittrekken die dan de vangplaats afsloot.
De duiven die werden gebruikt waren postduiven. Deze duiven werden losgelaten en vlogen door een prachtig blauwe hemel boven de stad. En zo ging het bij andere duivenmelkers precies hetzelfde. De groepen duiven vlogen door elkaar heen en op dat moment werden de groepen duiven door hun eigenaars terug geroepen. Dat ging met een enorme snelheid. Duivenvielen als bakstenen naar beneden op de vangplaats en het net werd dicht getrokken. De gevangen duiven er tussen uit gehaald en de eigen duiven mochten na het eten van wat snoepzaad en wat aanmoediging van de duivenmelker weer de lucht in.
Naast het houden van diefkroppers heb ik ook postduiven. Wat me opvalt is dat ik meer postduiven vang met mijn postduiven dan met mijn kroppers. Of iedergeval elkaar goed aanvult.
Er zijn verschillende redenen voor.:
Ten eerste, duiven trekken andere duiven aan. Dus een groep postduiven die op het hok zit zal zeker andere duiven nieuwsgierig maken om een kijkje te gaan nemen.
Ook een groep vliegende duiven trekken andere duiven aan die dan graag een rondje mee willen vliegen.
Misschien nog wel het meest interessants is dat jonge post duiven graag heel ver er op uit trekken.Dat kan vele tientalle kilometers zijn. Waardoor het succes van het meebrengen van andere duiven wordt verhoogd.
Ook door het wegbrengen van je duiven om ze naar huis te laten vliegen kan vreemde duiven opleveren.

Wil je het is proberen

Lijkt het je leuk om eens een andere vorm van duiven vangsport te proberen. Zoals het vangen met postduiven. Is er een klein dingentje waar je op moet letten.
Wanneer je doffers en duivinnen niet van elkaar scheidt zal er weinig gevlogen gaan worden. Je moet dus ook postduiven van elkaar gescheiden onderbrengen. Je kunt dan zowel met je doffers als met je duivinnen los van elkaar vliegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *